Cunami

Ovo nije intervju sa Cunamijem

Release Date
October 23, 2020
razgovarao
Ensar Bistrivoda
fotografije
Cunami

Vjerujem da riječ cunami kod većine predstavlja isto. Pred očima su odma ogromni valovi, kakve smo vidjeli u raznoraznim epskim holivudskim produkcijama, kao i katastrofalne posljedice koje isti ostavlja. Oni malo bolji gografičari će se možda sjetiti i školskih definicija, pa će priča otići u smjeru pomjeranja tektonskih ploča na dnu okeana. Sažetak bi bio, nemilosrdna prirodna pojava koja se kad tad mora desiti, a kuda prođe, malo šta ostaje isto.

Fast forward, 2020. Sarajevo, pomen riječi Cunami predstavlja nešto sasvim drugo, neočekivano ali neke paralele ne mogu, a da ne povučem. Pred očima jeste val i to novi val sarajevskeog repa, možda ne u rangu epskih holivudskih produkcija, ali kuda pomenuti val prođe, malo šta ostaje isto, tačnije malo ko će ostati ravnodušan.

Sarajevski reper Cunami, jedan od lidera novog rap zvuka kako glavnog grada tako i države, u zadnjih godinu/dvije polako, ali sigurno ostavlja svoj pečat na kulturu koja odavno živi i diše na našim prostorima. Hip hop kao takav od svog početka, pa do danas doživio je mnogo reinkarnacija i jedini normalni slijed stvari je valjda taj zvuk koji danas preovladava, a svrstava se pod etiketu, rap.

S obzirom na to da su pomenuti valovi za mene manje više neistražena teritorija, probao sam malo surfati ovim internetskim ne bih li pronašao nekih opštih informacija vezanih za Cunamija repera, no malo toga se uspjelo iskopati. Nakon našeg “razgovora” sa misterioznim reperom, jasnije mi je zašto je to tako. Cunami je dio kolektiva PBR koje prvenstveno znamo po grafitima, pa recimo to ovako, graffiti umjetnici su uvijek radili pod krinkom mraka i nisu žudili za svjetlima reflektora. S obzirom na to da njihova umjetnost često ne dolazi na odobravanje onih koji kroje pravila, pa nemojte se čuditi što iz Cunamija nismu uspjeli izvući detaljnije informacije.

 

Kako pomenuh iznad, infomracija je poprilično malo, pa molim te provedi nas od početka do danas. Kako si se našao u muzici i zašto baš rap? Šta te to povuklo da i sam počneš slagati rime i kada si osjetio da to ima nekog smisla, da bi se trebalo predstaviti široj masi?

– PBR aktivno djeluje od 2007. godine, a na YouTube smo počeli kačiti prije nekih godinu dana.

Danas si tu, ime je znano, starije kolege ističu te kao jednog od lidera novog zvuka Sarajeva. Kako ti gledaš na svoj dosadašnji rad u smislu, da li si imao zacrtane ciljeve u startu i koliko si ih ostvario, a na kojim još treba raditi? S druge strane koliko si ozbiljan u svojoj namjeri, postoji li neki posao od 9 do 17h, a ovo je samo hobi ili si sve karte bacio na rap stvaralaštvo?

– Mnogo smo ozbiljni u svojim namjerama. Naša energija je disperzirana.

S obzirom na situaciju na globalnom nivou, koliko je teško mladom umjetniku, pogotovo reperu, napraviti zaradu i to zaradu koja neće biti sklapanje kraja s krajem? Koliko YouTube pregledi znače i prenose u džep? Za nekoga ko promatra sa strane, to izgleda sasvim dobro, spotovi izlaze, brojke su tu, komentari su više nego pozitivni, ali koliko se sve to isplati i koliko je pandemija možda poremetila tvoje planove i uticala na neki sljedeći korak tj. širenje rada van BiH?

– Gang ne živi od muzike. Zasad ništa. Pandemija nije poremetila naše planove.

Cunami Rulof

Više puta sam pomenuo taj tzv. novi val sarajevskog rep zvuka, koliko uopšte obraćaš pažnju na to old school new school? Ko je ostao “vjeran” ko je “prodao”. Koliko si pratio scenu i dešavanja na istoj (kako u Sarajevu tako i u BiH i okruženju)? Ko su neki uzori, inspiracija koja te možda gurnula u rap, čiji rad poštuješ i da li ima nekoga kome ne bi pružio ruku i zašto

– Razlikujem žanrove, ali mi to ne uzima baš toliko pažnje. Pratim sve. Inspiriše me sve što je originalno.

Da se nadovežemo na predhodno pitanje šta je to što slušaš od domaćeg ali i stranog repa i da li se u tvojim playerima zavrti i neki drugi žanr?

– Ma sve slušam, najmanje rap.

Da li vidiš sebe možda u nekim saradnjama ili izletima u druge muzičke pravce? Da li bi i za tako nešto presudnu ulogu igrala “cifra” s obzirom da vidimo/čujemo dosta nekih saradnji koje imaju neki rap atribut, ali daleko je to od rapa, no kažu “isplati se”, da li je to logika kojom se vodiš ili ipak ima i one “umjetničke”?

– Kao umjetniku mi je interesantnije da radim sa drugim pravcima i ciframa.

Kada je riječ o saradnji da li ima neko iz rap svijeta s kim bi saradnja značila ostvarenje nekog sna ili se možda ta saradnja već obistinila? Da li si možda nekad imao i neko loše iskustvo po pitanju rada na pjesmi s nekim drugim reperom?

– Nemam tih reperskih snova, al’ dobro bi bilo raditi sa kvalitetnim ljudima. Prije svega dobra zajebancija, pa poslije rap.

Znamo da je trenutno situacija s nastupima više nego loša, ali prije pandemije, koliko si nastupao i da li ima neki nastup koji bi posebno izdvojio? Ima li publike u Sarajevu za rap općenito i posebno za ovo što ti radiš?

– Ne bih nista izdvajao, a publika je jedna od boljih na svijetu.

Kakvi su planovi za budućnost, šta možem očekivati od Cunamija u nadolazećem periodu?

– Ne planiramo puno, go vita flo. 

cunami (2)

Kako te nema u Google searchu i nema toliko informacija o tebi koliko bi se možda očekivalo, reci nam nešto o sebi, a da smo zaboravili pitati? Gdje te ljudi mogu naći i kako dogovoriti saradnje i sve ono bitno.

– Za sve poslovne prijedloge mogu se javiti na mail cunamiflo.team@gmail.com.

Šta je za tebe Fashion, šta Beauty, a što Love?

– Vajld staaajl staajl vaajld, ona ljepota venera, ljubav u mahali drama scenario…

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.