Poziv za slobodu iranskog reditelja Mohamada Rasoulofa

Evropska Filmska Akademija, Cannes Film Festival, Deutsche Filmakademie,Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein, Filmfest Hamburg, IDFA – International Documentary Film Festival Amsterdam, International Film Festival Rotterdam (IFFR), Netherlands Film Fund i Accademia del cinema italiano-Premi David di Donatello žele izraziti svoju duboku zabrinutost zbog predstojećeg hapšenja iranskog filmskog reditelja Mohamada Rasoulofa.

 

Iranske vlasti pozvale su reditelja Mohammada Rasoulofa da odsluži godinu zatvora samo nekoliko dana nakon što je dobio jednu od najvećih nagrada na Berlinskom filmskom festivalu. Rasoulof je za film Zlo ne postoji na ovogodišnjem Berlinaleu dobio prestižnog Zlatnog medvjeda. Osuđen je prošlog jula za antivladinu propagandu u Iranu. Zbog zabrane putovanja nije mogao lično primiti nagradu, koju je u njegovo ime primila kćerka Baran.

 

Film There is No Evil priča četiri priče vezane za smrtnu kaznu u Iranu. Rasoulof je film snimio u tajnosti jer mu je od 2017. zabranjeno režiranje. Njegov advokat rekao je da će uložiti žalbu na odluku.

 

– Mi snažno protestiramo protiv poziva Mohamada Rasoulofa i žurno pozivamo iranske vlasti da osiguraju njegovu sigurnost i zdravlje. Također, tražimo da se optužbe protiv Mohamada Rasoulofa povuku, a zabrana putovanja ukine odmah i bezuvjetno, pozivamo festivale širom svijeta i sve umjetnike da učine isto, stoji u obavještenju Evropske Filmske Akademije.

 

Wim Wenders, predsjednik Evropske Filmske Akademije je izjavio: Naš kolega Mohammad Rasoulof umjetnik je koji nam stalno priča o stvarnosti o kojoj bismo bez njega malo znali. Njegov pobjednički film Zlatni medvjed THERE IS NO EVIL je dubok humani portret ljudi u ekstremnim situacijama, situacijama koje nijedan čovjek ne bi trebao biti prisiljen da doživi. Potrebni su nam glasovi poput Mohameda Rasoulofa, glasovi koji brane ljudska prava, slobodu i dostojanstvo.

 

– Mohammad Rasoulof je izvanredan umjetnik čiji su duboko humani filmovi o slobodi i ugnjetavanju donijeli snažnu poruku ljudima širom svijeta. Reprezentativni je majstor iranske kinematografije. Filmovi Mohamada Rasoulofa ne samo da nam govore o životu u Iranu, već nam govore na univerzalnom filmskom jeziku koji promoviše empatiju i mir. Potrebni su nam umjetnici poput Mohamada Rasoulofa da bi mogli povisiti glas bez straha, poručio je i Ulrich Matthes, predsjednik Deutsche Filmakademie.

 

I naš magazin, Fashion.Beauty.Love oštro osuđuje odluku o hapšenju iranskog filmskog reditelja Mohamada Rasoulofa.

 

fotografija_Mohammad Rasoulof © Cosmopol Film

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nevjerovatne fotografije bivše Jugoslavije