Rijeka dobila tri nova ‘ženska’ semafora

Uoči Međunarodnog dana žena, u središtu Rijeke su u petak 6. marta postavljene nove maske sa ženskim figurama na još tri pješačke semaforske lanterne. Evropska prijestolnica kulture ponovno je potvrdila svoju reputaciju otvorenog grada spremnog za inovacije i otvorenog za različitost, piše Ekovijesnik.

 

U petak 6. marta, uoči Međunarodnog dana žena, nove maske sa ženskim figurama dobili su semafori na pješačkim prijelazima preko ulice Riva kod Trga 111. brigade HV-a, na raskrižju ulica Henckeova-Riva-Riva boduli-Ivana Zajca – zapad te na raskrižju ulica Henckeova-Riva-Riva boduli-Ivana Zajca – istok. Današnjim postavljanjem novih maski na pješačke semaforske lanterne Rijeka ukupno ima šest ženskih semafora, za čiju se pripremu i postavljenje pobrinula tvrtka Rijeka promet. Ideja o semaforima sa ženskim, umjesto isključivo s muškim likom, nastala je po uzoru na pozitivnu praksu u drugim evropskim gradovima.

 

 

rijeka semafor 1

 

Postavljanjem ženskih semafora nastoje se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, a Rijeka je uvijek bila otvoren grad.

 

Podsjetimo, na semaforu kod riječke Palače Modello prije godinu dana zasvijetlio je prvi ženski semafor u Rijeci i Hrvatskoj. Klasični muški lik pješaka zamijenjen je ženskim na inicijativu Udruge SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava koju je prihvatio i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.