Rijeka dobila tri nova ‘ženska’ semafora

Uoči Međunarodnog dana žena, u središtu Rijeke su u petak 6. marta postavljene nove maske sa ženskim figurama na još tri pješačke semaforske lanterne. Evropska prijestolnica kulture ponovno je potvrdila svoju reputaciju otvorenog grada spremnog za inovacije i otvorenog za različitost, piše Ekovijesnik.

 

U petak 6. marta, uoči Međunarodnog dana žena, nove maske sa ženskim figurama dobili su semafori na pješačkim prijelazima preko ulice Riva kod Trga 111. brigade HV-a, na raskrižju ulica Henckeova-Riva-Riva boduli-Ivana Zajca – zapad te na raskrižju ulica Henckeova-Riva-Riva boduli-Ivana Zajca – istok. Današnjim postavljanjem novih maski na pješačke semaforske lanterne Rijeka ukupno ima šest ženskih semafora, za čiju se pripremu i postavljenje pobrinula tvrtka Rijeka promet. Ideja o semaforima sa ženskim, umjesto isključivo s muškim likom, nastala je po uzoru na pozitivnu praksu u drugim evropskim gradovima.

 

 

rijeka semafor 1

 

Postavljanjem ženskih semafora nastoje se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, a Rijeka je uvijek bila otvoren grad.

 

Podsjetimo, na semaforu kod riječke Palače Modello prije godinu dana zasvijetlio je prvi ženski semafor u Rijeci i Hrvatskoj. Klasični muški lik pješaka zamijenjen je ženskim na inicijativu Udruge SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava koju je prihvatio i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Trikovi koje će vam olakšati buđenje u hladnim zimskim jutrima