Izložba Rebeke Abdagić OBOJENA REVOLUCIJA ILI KAKO NASLIKATI SPOMENIK stiže u Banja Luku

Release Date
15/05/2024
tekst
S. Abasov
foto
D. Kurucić

Nakon premijernog predstavljanja u Historijskom muzeju BiH 29. novembra prošle godine, izložba slika Obojena revolucija ili Kako naslikati spomenik autorice Rebeke Abdagić biti će otvorena u Kulturnom centru UDAS u Banjoj Luci u utorak, 21.5.2024. sa početkom u 19 h.

U Banjoj Luci će biti izložene i nove slike iz ciklusa, koje do sada nisu predstavljene publici. Posjetitelji će imati priliku spomenike vidjeti u drugom svjetlu, obojene živim bojama palete Rebeke Abdagić, čije je slikarstvo postalo prepoznatljivo upravo po intenzivnim kolorističkim vrijednostima i smjelim kombinacijama.

Partizansko groblje, Mostar, 2023. / Rebeka Abdagić

Ciklus slika Obojena revolucija ili Kako naslikati spomenik problematizira odnos današnjeg društva prema spomenicima iz perioda bivše Jugoslavije, čime se manifestuje i odnos prema ideji i vrijednostima antifašizma koji su u njima materijalizirani i utjelovljeni.

Pored poruke o borbi za jednakost, slobodu i normalan život, svrha ciklusa je dokumentovanje i podsjećanje na historiju, ukazivanje na zapuštenu i zapostavljenu spomeničku kulturu i tradiciju. Neki od uvrštenih spomenika su potpuno devastirani bez ikakvog traga o njihovom ranijem obličju, drugi su djelimično ili teže oštečeni, a ostatak slabo ili gotovo nikako održavan. Jedan od ciljeva projekta je da, koristeći umjetnost kao sredstvo,  utiče na podizanje svijesti, otvaranje dijaloga i promociju očuvanja spomenika kao vrijednog kulturno-historijskog naslijeđa.

Za razliku od izložbe o jugoslovenskim spomenicima posvećenim Drugom svjetskom ratu, koju je u 2018. godini predstavio njujorški Muzej moderne umjetnosti (MoMa), Rebeka Abdagić odbacuje njihovu (betonsku) materijalnost I okreće se procesu (de)konstrukcije spomenika bojama I linijama, tvoreći neobične forme lirske arhitekure. U procesu ‘bojenja’ revolucije se prepoznaje invokacija slikara melanholije, Giorgio de Chirico-a – naslućuje se to u igri svijetlih I tamnih tonova, modernom chiaroscurou, jednoj sveopštoj mirnoći koju ti spomenici posjeduju. Tu je krajnje ‘dechiricovski’ govor praznine. Odsustvo čovjeka je ulture stvarne I tjeskobne napuštenosti, prognanstva iz društva kojeg su spomenici prebolovali. Arhitektura je, obrađena likovnim jezikom Rebeke Abdagić, monumentalna – za razliku od sivila koje dominira na spomenicima, umjetnica koristi svijetle boje da još više naglasi njihovu snagu I simboliku. Estetske doživljaje koje spomenici bude, umjetnica veoma uspješno podražava. Radovi, pored toga što pozivaju na čisti likovni užitak, indirektno komentarišu društvene vrijednosti. Oslobođen zakona pojavnih sila, ciklus ‘Obojena revolucija’ propituje ideju slobode, ulture sjećanja, društva, o ciklusu su rekli historičari umjetnosti Elma Hodžić i Nikola Motika.

Rebeka Abdagić rođena je u Sarajevu 1991. godine. 2015. godine je stekla zvanje Magistar likovnih umjetnosti – slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Dobitnica je dvije Zlatne značke Univeziteta u Sarajevu kao najbolji student generacije 2013/14. I 2014/2015. Godine. Redovni je član ULUuBiH-a I ULUKS-a od 2014. godine, te ULUPUuBiH-a od 2020. I UPAKU PRO ART od 2022. godine. Izlagala je na preko 50 kolektivnih izložbi, te 6 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.