Samostalna izložba OBOJENA REVOLUCIJA ILI KAKO NASLIKATI SPOMENIK Rebeke Abdagić u Historijskom muzeju BiH

Release Date
27/11/2023

Otvorenje izložbe Obojena revolucija ili Kako naslikati spomenik akademske slikarke Rebeke Abdagić, bit će upriličeno 29. novembra 2023. godine u 19 h u Historijskom muzeju BiH.

Ciklus Obojena revolucija ili Kako naslikati spomenik u fokus stavlja socijalističke spomenike sa područja bivše Jugoslavije, kako bi se akcentirao i problematizirao njihov tretman u današnjem društvu.

Dizajn plakata_Ismar Žalica

Na području nekadašnjih 6 republika i 2 autonomne pokrajine nalazi se značajan broj spomenika koji su podignuti u znak sjećanja na žrtve i pobjede partizanskog otpora protiv fašizma. Ovi spomenici nisu bili samo umjetnička djela već i simboli novog društva nastalog nakon rata, zasnovanog na antifašističkim vrijednostima. Sjećanje i podsjećanje na ovakvo jedinstvo značajno je, posebno u kontekstu porasta nacionalističkih tendencija širom svijeta.

Zbog toga je od izuzetne važnosti ove spomenike vratiti društvu. Projekt Obojena revolucija ili Kako naslikati spomenik ima za cilj upravo to – koristeći umjetnost kao sredstvo uticati na podizanje svijesti, otvaranje dijaloga i promociju očuvanja spomenika kao vrijednog kulturno-historijskog naslijeđa.

Izložba se otvara u okviru manifestacije Mjesec muzeja.

Sponzori izložbe: Ministarstvo kulture i sporta KS, Print Mania Sarajevo, Caffe Tito

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.