Leopold muzej NFT

Prva kolekcija bečkog muzeja Leopold u obliku NFT-a

Datum objave
10/05/2022
fotografija
LaCollection/ Leopold Museum, Beč

I poznati bečki muzej Leopold ulazi u svijet NFT-a, odnosno digitalnog nezamjenjivog tokena, sa 24 ekskluzivna djela jednog od glavnih predstavnika austrijskog ekspresionizma, Egona Schielea. Riječ je o imovini u digitalnom obliku koja je kriptografski zaštićena i jedinstvena te se ne može zamijeniti drugim tokenom.

Među radovima je i spektakularno impresionističko djelo Leopold Czihaczek za klavirom (1907.), koje prikazuje Schieleova ujaka, a smatralo se izgubljenim više od 100 godina. Pronađeno je u privatnoj bečkoj zbirci kada je njezin vlasnik zatražio savjet o restauraciji.

Zahvaljujući saradnji s platformom LaCollection i Austrijskom poštom muzej će djela pustiti u prodaju u obliku tokena od 16. do 26. maja. Prihod od prodaje muzej će uložiti u restauraciju, konzervaciju i otkup umjetničkih djela, između ostaloga i u restauraciju pronađene slike.

Digitalni tokeni bit će podijeljeni u tri kategorije. Tri djela iz kategorije iznimno rijetkih primjeraka s po samo dva izdanja nudit će se po početnoj cijeni od 100.000 eura, dok će deset slika iz kategorije vrlo rijetkih primjeraka po deset izdanja biti dostupne po početnoj cijeni od 15.000 eura. Jedanaest rijetkih primjeraka (100 izdanja) prodavat će se na dražbi po cijeni od 499 eura. Po jedan primjerak svakog djela ostat će u vlasništvu muzeja u obliku NFT-a. Među slikama će se naći neki od Schieleovih najpoznatijih radova kao što su Autoportret s kineskim fenjerom (1912.) i Portret Wally Neuzil (1912.).

Pandemija je ubrzala procese digitalizacije u umjetnosti, a NFT-ovi su postali sastavni dio brojnih etabliranih klasičnih umjetničkih zbirki. Kolekcija umjetnina je pristupačnija široj publici koja prepoznaje ogroman potencijal nezamjenjivih tokena u umjetnosti. NFT-ovi Schieleovih umjetničkih djela omogućuju nam da trajno sačuvamo muzejsko blago u digitalnom svijetu kao i da stupimo u kontakt s ljudima koji još nisu posjetili muzej u Beču, kazao je Hans-Peter Wipplinger, direktor muzeja Leopold.

Fond muzeja obuhvata više od 6.000 radova i predstavlja jednu od najvažnijih svjetskih kolekcija austrijskih umjetnika druge polovine 19. stoljeća i moderne.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Novi projekt ELME TATARAGIĆ na koprodukcijskom marketu BERLINALEA