Bečki Belvedere prodaje POLJUBAC Gustava Klimta kao NFT

Datum objave
11/02/2022
fotografije
Ouriel Morgensztern / Belvedere, Wien

Galerija Belvedere u Beču pripremila je jedinstven događaj za Dan zaljubljenih. Na prodaju su dali poznato remek djelo Gustava Klimta. Međutim, u ponudi nije original, nego jedinstveni digitalni isječci odnosno tokeni. Svaki od 10.000 kupaca ovih NFT-ova će dobiti certifikat i mogućnost da doda svoju poruku.

Poljubac Gustava Klimta, jedno od najpoznatijih umjetničkih djela u svijetu i centralni eksponat zbirke bečke galerije Belvedere, bit će pretvoren u nezamjenjivi token, takozvani NFT (non fungible token). Galerija je pripremila digitalnu kopiju “Poljupca” u visokoj rezoluciji i podijelila je na male dijelove veličine 100 x 100. Time je stvoreno 10.000 dijelova i svaki od njih postaje nepogrješiv token.

Svih 10.000 NFT-ova je na prodaju po cijeni od oko 1.850 € po komadu i dijeli se po principu slučajnosti, tako da kupci ne mogu dobiti unaprijed odabrani komad. Prijave na web stranici www.thekiss.art počele su krajem januara. Digitalni isječci su pretvoreni u jedinstvene komade putem blockchaina, što garantuje da je svaki NFT u opticaju samo jednom i da ga nije moguće krivotvoriti ili kopirati.

– S obzirom na veličinu svjetskog tržišta, ovaj mali broj dijelova i činjenica da je svaki nepogrješiv ih čine tako dragocjenim, rekao je direktor Belvedere, Wolfgang Bergmann.

Izdavanje tokena, takozvani drop, odvija se na Dan zaljubljenih, 14. februara. Putem web stranice thekiss.art zainteresirani mogu dodati odabranu poruku ili posvetu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Wizz Air je i ove godine dio Movembera: Brkovi za zdravlje muškaraca