8 najpoznatijih poljubaca u umjetnosti

Release Date
11/01/2021

Da li je moguće poljubac prenijeti na slikarsko platno? Mnogi umjetnici su to pokušali. Ne samo slikari nego i vajari, pjesnici, fotografi – svi su oni probali da jedinstveni čin poljupca prikažu u njegovoj punoći. Portal Kultiviši se izabrao je osam najpoznatijih poljubaca u umjetnosti. Poljupci na ovim slikama su senzualni i erotični, požudni, ali i nježni i enigmatični. Na ovim slikama nije prikazana samo toplina poljubaca nego i hladnoća koju mogu da stvore.

 

Gustav Klimt_Poljubac

Iako dugo na marginama svjetske umjetnosti, Gustav Klimt konačno dobija ono što je zaslužio. Njegova najpoznatija slika Der Kuss (Poljubac) iz takozvanog zlatnog perioda njegovog stvaralaštva. Granica tijela dva ljubavnika na slici gotovo i da nema, toliko su isprepleteni.

 

René Magritte_Ljubavnici

Magritte je o svom stvaralaštvu rekao: Moje slike su vidljivi prizori koji ništa ne skrivaju; one izazivaju misteriju i, doista, kada neko gleda moje slike, postavi sebi jednostavno pitanje – Što to znači? Ne znači ništa, jer ni misterija ne znači ništa, ona je nesaznatljiva.

 

Pablo Picasso_Poljubac (1967.)

Strast i požuda na ovom Pikasovom crtežu daleko su od nježnosti i blage ljubavi. Ovo djelo je nastalo brzo nakon 86. rođendana slikara. Karnevalizacijski se slavi radost života kroz ovaj poljubac.

 

Henri de Toulouse-Lautrec_U krevetu, poljubac (1892.)

Ova slika prikazuje homoseksualnu ljubav, na slici su dvije prostituke iz bordela. Slikar je na nekoliko svojih slika prikazao lezbejsku ljubav za koju je mislio da je suština seksualnog zadovoljstva.

 

Roy Lichtenstein_ Poljubac V (1964.)

Pop-art i strip je ono što prvo pada na pamet kad se ova slika ugleda. Nejasno je da li se par na slici miri ili zauvijek razdvaja. Protivrječnost poljupca zbog toga kao da je ovde uvećana, stavljena pod lupu.

 

Jean-Léon Gérôme_Pygmalion i Galatea

Ovo je ilustracija jedne scene iz Ovidijevih Metamorfoza. Naime, Pygmalion je vajar koji stvara figuru Galateje, idealne žene. Zaljubljuje se u nju i želi da je ona stvarna, a boginja Venera mu ispunjava želje i oživljava Galateu.

 

Francois Boucher_Hercules i Omfala

Slike poljubaca bile su rijetke u renesansi, ali sa dolaskom rokokoa to se mijenja. Boucher na ovoj slici prikazuje Herkulesa u zagrljaju Omfale, kod koje je bio zarobljen godinama.

 

Kitagawa Utamaro_Iz Pjesme jastuka (1788.)

Zbirka Pjesme jastuka japanskog umjetnika Utamara, sastoji se od 12 slika kojima se ilustruje ljubav i seksualnost. Smatra se da je stvaralaštvo ovog slikara uticalo na kasnije evropsko slikarstvo, posebno na Eduardoa Mañéa i Toulouse-Lautreca.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.