Glumački i ljudski genij DRAGANA JOVIČIĆA ostaje kao inspiracija budućim generacijama

Datum objave
07/10/2021
fotografije
Nikola Blagojević

Danas je u Kamernom teatru 55 posthumno dodijeljeno priznanje Zlatni lovorov vijenac za doprinos u umjetnosti i teatru Draganu Jovičiću, koji nas je iznenada napustio 5. novembra 2020. godine. Budući da se ova nagrada uvijek dodjeljivala umjetnicima i umjetnicima tokom njihovog života Direkcija Festivala MESS je ove godine odlučila napraviti presedan, te tako ukazati na veličinu umjetničkog opusa pokojnog Dragana Jovičića.

Dragan je bio ljudska i glumačka gromada, u kojem ste uvijek vidjeli bezrezervnu dobrotu i srdačnost. Upravo su u skromnosti ovog glumačkog genija skrivene posebnosti i inspiracija svima nama. Kako je volio govoriti za sebe, on je bio deda, ribar, glumac i običan čovjek, istakao je Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS. U toj skromnosti Dragana Jovičića, istinskog glumačkog genija, skrivene su dubine njegove posebnosti i inspiracija svima nama, kao i budućim generacijama, dodao je Kreševljaković.

Dino Mustafić

Dragan je bio veliki prijatelj moga oca, sa kojim je sarađivao od početka. Sjećam se kada sam imao pet godina, prvi put sam sjeo u glumačko krilo iz kojeg do dan danas nisam ustao. Dragan je razlog zbog kojeg sam danas angažovani umjetnik, on mi je dao snagu i hrabrost da to postane. Uvijek je imao tu vrstu svetosti i digniteta pozorišta u sebi, i nikada se nije savijao pred vulgarnošću i prostaklukom, emotivno je naglasio režiser Dino Mustafić. Dodao je kako je Dragan bio istinski umjetnik i antifašista.

Posthumno priznanje Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, direktor Festivala MESS je uručio Mirjani Jovičić, supruzi pokojnog Dragana Jovičića. Srce mi je puno ljubavi i topline i sretna sam kada vidim koliko je svima Dragan značio. Kažu da čovjek umre tek kada ga zaborave, a za mene je ovo potvrda da Dragan neće biti zaboravljen, poručila je Mirjana Jovičić.

Mirjana Jovančić

Dragan Jovičić je imao rijetko bogatu biografiju. Na sceni Kamernog teatra 55, odigrao je 33 premijere, a čak 1001 put izašao na scenu. Svakim od tih igranja učinio je bosanskohercegovački teatar mjestom najdublje umjetničke posvećenosti, profesionalizma i ljubavi koju je Dragan sa sobom nosio i na druge prenosio. Bio je dijelom pozorišnog djelovanja i za vrijeme opsade Sarajeva. Među njegovim brojnim priznanjima je i Zlatni lovorov vijenac Festivala MESS, a bio je dobitnik i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Između ostalog, ostao je upamćen i kao veoma uspješan direktor Kamernog teatra 55 koji je uvijek podržavao i pomagao rad Festivala MESS. Kao takav, od 2016. godine pa sve do odlaska sa ovog svijeta, Dragan je bio i predsjednik MESS-ovog Umjetničkog savjeta.

Svoj posljednji bis, Dragan je imao u predstavi Ay Carmela, 14. septembra na sceni Sarajevskog ratnog teatra.

Selma Alispahić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
62. Festival MESS donosi važne ljudske teme