Meliha Varešanović, žena koja je donijela glamur u rat

Release Date
28/09/2014
fotografije
Tom Stoddart

Popularni magazin Cracked uvrstio je Sarajku Melihu Varešanović, koja se, zahvaljujući fotografu Tomu Stoddartu našla na jednoj od najupečatljivijih fotografija iz opkoljenog Sarajeva, na svoju listu od pet priča o hrabrim ženama, buntovnicama, u historiji, piše Radiosarajevo.ba.

Cracked je dio o Melihi Varešanović naslovio sa Žena koja je donijela glamur u ratnu zonu, a eleganciju naše sugrađanke, koja je dostojanstveno prkosila ratu u kojem su svakodnevno ginule stotine ljudi, poredi sa divama poput Sophije Loren ’60-ih.

– Ova žena je Meliha Varešanović i nije upravo krenula na čajanku s kraljicom, krenula je na posao. Samo, to se dešava u Sarajevu 1995. godine, u toku najduže opsade jedne prijestonice u modernoj historiji. Duže od četiri godine, Bosanci su bili zarobljeni od strane otprilike 13.000 srpskih vojnika, koji su željeli osvojiti grad, piše magazin Cracked i dodaje da su ljudi u BiH izgladnjivani i granatirani, kao i da su na njih pucali snajperisti.

 

Meliha Varešanović, 20 godina kasnije / Tom Stoddart/Getty Images
Meliha Varešanović, 20 godina kasnije / Tom Stoddart/Getty Images

 

– Bosanci godinama nisu mogli stići od jednog mjesta do drugog bez straha od skrivenih snajperista koji ih vrebaju sa zgrada. I, kako da se usprotivite granatama, psihološkoj torturi i treniranim, skrivenim snajperistima, kad ste samo običan čovjek koji pokušava da preživi? Kako da održite normalnost kad je vaš svijet pretvoren u pakao? Za Melihu Varešanović, odgovor na ta pitanja bio je: staviti karmin, potpetice i bisernu ogrlicu, držati glavu visoko i svakodnevno ići na posao kao da srpska vojska ne postoji, piše Cracked i na kraju dodaje:

Fotograf koji je napravio ovu sliku Melihe Varešanović opisao je njenu poruku kao vrlo jednostavnu: Nikad nas nećete poraziti.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Intimne stvari Fride Kahlo bit će izložene u Londonu