Meliha Varešanović, žena koja je donijela glamur u rat

Popularni magazin Cracked uvrstio je Sarajku Melihu Varešanović, koja se, zahvaljujući fotografu Tomu Stoddartu našla na jednoj od najupečatljivijih fotografija iz opkoljenog Sarajeva, na svoju listu od pet priča o hrabrim ženama, buntovnicama, u historiji, piše Radiosarajevo.ba.

 

 

Cracked je dio o Melihi Varešanović naslovio sa Žena koja je donijela glamur u ratnu zonu, a eleganciju naše sugrađanke, koja je dostojanstveno prkosila ratu u kojem su svakodnevno ginule stotine ljudi, poredi sa divama poput Sophije Loren ’60-ih.

 

– Ova žena je Meliha Varešanović i nije upravo krenula na čajanku s kraljicom, krenula je na posao. Samo, to se dešava u Sarajevu 1995. godine, u toku najduže opsade jedne prijestonice u modernoj historiji. Duže od četiri godine, Bosanci su bili zarobljeni od strane otprilike 13.000 srpskih vojnika, koji su željeli osvojiti grad, piše magazin Cracked i dodaje da su ljudi u BiH izgladnjivani i granatirani, kao i da su na njih pucali snajperisti.

 

Meliha Varešanović, 20 godina kasnije / Tom Stoddart/Getty Images
Meliha Varešanović, 20 godina kasnije / Tom Stoddart/Getty Images

 

– Bosanci godinama nisu mogli stići od jednog mjesta do drugog bez straha od skrivenih snajperista koji ih vrebaju sa zgrada. I, kako da se usprotivite granatama, psihološkoj torturi i treniranim, skrivenim snajperistima, kad ste samo običan čovjek koji pokušava da preživi? Kako da održite normalnost kad je vaš svijet pretvoren u pakao? Za Melihu Varešanović, odgovor na ta pitanja bio je: staviti karmin, potpetice i bisernu ogrlicu, držati glavu visoko i svakodnevno ići na posao kao da srpska vojska ne postoji, piše Cracked i na kraju dodaje:

 

Fotograf koji je napravio ovu sliku Melihe Varešanović opisao je njenu poruku kao vrlo jednostavnu: Nikad nas nećete poraziti.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ana Bavrka u zagrljaju misterioznog muškarca?