Premijerno izvedena predstava fizičkog teatra ELEKTRA

Datum objave
19/01/2018
fotografije
Midhat Poturović
video
Nora Osmić

Predstava fizičkog teatra Elektra rađena prema motivima mita o Elektri, a u kojoj koreografiju potpisuju Amila Terzimehić i Fatima Kazazić u srijedu je premijerno izveden na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Elektra je predstava fizičkog teatra koja objedinjuje i ples i pokret i različite borilačke vještine kao i različite tehnike koje su učile na ovom semestru, a posebno je značajna jer je riječ o prvom ispitu na prvoj godini magistarskog studija na Akademiji scenskih umjetnosti ikad. Profesori i profesorice na predmetu su bili Jasna Žalica, Sanja Burić, Mersad Čuljević i Emir Fejzić. Kostime je radila sjajna Adisa Vatreš.

Podsjetimo, mit o Orestu i Elektri obilježen je osvetničkim naumom brata i sestre prema majci Klitemnestri koja je ubila njihovog oca Agamemnona zbog nevjere i žrtvovanja kćeri Ifigenije tokom Trojanskog rata. Nakon Agamemnonove smrti, Klitemnestra se udaje za njegovog rođaka Egista i preuzima prijestolje. Orest je u izgnanstvu iz straha, jer predstavlja prijetnju Egistovom i Klitemnestrinom prijestolju kao pravi nasljednik trona, a Elektra, uvjerena da joj je brat mrtav, žudi za prilikom da osveti oca. U času kad se Orest vrati, on i Elektra ih zajedno ubijaju.

 

Amila Terzimehić i Fatima Kazazić u fokus stavljaju odnos majke i kćeri i tijelima pričaju priču o želji za osvetom protkanom pažnjom i ljubavlju.

Kao temu na prvom semestru drugog ciklusa na Akademiji scenskih umjetnosti, profesori su izabrali grčki mit o Elektri. S obzirom na to da smo jedino Fatima Kazazić i ja na Odsjeku za pokret, ples i konidicionu pripremu glumca, odlučili smo se baviti odnosom između majke i kćerke, između Klitemnestre i Elektre. Imala sam priliku već igrati Elektru, tako da sam bila jako sretna i uzbuđena da ću imati priliku da istražim i otkrijem i drugu stranu iste priče. Koncept istraživanja od početka semestra je da se tri predmeta spoje i zajedno rade u svrhu istog zadatka. Kroz različite metode i tehnike smo prolazili sa profesorima na Akademiji , sa Jasnom Zalicom, Sanjom Burić, Mersadom Čuljevićem i Emirom Fejzićem, rekla nam je Amila Terzimehić.

Za Amilu proces je bio jako zanimljiv, zahtjevan, ali i inspirativan, jer s obzirom na to da je tijelo sredstvo preko kojeg pričaju priču, morali su dovesti svoj instrument u taj nivo koji može pratiti sve zadatke koje su ispred njih stavljali profesori.

Sa Fatimom Kazazić prvi put sarađujem na sceni i moram reći da je to bilo predivno iskustvo. Jako smo se lijepo nadopunjavale i izazivale jedna drugu. Fatima ima nevinost i intuiciju koju svaki glumac treba da zadrži u sebi i nakon mnogo godina iskustva. Iako, jako, fizički naporan proces, mene je Mima odmarala i učinila proces puno jednostavnijim nego što zaista jeste, istaknula je Amila.

Mit o Elektri je kompleksan, baziran je na više ključnih likova i kada su tek počele raditi nisu baš vjerovale da će uspjeti ispričati cijelu priču.

Fokusirale smo se na odnos majke i kćerke. Svojim vještinama i raznim stilovima pokreta/plesa/borilačkih vještina, gradile smo odnos, priču… Ljudi iz publike koji nisu čitali “Elektru” prepoznali su o čemu se radi i mogli su pratiti našu predstavu, razumjeti, osjetiti, nasmijati se, zaplakati… Mislim da je to nas najveći uspjeh. Pored toga što naša predstava iziskuje fizičku spretnost i spremnost, i u glumačkom smislu je jako zahtjevna. Raditi sa Amilom je bilo čarobno. Prvo moram spomenuti da, od kako sam čula za nju, divim se njenoj gracioznosti i vještinama tijela, njenom pokretu i plesu. Naučila sam mnogo od nje, a vjerujem i ona od mene. Zajedno smo stvarale našu priču i dolazile do rješenja, uz mentorstvo naših profesora. Kada smo tek počele raditi kroz istraživanja i improvizacije, iznenadila sam se koliko se pratimo i koliko osjetimo pokrete. Naše improvizacije su izgledale kao uvježbane koreografije, i već tada sam znala da ću uživati na sceni sa njom. Kao glumica, jako je predana radu i pruža potpunu sigurnost i povjerenje, rekla nam je Fatima Kazazić.

Predstava će igrati na Akademiji scenskih umjetnosti, a nadamo se da će svoj put pronaći i na brojnim festivalima.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U Stocu otvoren Centar za interpretaciju kulturne baštine