Premijerno izvedena predstava fizičkog teatra ELEKTRA

Datum objave
19/01/2018
fotografije
Midhat Poturović
video
Nora Osmić

Predstava fizičkog teatra Elektra rađena prema motivima mita o Elektri, a u kojoj koreografiju potpisuju Amila Terzimehić i Fatima Kazazić u srijedu je premijerno izveden na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Elektra je predstava fizičkog teatra koja objedinjuje i ples i pokret i različite borilačke vještine kao i različite tehnike koje su učile na ovom semestru, a posebno je značajna jer je riječ o prvom ispitu na prvoj godini magistarskog studija na Akademiji scenskih umjetnosti ikad. Profesori i profesorice na predmetu su bili Jasna Žalica, Sanja Burić, Mersad Čuljević i Emir Fejzić. Kostime je radila sjajna Adisa Vatreš.

Podsjetimo, mit o Orestu i Elektri obilježen je osvetničkim naumom brata i sestre prema majci Klitemnestri koja je ubila njihovog oca Agamemnona zbog nevjere i žrtvovanja kćeri Ifigenije tokom Trojanskog rata. Nakon Agamemnonove smrti, Klitemnestra se udaje za njegovog rođaka Egista i preuzima prijestolje. Orest je u izgnanstvu iz straha, jer predstavlja prijetnju Egistovom i Klitemnestrinom prijestolju kao pravi nasljednik trona, a Elektra, uvjerena da joj je brat mrtav, žudi za prilikom da osveti oca. U času kad se Orest vrati, on i Elektra ih zajedno ubijaju.

 

Amila Terzimehić i Fatima Kazazić u fokus stavljaju odnos majke i kćeri i tijelima pričaju priču o želji za osvetom protkanom pažnjom i ljubavlju.

Kao temu na prvom semestru drugog ciklusa na Akademiji scenskih umjetnosti, profesori su izabrali grčki mit o Elektri. S obzirom na to da smo jedino Fatima Kazazić i ja na Odsjeku za pokret, ples i konidicionu pripremu glumca, odlučili smo se baviti odnosom između majke i kćerke, između Klitemnestre i Elektre. Imala sam priliku već igrati Elektru, tako da sam bila jako sretna i uzbuđena da ću imati priliku da istražim i otkrijem i drugu stranu iste priče. Koncept istraživanja od početka semestra je da se tri predmeta spoje i zajedno rade u svrhu istog zadatka. Kroz različite metode i tehnike smo prolazili sa profesorima na Akademiji , sa Jasnom Zalicom, Sanjom Burić, Mersadom Čuljevićem i Emirom Fejzićem, rekla nam je Amila Terzimehić.

Za Amilu proces je bio jako zanimljiv, zahtjevan, ali i inspirativan, jer s obzirom na to da je tijelo sredstvo preko kojeg pričaju priču, morali su dovesti svoj instrument u taj nivo koji može pratiti sve zadatke koje su ispred njih stavljali profesori.

Sa Fatimom Kazazić prvi put sarađujem na sceni i moram reći da je to bilo predivno iskustvo. Jako smo se lijepo nadopunjavale i izazivale jedna drugu. Fatima ima nevinost i intuiciju koju svaki glumac treba da zadrži u sebi i nakon mnogo godina iskustva. Iako, jako, fizički naporan proces, mene je Mima odmarala i učinila proces puno jednostavnijim nego što zaista jeste, istaknula je Amila.

Mit o Elektri je kompleksan, baziran je na više ključnih likova i kada su tek počele raditi nisu baš vjerovale da će uspjeti ispričati cijelu priču.

Fokusirale smo se na odnos majke i kćerke. Svojim vještinama i raznim stilovima pokreta/plesa/borilačkih vještina, gradile smo odnos, priču… Ljudi iz publike koji nisu čitali “Elektru” prepoznali su o čemu se radi i mogli su pratiti našu predstavu, razumjeti, osjetiti, nasmijati se, zaplakati… Mislim da je to nas najveći uspjeh. Pored toga što naša predstava iziskuje fizičku spretnost i spremnost, i u glumačkom smislu je jako zahtjevna. Raditi sa Amilom je bilo čarobno. Prvo moram spomenuti da, od kako sam čula za nju, divim se njenoj gracioznosti i vještinama tijela, njenom pokretu i plesu. Naučila sam mnogo od nje, a vjerujem i ona od mene. Zajedno smo stvarale našu priču i dolazile do rješenja, uz mentorstvo naših profesora. Kada smo tek počele raditi kroz istraživanja i improvizacije, iznenadila sam se koliko se pratimo i koliko osjetimo pokrete. Naše improvizacije su izgledale kao uvježbane koreografije, i već tada sam znala da ću uživati na sceni sa njom. Kao glumica, jako je predana radu i pruža potpunu sigurnost i povjerenje, rekla nam je Fatima Kazazić.

Predstava će igrati na Akademiji scenskih umjetnosti, a nadamo se da će svoj put pronaći i na brojnim festivalima.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Combine Quartet feat. Slađana Zrnić prvi put u Clubu Monument