Food blog Take Me To Food kreairan je sa željom da se čitaocima predstave brza i ukusna jela. Sve je počelo kao hobi, ali već sada blog postaje mala mašinerija, koja će prerasti u nešto još veće. Na blogu možete pronaći jednostavne, ukusne, zdrave, ali i neke manje zdrave recepte. Ne smiju se zaboraviti ni gluten free jela, koja su također zastupljeni u većem broju.
Osim pisanih recepata, Take Me To Food ima i svoju video produkciju na YouTubu, gdje svi čitaoci mogu pogledati neke zanimljive video recepte, a tu je Burger Show serijal, ali i slični food klipovi.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FPsRtY3cXMw[/youtube]
U budućnosti, svi posjetioci bloga imat će priliku gledati i čitati ukusne recepte, koji su u jednostavni i brzi za napraviti, a sad su posebno za FBL pripremili dva recepta bezglutensku pizzu s heljdinim brašnom i palačinke s bananom.
Gluten free pizza s heljdinim brašnom
Tijesto / gluten free brašno, gluten free brašno od heljde, kvasac, sol, maslinovo ulje
Toppings / gluten free pileća šunka, Gauda sir, Mozzarella sir, pureći medaljoni, paradajz, origano
Prvo ćete napraviti tijesto. U malu zdjelu naspite tople vode i stavite kvasca da prekrije površinu vode. Promješajte i ostavite sa strane. U veću zdjelu stavite 300g brašna od heljde i 200g brašna bez glutena. Dodajte sol i supenu kašiku maslinovog ulja. Naspite tople vode u smjesu, nekih 175ml i dobro promješajte, a zatim dodajte kvasac ako je spreman. Mješajte dok ne formirate tijesto koje ćete zatim staviti na stol ili radnu površinu koju ćete prethodno posuti brašnom. Miješajte brašno rukama nekih 10-ak minuta, a zatim ostavite u zjedlu koju ćete prekriti providnom folijom. Ostavite na nekoliko sati na toplo mjesto u kući. Nakon nekoliko sati možete ga ostaviti i u frižider da prenoći.
Kada želite da pravite pizzu, prvo ćete ispržiti pureće medaljone na maslinovom ulju. Dodajte smo malo soli i bibera. Zatim ih ostavite sa strane i pripremite tijesto. Na stol ili radnu površinu pospite malo heljdinog brašna i miješajte rukama. Zatim prebacite na kuhinjski papir za pečenje i formirajte pizzu s oklagijom. Takvo tijesto stavite u rernu na 275 stepeni na nekih 10-ak minuta. Za to vrijeme izrendajte sir i isjeckajte šunku. Napravite i paradajz sos s domaćim paradajzom ili iz konzerve. Stavite u sjeckalicu paradajz ili rukama izgnječite, samo dodajte origana i malo soli.
Tijesto zatim izvadite iz rerne i stavite sos i toppings (nemojte zaboraviti na Mozzarellu). Pizzu vratite u rernu i pecite nekih pola sata ili dok dno pizze ne dobije smeđkastu boju. Servirajte uz omiljeno piće i uživajte!
Palačinke s bananom, jajetom, cimetom i čokoladom
potrebne namirnice / banana, jaje, cimet, čokolada za kuhanje
Razbijte jaje u blender i isjeckajte bananu. Dodajte jednu čajnu kašiku cimeta i izblendajte. Ukoliko nemate blender, možete koristiti mikser. Palačinke ispržite na tavi, na srednjoj temperaturi otprilike 4 minute na svakoj strani. Palačinke možete pržiti na maslinovom ulju ili na maslacu. Istopite čokoladu (onoliko koliko želite) na pari i pospite po palačincima. Servirajte na tanjiru i dodajte još malo cimeta.
tekst i foto_Take Me To Food