Uživajte u impresivnom krajoliku tokom vožnje željezničkom prugom od Sarajeva do Mostara

Release Date
20/03/2023
fotografije
Željeznice FBiH / AA

Vožnja željezničkom prugom od Sarajeva do Mostara, koja nudi pogled na prirodne ljepote, nezaobilazna je atrakcija za turiste koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu, ali i za lokalno stanovništvo. Proljeće je oficijelno stiglo i predlažemo vam da iskoristite lijepo vrijeme i već naredni vikend odete vozom do Mostara.

Pruga Sarajevo-Mostar je prekrasna željeznička ruta koja prolazi kroz neke od najljepših predjela Bosne i Hercegovine. Njena ljepota se ogleda u impresivnim krajolicima koji se protežu kroz planine, rijeke Neretve i doline, kao i u brojnim tunelima i mostovima koji se nalaze duž rute.

Da je riječ o jednoj od najpoznatijih pruga u Bosni i Hercegovini, koja privlači brojne turiste iz cijelog svijeta koji žele doživjeti njezinu ljepotu, potvrdio je još 2018. i ugledni britanski lista Guardian, koji je ovu prugu svrstao u jedno od 18 najljepših na svijetu.

 

Vožnja vozom je sama po sebi posebno iskustvo, a naročito za zaljubljenike ugodnih i brzih putovanja popraćenih lijepim prizorima. Inače, vozovi troše manje energije i otpuštaju mnogo manje štetnih plinova nego automobili i avioni, a ujedno doprinose rasterećenju sve većih gužvi na cestama i u zračnom prometu.

Najvažnije je svakako spomenuti da je sigurnost ključni aspekt željezničkog prometa jer se željeznica smatra najsigurnijim prijevoznim sredstvom.

Moderno opremljeni Talgo voz sa znatno poboljšanom ponudom Željeznica Federacije BiH (ŽFBiH) svakodnevno vozi na relaciji Sarajevo – Mostar. Povratna karta iznosi 22,60 KM, a putovanje traje 2h 45min.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.