Nakon Sarajeva izložba ‘Yves Saint Laurent’ u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli

Release Date
20/03/2023
naslovna fotografija
Pierre Boulat

U partnerstvu s Ambasadom Francuske i Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini, Akademija VII predstavlja Yves Saint Laurent Alexandra i Pierre Boulat u Tuzli. Izložba će biti otvorena 24. marta 2023. godine u Centru za kulturu Tuzla u 12:00 sati, u prostorijama ateljea Ismet Mujezinović i moći ćete je pogledati do 17. aprila 2023.

Predstavljajući majstorske fotografije pokojne Alexandre Boulat i njenog oca Pierrea, izložba dokumentuje modnog dizajnera svjetske klase tokom četiri decenije.

Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat opsežna je zbirka fotografskih radova koji bilježe najznačajnije trenutke u karijeri francuskog modnog dizajnera i kostimografa Yvesa Saint Laurenta. Više od trideset godina Alexandra i Pierre imali su ekskluzivan pristup Yves Saint Laurentu, dokumentirajući njegov život i rad, od njegove prve kolekcije 1962. do posljednje 2002. godine.

foto_Pierre Boulat

Pierre Boulat proizveo je svoju prvu priču o Yves Saint Laurentu za LIFE Magazine 1962. Naslovna priča na dvanaest stranica pratila je dizajnera koji je kreirao prvu kolekciju u svoje ime i za razvoj je trebalo mjesec dana. Ova serija započela je dugu suradnju koja je obuhvatila njihove živote, a kulminirala je Aleksandrom Boulat koja je trideset godina kasnije preuzela dužnost od svog oca.

Godine 1998. Yves Saint Laurent postavio je tri stotine modela na travnjak Stade de Francea za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a u iščekivanju tog događaja Paris Match je zamolio Alexandru da preuzme dužnost od svog oca. Ponavljajući ono što je njen otac učinio za prvu kolekciju Yves Saint Laurenta dok je dizajnirao za Christian Dior, Alexandra je nastavila da dokumentuje posljednju kolekciju Yves Saint Laurenta 2002. Njen izvještaj, sa ekskluzivnim pristupom, posljednje je koji pokriva jednog od najvećih svjetskih modnih dizajnera.

foto_Alexandra Boulat

Jedna od osnivačica Foto agencije VII i središnja figura u životu Fondacije i Akademije VII, pokojna Alexandra Boulat poznata je po svojoj beskompromisnoj fotografiji značajnih političkih i društvenih tema. Zajedno sa očevih šezdeset godina posvećenih fotoreporterstvu, ostavljaju nasljeđe bez premca.

Ova izložba prikazuje radove koji su nastavili pokrivajući Yves Saint Laurenta i predstavlja neke od najintimnijih trenutaka iza kulisa. Prikazana umjetnost istražuje razvoj dizajna, estetike i pomicanje granica mode tokom prošlog vijeka.

U partnerstvu sa Ambasadom Francuske, Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini i VII Akademijom Sarajevo. Izložba je realizirana uz podršku Akademije VII i Fondacije Pierre Bergé-Yves Saint Laurent.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.