Jelena Kalinić drugoplasirana naučna novinarka godine

Release Date
14/07/2022

Jelena Kalinić je drugoplasirana na ovogodišnjoj rang listi za prestižnu nagradu Evropskih naučnih novinara/ki 2022. Nagradu dodjeljuje Evropska federacija za naučno novinarstvo kako bi se prepoznala i promovisala izvrsnost i inovativnost u naučnom novinarstvu u cijeloj Evropi. Novinare/ke nominuju nacionalna i regionalna novinarska udruženja ali i pojedinaci. Prvoplasirana i ostali pobjednici (drugo i treće mjesto) proglašeni su na svečanoj dodjeli nagrada održanoj na Evropskoj konferenciji naučnog novinarstva u Leidenu, u Holandiji. Ovogodišnju nagradu sponzorisali su Elsevier i Udruženje britanskih naučnih pisaca.

Prvo mjesto pripalo je naučnoj novinarki Je Ángeli Bernardo, koja se bavi zdravstvom u istraživačkoj redakciji Civio, u Španjolskoj. Bernardo je osvojila nagradu za niz istraživanja sa podacima o mentalnom zdravlju i reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti u Evropi. Objavila je i rad o seksualnom i rodno zasnovanom uznemiravanju na univerzitetima i u javnim istraživačkim organizacijama u Španiji pod nazivom Acoso. #MeToo en la ciencia española.

Dodjela nagrada Evropski naučni novinar_ka 2022

Drugo mjesto pripalo je Jelena Kalinić, freelance naučnoj novinarki koja piše za Voice of America i blogerki na Quantum of Science i platform Vakcine.ba, iz Bosne i Hercegovine. Jelena je osvojila nagradu za svoje istraživačke članke u kojima je analizirala kako su vlade reagovale na sumnjive lijekove za liječenje Covid-19 virusa, preslabu regulaciju terapije matičnim ćelijama i uznemiravanje naučnih novinarki i novinara na Balkanu.

Jelena Kalinić jedna je od najaktivnijih naučnih novinarki u regionu Balkana i jedna je od zaista rijetkih koja se bavi kompleksnim pitanjima nauke, uticaja nauke na društvo ali i uticaja na nauku. Radi za Glas Amerike u Bosni i Hercegovini, i vodi dva relevantna bloga – Quantum of Sceince i Vakcine.ba. Balkanska mreža naučnih novinara je nominovala Jelenu kalinić za ovu nagradu, i to za ove članke: The silence of the evidence: ivermectin (ab)use in North Macedonia, Cryo-Save: misterija nestalih matičnih stanica i  Antivakserski napadi na naučne novinare.

Trećeplasirana je Maartje Bakker, naučna novinarka u novinama De Volkskrant, u Holandiji koja je osvojila nagradu za svoj impresivan interni izvještaj o 178 dana dva laboratorijska majmuna rezus makaka, koji su pomogli u testiranju cjepiva/vakcine protiv korone, i za članke o porastu nivoa mora i problemima s bukom vjetroturbina u Holandiji.

Jako smo sretni što možemo prepoznati i nagraditi neke od najboljih naučnih novinarki iz cijele Evrope, rekao je Krijn Soeteman, predsjednik Evropske federacije za naučno novinarstvo izražavajući nadu da će se ova praksa i nastaviti uz podršku partnera poput Elseviera i drugih.

Ovogodišnje nominacije se iz raznih zemalja EU-e, ali i šire a žiri su činili istaknuti članovi/ce struke iz različitih zemalja, sa ekspertizom u različitim područjima naučnog novinarstva. Žiri je djelovao u sastavu:

Hristio Boytchev – istraživački i naučni novinar, bavi se zdravstvom i prošlogodišnji je laureat nagrade Europski naučni novinar godine u 2021. (Njemačka/Bugarska)

Ben Deighton – glavni urednik SciDev.Net (VB)

Alexandra Nistoroiu – reporterka o nauci i zdravlju u Libertatei (Rumunija)

Mićo Tatalović – urednik vijesti u Research Professional News (Hrvatska/VB)

Vera Novais – naučna reporterka za Observador (Portugal)

Predsjednica: dr. Alexandra Borissova Saleh – freelance naučna novinarka (Rusija/Italija)

– Najbolje su se istakle izvrsnošću, širinom i odlučnošću kojom su istraživali svoje teme, rekla je dr Alexandra Borissova Saleh, predsjednica žirija, te izrazila zadovoljstvo žirija zbog činjenice da su naučne/i novinarke/i pravili izuzetne radove o Covid-19, ali su i izvještavali o drugim ključnim pitanjima u pandemiji.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.