Preminuo Leonard Cohen

Jedan od najutjecajnijih tekstopisaca i pjevača, vječna inspiracija i muzička legenda, Leonard Cohen, preminuo je u 82 godini. Tu vijest potvrdio je Sony Music Canada tim na njegovoj Facebook stranici.

 

 

Cohen, kojeg su nazivali i ‘kraljem tuge’ iza sebe ima dugu karijeru u kojoj su nastale nezaboravne pjesme koje variraju od narodnemuzike do popa i jazza. Svojim je muzičkim pristupom postavio standarde koji ga čine nendamašnim muzičarom i jednim od najvećih muzičkih uzora.

 

Gijsbert Hanekroot/Redferns/ Getty
Gijsbert Hanekroot/Redferns/ Getty

Leonard Cohen kanadski kantautor i književnik, autor je 11 kultnih studijskih albuma i brojnih književnih djela. Počinje pisati još 1951., a prva zbirka pjesama objavljena je 1956. S godinama Cohen je postao svjetski slavan i priznat muzičar, te je njegov književni rad ostao u sjeni karijere muzičara, kojom je ušao u legendu.

 

Najranije Cohenove pjesme su ukorijenjene u evropskoj narodnoj muzici u sedamdesetima, njegov opus obuhvaća pop, cabare, rock, blues i country. Njegov instrument je glas, a njegovi hitovi -riječi koje imaju bezbroj značenja i odlaze u vječnost. Glavne teme njegovih pjesama su ljubav, seks, duhovnost i religija. Vječito je postaljao pitanja i tražio odgovore, a upravo zbog toga pjesme nikada nisu izgubile neodoljivu emocionalnu snagu.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=46cSksKVzzs[/youtube]

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.