Preminuo Leonard Cohen

Jedan od najutjecajnijih tekstopisaca i pjevača, vječna inspiracija i muzička legenda, Leonard Cohen, preminuo je u 82 godini. Tu vijest potvrdio je Sony Music Canada tim na njegovoj Facebook stranici.

 

 

Cohen, kojeg su nazivali i ‘kraljem tuge’ iza sebe ima dugu karijeru u kojoj su nastale nezaboravne pjesme koje variraju od narodnemuzike do popa i jazza. Svojim je muzičkim pristupom postavio standarde koji ga čine nendamašnim muzičarom i jednim od najvećih muzičkih uzora.

 

Gijsbert Hanekroot/Redferns/ Getty
Gijsbert Hanekroot/Redferns/ Getty

Leonard Cohen kanadski kantautor i književnik, autor je 11 kultnih studijskih albuma i brojnih književnih djela. Počinje pisati još 1951., a prva zbirka pjesama objavljena je 1956. S godinama Cohen je postao svjetski slavan i priznat muzičar, te je njegov književni rad ostao u sjeni karijere muzičara, kojom je ušao u legendu.

 

Najranije Cohenove pjesme su ukorijenjene u evropskoj narodnoj muzici u sedamdesetima, njegov opus obuhvaća pop, cabare, rock, blues i country. Njegov instrument je glas, a njegovi hitovi -riječi koje imaju bezbroj značenja i odlaze u vječnost. Glavne teme njegovih pjesama su ljubav, seks, duhovnost i religija. Vječito je postaljao pitanja i tražio odgovore, a upravo zbog toga pjesme nikada nisu izgubile neodoljivu emocionalnu snagu.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=46cSksKVzzs[/youtube]

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Rudolph van Veen najslađim druženjem godine zvanično otvorio novu Mrvicu