Sand Stories: ARTEZ naslikao mural u Kairu

Na jednoj od zgrada u Kairu sjajni street artist Artez naslikao je mural. Naslikao ga je za samo dva dana, a inspiracija je bio prozor koji se najčešće viđa u turističkim dijelovima grada –  srednjovječni muškarac koji jaše kamilu.

 

Tokom boravka u Egiptu, posebno dok sam slikao mural, naučio sam mnogo o bogatoj historiji i tradiciji ove zemlje i shvatio sam da je Egipat mnogo više od faraonskih vremena i kamila. Subjekt koji sam izabrao da naslikam postao je idealna platforma za razgovore i pomogao mi da otvorim vrata tog novog, nevjerovatnog svijeta. Iza svakog murala postoji priča, koja ponekad potakne da promijenimo razmišljanje i utječe na naše živote mnogo više nego što možemo zamisliti. Imam osjećaj da će ova priča biti jedna od tih, rekao nam je umjetnik o novom radu.

 

 

///

Artez je rođen u Beogradu 1988. godine, diplomirao je na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu 2013. Proteklih 12 godina bavi se uličnom umjetnošću pod pseudonimom ‘Artez’ i trenutno je jedan je od najistaknutijih domaćih uličnih umjetnika. Tokom proteklih nekoliko godina aktivan je na internacionalnoj sceni ulične umjetnosti – svoj trag je ostavio u mnogim evropskim gradovima – Berlinu, Zagrebu, Helsinkiju, Rimu, Bukureštu, Parizu, ali u u brojnim gradovima širom Brazila i Indije. U pauzama između putovanja živi i radi u Beogradu.

 

artez kairo 2018 (5) artez kairo 2018 (6) artez kairo 2018 (7) artez kairo 2018 (8) artez kairo 2018 (9) artez kairo 2018 (10) artez kairo 2018 (11) artez kairo 2018 (12) artez kairo 2018 (13) artez kairo 2018 (14) artez kairo 2018 (3) artez kairo 2018 (4)

“Sand stories” mural / painted thanks to UNFPA Egypt, Cairo, Egypt, 2018.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Fotografije koje mijenjaju svijest o definiciji ženske ljepote