Sorrento 2021: Prestižna internacionalna nagrada uručena je umjetnici Edini Selesković

Release Date
19/07/2021

Umjetnica Edina Selesković primila je internacionalno značajnu nagradu Primio Arbiter fata verde SyArt 2021. za najbolju umjetničku instalaciju ove godine. Nagradu je uručio gradonačelnik Grada Sorrento.

Selesković je u petak, 16. jula otvorila postavku instalacije Think Freedom na prestižnom internacionalnom festivalu savremene umjetnosti – SyArt Sorrento Festival u Italiji.

Ova selekcija umjetnika i umjetnica iz cijelog svijeta, sada u svom petom izdanju, daje svjetsku atmosferu jednom od najljepših gradova sredozemne obale dok je postavka radova u zaštićenom spomeniku kulture – Nacionalnoj Villi Fiorentino. Umjetnici iz zemalja kao što su: Italija, Indonezija, Iran, Egipat, Poljska, Španjolska, Bosna i Hercegovina, Turska, Slovačka, Japan, Rusija, Austrija i Srbija pričaju priče, opisuju mjesta, ljudska putovanja u kojima je ljudsko biće u središtu. U vrijeme velikih metamorfoza umjetnici prave tragove, preuređuju i grade univerzalni dom za sve nas.

– Sorrento je postao 13. grad domaćin. Oduševljena sam njihovim gostoprimstvom i ne samo festivalom već i predivnim ljudima koji razumiju, svako na svoj način, poruku i važnost slobode. Beskrajno sam sretna zbog ovako važne nagrade kakva je „Primio Arbiter fata verde SyArt“ za najbolju umjetničku instalaciju u ovoj godini. To je podstrek ali i odgovornost, kazala je Selesković.

Instalacija Think Freedom je krenula iz Sarajeva 2015. godine i od tada je na svojevrsnoj svjetskoj turneji, a dokaz je da umjetnost može pokrenuti dijalog ljubavi i mira u regiji, Evropi, ali i cijelom svijetu. Think Freedom Uključuje skulpturu, instalaciju, izvedbu, svjetlost, zvuk, riječi i nove globalne komunikacijske tehnologije, povezujući mladu generaciju s univerzalnom snagom umjetnosti.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.