Susret mode i umjetnosti: Hilda Halilović u kreaciji Armina Hodžića

Release Date
06/09/2023
piše
Gordana Gasha Miladinović
fotografije
Armin Jusić

U cijeloj BiH, ne postoji niti jedan event ili crveni tepih koji privlači pažnju poput sedmice Sarajevo Film Festivala. Ono što ga čini jedinstvenim je nekako ta nonšalantnost koja vam dozvoljava da dođete u najopuštenijem izdanju ili da se baš potrudite. Ono sto želim da kažem jeste da sarajevski crveni tepih nema strogo određena pravila i dress-code, što je povremeno razlog kritike, a ja ga baš zbog toga volim, iako svakako uživam u sređivanju i sebe, i drugih.  Ipak,umjetnost i umjetnici iz filmskog svijeta trebaju biti u fokusu, te nam festival donosi mnoštvo fenomenalnih filmskih ostvarenja. Ipak, modni zaljubljenici poput mene, iz noći u noć željno iščekuju različite kreacije, ideje i pojave na tom tepihu. Ove godine, ženska pojava koje me u potpunosti oborila sa nogu je naša manekenka Hilda Halilović koja se na tepihu pojavila u kreaciji mladog umjetnika i dizajnera Armina Hodžića.

 

Savršeni fashion trenutak

Ovo je bio neočekivan look na crvenom tepihu, jer je bio potpuno f-f f- fashion moment! Hilda kao da je produžila na tepih sa neke revije ili kao da je iskočila sa stranica high fashion modnog magazina. Više nam je dala neki Met Gala vibe, nego klasični red carpet-savršena haljina vibe.

Taj magični trenutak kada nekoga ugledate i zastane vam dah je moguć samo kada se nekako sve poklopi i funkcionira u tih nekoliko minuta. Hilda, odjeća na njoj, njena energija, način na koji se ona osjeća u odjeći dok je nosi, šminka, frizura i iskrice u zraku oko Hilde, nastale od kolektivnog oduševljenja njene pojave. Modu nazivaju kraljevstvom snova, a ovo su trenuci kada taj san vidimo ispred svojih očiju. Wow efekt kad se modne molekule poslože u savršenoj harmoniji.

Kreaciju Armina Hodžića nije mogao bilo ko iznijeti na isti način. Ne zaboravimo da je Hilda model svjetskog glasa, te da je radila za mnoge svjetske kuće kao sto su Dior, Dolce Gabbana, The Row, Adidas, Christopher Kane, Nike i još mnoge druge.

Kako nam Armin kaže, kreacija je inspirisana elegancijom historijske mode sjeverne renesanse i viktorijanskog doba te hrabrim i glamuroznim modnim trendovima ’80-ih godina prošlog vijeka, poznatim po svojim naglašenim siluetama i dramatičnim detaljima. Tkanina od crnog pliša, naglašena zlatnim ukrasima, predstavlja moderan pogled na estetiku visoke mode tog doba. Materijali koji su korišteni su pliš kao osnova kreacije, te zlatni detalji na gornjem dijelu.

Za Hildin makeup se pobrinula se vizažistica Renata Ponjević, a zanimljivu frizuru je radio Ensar Dervišbegović koj naglašava da je želio da bude baš nešto drugačije. To su postigli sa mnostvom crnih šnalica koje su izgledale više kao neki headpiece, nego klasična frizura.

 

Ko je Armin Hodžić?

Armin Hodžić, rođen je u Zenici, trenutno radi i živi u Sarajevu. Studirao je Arhitekturu dvije godine nakon čega se ispisuje i kreće na studij Grafičkog dizajna i fotografiju. Kaže da od djetinstva iskazuje ljubav prema modi i fotografiji, te 2021. kreira svoju prvu kolekciju kaputa. Godinu kasnije, 2022. godine se prvi put pojavljuje na 28. Sarajevo Film Festivalu sa kreacijom koju je nosila Martina Saira, a 2023. u saradnji s Hildom Halilović kreira haljinu koja je ostavila najveći utisak od svih njegovih dosadašnjih kreacija.

Pitali smo ga i nešto više o samom procesu, te kaže da je odmah nakon završetka prošlog film festivala krenuo slagati ideje i skice za ovogodišnji festival. Sama ideja nastala je nekad u maju mjesecu ove godine.

Potraga za materijalima i izrada konstrukcije trajala je nekih mjesec dana, naramenice su bila izrađene posebno prema Hildinu mjerama i sve u svemu trebalo nam je dva mjeseca za finalni proizvod. Dizajn i potragu za materijalima sam radio sam, a iza konstrukcije i krojenja stoji jedan predivan tim ljudi iz Bosne i Hercegovine bez kojih moje lude ideje ne bi vidjele svjetlo dana. Materijale sam nabavio iz Italije. Hilda je posebna na svoj način, spoj tog njenog ‘androgenog’ izgleda i njene “skulpturalne figure” doprinosi cijelom ovom looku i samo je ona mogla iznijeti ovu kreaciju, kaže nam Armin.

Naravno, pitali smo i Hildu, kako je doživjela cijeli proces i kako je biti Arminova muza.

– Na početku cijelog procesa imala sam samo skicu haljine koju mi je Armin pokazao, te mi je prepričao svoju viziju, kako će to sve izgledati i koji materijali će se koristiti. Oduševila sam se svime, od pliša kao materijala od kojeg je suknja, do kroja suknje i naravno gornjeg dijela koji uz tako neobičan kroj suknje postaje pravi statement piece. Vjerovala sam Arminu od samog početka, imamo sličan ukus i stil tako da nije bilo razloga za brigu. Nositi Arminovu predivnu kreaciju na red carpetu je bilo famozno, osjećala sam se moćno i ponosno. Radujem se buducoj saradnji i jedva čekam vidjeti šta nam to Armin još sprema u budućnosti, kako na red carpetu tako i svojim kolekcijama, kaže nam Hilda.

E, pa Armine i Hilda, i mi se radujemo vasim budućim egzibicijama. Take our breath away!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.