TIM NEKRETNINE: Korisni savjeti za kupce stana

Kupovina nekretnine je složen proces zbog čega se većina kupaca odlučuje za pomoć agencija za nekretnine i stoga vam donosimo više korisnih savjeta kako bismo vam pomogli prilikom kupovine nekretnine.

 
1. Budžet i finasiranje_Prvi korak u procesu kupovine je obično određenje budžeta za kupovinu nekretnine. Vrlo je bitno znati s koliko tačno novaca raspolažete za kupovinu stana i na koji ćete ga način kupiti: da li gotovinom ili kreditom banke. Ako kupujete kreditom tada treba uzeti u obzir dodatne troškove koje podrazumijevaju obradu kredita, procjenu nekretnine i sl. Prilikom kupovine bez kreditnog finansiranja kupac nema navedene troškove, ali ostaju notarske naknade kao i taksa za upis u zemljišne knjige. Prije svega toga treba odrediti maksimalni iznos koji ste spremni izdvojiti za kupovinu stana, te treba misliti na opremanje ili eventualno renoviranje stana, ovisno radi li se o starogradnji ili novogradnji.

 

2. Izbor lokacije za kupovinu stana_Navedeni budžet već donekle određuje u kojim zonama grada i i kakav stan ćete uzeti u obzir za kupovinu, međutim važno je uzeti u obzir i dugoročne faktore kao što su stanje zgrade u kojoj se stan nalazi, da li zgrada ima lift i ukoliko nema na kojem se spratu stan nalazi, kakva je okolna infrastruktura i sadržaji u blizini, te perspektiva za eventualno dobijanje na vrijednosti u budućnosti.

 

3. Dokumentacija za kupoprodajni ugovor_Nakon što ste našli odgovarajući stan, sljedeći korak u procesu je priprema dokumentacije, provjera vlasništva i usaglašavanje s ugovorom o kupoprodaji. Vlasnički list (ZK) ili punomoć za prodavca trebaju imati usklađene i tačne podatke, zatim provjeriti da li je nekretnina opterećena teretom i da li stan (ZK izvadak) ima upisane aktivne zabilježbe koje bi mogle osporiti upis kupca kao vlasnika nekretnine.

 
4. Isplata i ulazak u posjed_Kada kupac dođe do faze isplate kuporodajne cijene, to znači da je na samom kraju procesa. To znači da svi uslovi iz notarskog, kuporodajnog ugovora zadovoljeni prije isplate i ukoliko prodavac ima još neke ugovorene obaveze, potrebno je da ih ispuni prije isplate u svrhu lakše motivacije i bržeg završertka procesa.

 

5. Upis u zemljišne knjige_Kada kupac isplati kupoprodajnu cijenu, slijedi upis u zemljišne knjige. Rok za upis u zemljišne knjige i plaćanje poreza (ukoliko kupac nije oslobođen obaveze) je zakonski propisan i moguće su zatezne kazne usljed kašnjenja. Ako kupujete stan od pravnog subjekta, postoji mogućnost da prodavac preuzima navedenu obavezu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
hamlet narodno pozoriste tuzla (4)
Kraj pozorišne sezone u NP Tuzla u duhu predstave HAMLET