TV lice Almasa Lazović posebno za FBL magazin pripremila dva veganska recepta

Release Date
29/11/2023
fotografije
Almasa Lazović

Almasa Lazović jedno je od omiljenih lica Hayat TV-a. U Maloj kuhinji uvijek iznenađuje gledatelje pripremajući nešto posebno i ukusno. Ovaj put, Almasa je posebno za naše čitatelje i čitateljice pripremila dva recepta za vegane i veganke.

Volim provoditi vrijeme u svojoj kuhinji, a posebno uživam u kuhanju, što mi olakšava Tefalov električni ekspres lonac Turbo Cuisine. Ljubav prema ovom loncu bila je ljubav na prvi pogled, ali i dodir. Lagan je, jednostavan za upotrebu, proizvodi fantastične okuse na izuzetno brz način i savršeno se uklapa u moju kuhinju, kaže nam Almasa.

Jedna od njenih omiljenih kreacija je kremasta supa od komorača, špinata i narandže, pripremljena u ovom sjajnom ekspres loncu, a kako Tefalov ekspres lonac Turbo Cuisine koristi i kao kuhalo na paru otkrila nam je i njenu omiljenu salatu od cvekle i kapule (ljubičasti luk).

Zvuči neobično, ali svaka namirnica, posebno komorač, kuhana u Turbo Cuisine loncu, dobiva posebnu dimenziju okusa koju obožavam, ističe Almasa.

 

supa od komorača

sastojci

1 komorač

300 g špinata

1 glavica luka

lovorov list, sol, papar

1 šolja svježe cijeđenog soka od narandže

kora narandže

600 ml povrtnog temeljca (bio kocka iz DM-a)

listići badema ili sjemenki kreker

priprema

Izdinstajte luk i lovorov list u Tefalovom Turbo Cuisine električnom ekspres loncu na malo maslinovog ulja. Dodajte špinat i komorač i dinstajte sve još nekih dvije do tri minute na opciji Chef. Sačekajte da se aparat zagrije i postavite vrijeme na 30 minuta. Dodajte so i biber te temeljac od povrća. Poklopite i sve kuhajte do isteka vremena.

Ispustite paru i sadržaj prebacite u blender te sve dobro izblendajte. Sadržaj vratite u lonac, dodajte sok od narandže. Promiješajte i poklopite, ostavite u zagrijanom ekspres loncu desetak minuta da se sjedine okusi. Nikada nemojte kuhati sok u supi iako ne koristite ekspres lonac, već poklopite šerpu i ostavite na ringli. Servirajte supu s listićima badema ili krekerom od sjemenki ili jednostavno ukrasite mikrobiljem.

Sve možete napraviti bez dinstanja u ekspres loncu s opcijom priprema supe. Okus ostaje isti, proces jednostavniji, ali ja jednostavno volim i spremam ovu supu kao i većinu supa na opciji Chef.

 

salata od cvekle i kapule

sastojci

2 glavice cvekle

1 glavica ljubičastog luka

sok od 1 limete

naribana kora limete

svježa nana

2 kašike maslinovog ulja

sol, biber

sirovi bijeli luk

biljni jogurt  (po želji)

priprema

Stavite cveklu i ljubičasti luk na opciju kuhanje na pari u Tefalovom Turbo Cuisine električnom ekspres loncu. Kuhajte deset minuta, izvadite luk i cveklu, nastavite kuhati još deset minuta. Pripremite dresing od soka limete, naribane kore, svježe nane i maslinovog ulja. Dodajte sol i biber. Ohladite kuhanu cveklu i luk, ogulite ih, izrežite na trake i dodajte pripremljenom dresingu. Dobro izmiješajte, pospite sirovim bijelim lukom. Za bolji okus po želji dodajte biljni jogurt.

Uživajte u predivnim okusima koje vam pruža Tefalov električni ekspres lonac Turbo Cuisine!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.