Almasa Lazović jedno je od omiljenih lica Hayat TV-a. U Maloj kuhinji uvijek iznenađuje gledatelje pripremajući nešto posebno i ukusno. Ovaj put, Almasa je posebno za naše čitatelje i čitateljice pripremila dva recepta za vegane i veganke.
– Volim provoditi vrijeme u svojoj kuhinji, a posebno uživam u kuhanju, što mi olakšava Tefalov električni ekspres lonac Turbo Cuisine. Ljubav prema ovom loncu bila je ljubav na prvi pogled, ali i dodir. Lagan je, jednostavan za upotrebu, proizvodi fantastične okuse na izuzetno brz način i savršeno se uklapa u moju kuhinju, kaže nam Almasa.
Jedna od njenih omiljenih kreacija je kremasta supa od komorača, špinata i narandže, pripremljena u ovom sjajnom ekspres loncu, a kako Tefalov ekspres lonac Turbo Cuisine koristi i kao kuhalo na paru otkrila nam je i njenu omiljenu salatu od cvekle i kapule (ljubičasti luk).
– Zvuči neobično, ali svaka namirnica, posebno komorač, kuhana u Turbo Cuisine loncu, dobiva posebnu dimenziju okusa koju obožavam, ističe Almasa.
supa od komorača
sastojci
1 komorač
300 g špinata
1 glavica luka
lovorov list, sol, papar
1 šolja svježe cijeđenog soka od narandže
kora narandže
600 ml povrtnog temeljca (bio kocka iz DM-a)
listići badema ili sjemenki kreker
priprema
Izdinstajte luk i lovorov list u Tefalovom Turbo Cuisine električnom ekspres loncu na malo maslinovog ulja. Dodajte špinat i komorač i dinstajte sve još nekih dvije do tri minute na opciji Chef. Sačekajte da se aparat zagrije i postavite vrijeme na 30 minuta. Dodajte so i biber te temeljac od povrća. Poklopite i sve kuhajte do isteka vremena.
Ispustite paru i sadržaj prebacite u blender te sve dobro izblendajte. Sadržaj vratite u lonac, dodajte sok od narandže. Promiješajte i poklopite, ostavite u zagrijanom ekspres loncu desetak minuta da se sjedine okusi. Nikada nemojte kuhati sok u supi iako ne koristite ekspres lonac, već poklopite šerpu i ostavite na ringli. Servirajte supu s listićima badema ili krekerom od sjemenki ili jednostavno ukrasite mikrobiljem.
Sve možete napraviti bez dinstanja u ekspres loncu s opcijom priprema supe. Okus ostaje isti, proces jednostavniji, ali ja jednostavno volim i spremam ovu supu kao i većinu supa na opciji Chef.
salata od cvekle i kapule
sastojci
2 glavice cvekle
1 glavica ljubičastog luka
sok od 1 limete
naribana kora limete
svježa nana
2 kašike maslinovog ulja
sol, biber
sirovi bijeli luk
biljni jogurt (po želji)
priprema
Stavite cveklu i ljubičasti luk na opciju kuhanje na pari u Tefalovom Turbo Cuisine električnom ekspres loncu. Kuhajte deset minuta, izvadite luk i cveklu, nastavite kuhati još deset minuta. Pripremite dresing od soka limete, naribane kore, svježe nane i maslinovog ulja. Dodajte sol i biber. Ohladite kuhanu cveklu i luk, ogulite ih, izrežite na trake i dodajte pripremljenom dresingu. Dobro izmiješajte, pospite sirovim bijelim lukom. Za bolji okus po želji dodajte biljni jogurt.
Uživajte u predivnim okusima koje vam pruža Tefalov električni ekspres lonac Turbo Cuisine!