U Madridu smo posjetili izložbu fotografija FRIDE KAHLO autora Lea Matiza

Meksička ambasada u Madridu od 14. septembra do 11.novembra upriličila je izložbu fotografija Fride Kahlo kolumbijskog fotografa, karikaturiste i slikara Lea Matiza. Izložba Frida Kahlo. Photographs by Leo Matiz at La Casa Azul sastoji se od pedeset fotografija, koje su u vlasništvu Leo Matiz Fondacije.

 

lao-matiz-frid-kahlo-1

 

Izložba također uključuje i fotografije Fridine Casa Azul u koju je Leo ponovo došao nakon 50 godina. Matiz se sjeća te kontraverzne žene koja koja bila njegova prijateljica i koja mu je ponudila poseban pogled na sebe koji je ovjekovječio. On je također snimio i nekoliko predmeta koji su pripadali Fridi, a u kojima je pokušao naći tragove žene koja je patila i bezuslovno voljela.

 

lao-matiz-frid-kahlo-2

 

 

Matiz je bio prepoznatljiv po svom stilu – duga kosa, jakne u bojama i gangsterski brkovi. Glasno se smijao i uvijek je sa sobom nosio folder sa karikaturama. Bio je u središtu boemskog intelektualizma u Bogoti, Caracasu, Mexico Cityju i drugim latinoameričkim gradovima.

 

lao-matiz-frid-kahlo-11
Frida i prodavač, Coyoacan, 1943.

 

Zabilježio je fotografije Fride Kahlo, Diega Rivera, Esther Williams, Janice Logan, Davida Alfaroa Siqueirosa, Luisa Buñuela, Louisa Armstronga, Álvara Mutisa, Pabla Nerude i Walta Disneya.

 

Na njegov rad utjecala je mekisčka kinematografija, arhitektura, historija, ali i umjetnici kao što su Gustave Doré, George Grozt, Nadar i Guadalupe Posada. Bio je fotograf magazina Asi, Life, Reader’s Digest, Harper Magazine, Look i Norte.

 

lao-matiz-frid-kahlo-3 lao-matiz-frid-kahlo-4 lao-matiz-frid-kahlo-5 lao-matiz-frid-kahlo-6 lao-matiz-frid-kahlo-8 lao-matiz-frid-kahlo-9foto_FBL

naslovna foto_Leo Matiz

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.