U Madridu smo posjetili izložbu fotografija FRIDE KAHLO autora Lea Matiza

Meksička ambasada u Madridu od 14. septembra do 11.novembra upriličila je izložbu fotografija Fride Kahlo kolumbijskog fotografa, karikaturiste i slikara Lea Matiza. Izložba Frida Kahlo. Photographs by Leo Matiz at La Casa Azul sastoji se od pedeset fotografija, koje su u vlasništvu Leo Matiz Fondacije.

 

lao-matiz-frid-kahlo-1

 

Izložba također uključuje i fotografije Fridine Casa Azul u koju je Leo ponovo došao nakon 50 godina. Matiz se sjeća te kontraverzne žene koja koja bila njegova prijateljica i koja mu je ponudila poseban pogled na sebe koji je ovjekovječio. On je također snimio i nekoliko predmeta koji su pripadali Fridi, a u kojima je pokušao naći tragove žene koja je patila i bezuslovno voljela.

 

lao-matiz-frid-kahlo-2

 

 

Matiz je bio prepoznatljiv po svom stilu – duga kosa, jakne u bojama i gangsterski brkovi. Glasno se smijao i uvijek je sa sobom nosio folder sa karikaturama. Bio je u središtu boemskog intelektualizma u Bogoti, Caracasu, Mexico Cityju i drugim latinoameričkim gradovima.

 

lao-matiz-frid-kahlo-11
Frida i prodavač, Coyoacan, 1943.

 

Zabilježio je fotografije Fride Kahlo, Diega Rivera, Esther Williams, Janice Logan, Davida Alfaroa Siqueirosa, Luisa Buñuela, Louisa Armstronga, Álvara Mutisa, Pabla Nerude i Walta Disneya.

 

Na njegov rad utjecala je mekisčka kinematografija, arhitektura, historija, ali i umjetnici kao što su Gustave Doré, George Grozt, Nadar i Guadalupe Posada. Bio je fotograf magazina Asi, Life, Reader’s Digest, Harper Magazine, Look i Norte.

 

lao-matiz-frid-kahlo-3 lao-matiz-frid-kahlo-4 lao-matiz-frid-kahlo-5 lao-matiz-frid-kahlo-6 lao-matiz-frid-kahlo-8 lao-matiz-frid-kahlo-9foto_FBL

naslovna foto_Leo Matiz

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Grupa Zoster predstavila novi singl KUDA IDU SVI TI LJUDI