Moja priča je važna: Larisa Buro

Datum objave
31/03/2021

Kompanija Avon je pokrenula je sjajnu priču kreiravši platformu #WatchMeNow preko koje animiraju žene da objave svoju priču i kažu svijetu zašto su posebne. Avon će za svaku priču donirati dolar, a na kraju marta će sav novac biti doniran nekoj organizaciji koja se brine o ženama. Da bismo potaknuli žene da dijele svoje priče, FBL je odlučio da se pridruži kampanji i da predstavi seriju intervjua sa zanimljivim ženama. Na taj način želimo dati naš doprinos širenju lijepih i poučnih priča. Ukoliko želite, možete i vi podijeliti svoju priču putem aplikacije WatchMeNow, a mi vam predstavljamo opersku pjevačicu i profesoricu, Larisu Buro, nama je njena priča važna.

Kako je započeo Vaš muzički put? Vaša velika ljubav je pjevanje i to, zanimljivo, operno. Od kud Vam ta ljubav? 

– Moj muzički put započeo je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, a ljubav za operno pjevanje sam osjetila u Muzičkoj školi gdje sam shvatila kako se pravilno koristi glas i kako se isti može razvijati, usavršavati, i pravilno oblikovati do nevjerovatnih granica. Nakon nekoliko časova pjevanja bila sam toliko fascinirana i već tada sam znala da je to moj životni put i izbor.

Sjećate li se kad ste prvi put gledali operu? Šta ste tada mislili? 

– Naravno da jesam, zapravo, nekada davno, prvi operni performans u koji sam se potpuno zaljubila bio je performans američke operne dive Renee Fleming na soundtracku Petera Jacksona za adaptaciju Gospodar prstenova pod vodstvom kompozitorskog diva Howarda Shorea. Nakon cijelokupnog opernog obrazovanja, koncerata, nastupa, teatra, i sama sam se pronašla kao kompozitorica i upravo danas radim muziku za film u kojem sam i sama izvođačica. Znakovito zar ne?

Moglo bi se reći da pjevate cijeli život. Kako biste opisali život jedne operne pjevačice? 

– Da, od momenta kada sam naučila sastaviti svoje prve rečenice, počelo je i pjevušenje prvih pjesmica i poslije toga nikada nije ni stalo. Nakon magistriranja na Muzičkog akademiji, pored koncerata, nastupa, rada u sarajevskoj operi, nekim prirodnim slijedom ušla sam i u svijet vokalne pedagogije i počela prenositi znanje učenicima solo pjevanja. Život pjevača se definitivno sastoji od konstantnog vokalnog treninga, discipline očuvanja vokalnog aparata koji podrazumijeva njegu i zaštitu od virusa bakterija i ostalih nevidljivih neprijatelja. Zbog navedenih razloga bih rekla da smo mi pjevači poprilično istrenirani i spremni za ovo vrijeme pandemije COVIDA-19 ali istovremeno i poslovno ugroženiji jer svaki respiratorni zdravstveni problem je vezan direktno za grlo – naš živi muzički instrument. Nadajmo se da ovo neće dugo potrajati i da će se sve vratiti koliko-toliko u stanje normalnosti.

Koliko se Vaš životni tempo promijenio u odnosu na doba prije pandemije?

– Osim što je vecina nastave koju sada radim online, što koncerata nema ili su potpuna rijetkost, svoj sam mali univerzum uredila tako da većinu posla radim od kuće, u studiju ili za klavirom. Stvari koje meni nedostaju su spontani zagrljaji pri slučajnim susretima a ne oslanjanje na jačinu i kvalitet internet konekcije u komunikaciji i da se svi manje brinemo o stvarima za koje gotovo nismo ni znali šta znače.

Stvari koje meni nedostaju su spontani zagrljaji pri slučajnim susretima a ne oslanjanje na jačinu i kvalitet internet konekcije u komunikaciji

Za 1.mart izašao je prvi teaser za film Bosanski vitez redatelja Tarika Hodžića, Vi ste kompozitorica filma i zadužena za sountrack, o kakvom je projektu riječ? 

– Riječ je o projektu koji je na jednom mjestu okupio ljude koji ce kroz sferu svoje profesije i kreativnosti pokazati ko je to i kakav bio jedan pravi Bosanski vitez. Šta zapravo predstavlja taj simbol viteza i kakve to bosanske vrijednosti on sa sobom nosi. Zaista je zadovoljstvo raditi muziku na ovakvom projektu jer on sa sobom nosi enormnu količinu emocija, a upravo su te emocije savršen prostor za neograničenu muzičku kreaciju.

Nedavno ste izdali kompoziciju Samo sa tobom, možete li nam reći nešto više o tome? 

– Tekst za kompoziciju Samo sa tobom napisao je Nusret Imamović, muziku smo uradili Nedim Talić i ja, a aranžman i produkciju uradio je Ashar Kurtović. Ovom kompozicijom smo svakako slušaocu i čitaocu približili karakter glavnog protagoniste romana ALTRUISTA – anomalije srca našeg bh. pisca Selima Alagića. Roman bih zaista preporučila svima a pogotovo publici koja cita sci-fi žanr. Saradnja sa Selimom je uveliko dobila svoj nastavak a već na ljeto svjetlo dana će vidjeti još jedna kompozicija iza koje ovaj put kompletno, tekstom, muzikom i produkcijom stojim sama a autorov jedinstveni univerzum će dobiti jos jedan spektar muzičkih tema, boja i podloga.

Na šta ste najviše ponosni što ste postigli do sada? 

– To je jako teško izdvojiti… Od svojih koncerata, opera i projekata u kojima sam učestvovala, preko nagrada svojih studenata na internacionalnim takmičenjima širom svijeta, njihovog uspješnog bistvovanja u svijetu opere. Mnogo teško pitanje, ali sa obzirom na to da sam jos uvijek pod utiscima teasera Bosanskog viteza izdvojila bih trenutni rad na sountracku ovog filma i kompozicije koje će naći na njemu.

Svakodnevno radim i razgovaram sa mladim pjevačima i ono sto im savjetujem je da se nauče kretati u okvirima svojih malih, dokučivih ciljeva, od jedne male pobjede do druge i onda ostvarivanje velikih ciljeva je gotovozagarantovano!

Mnogi misle da mlade danas opera ne zanima. Šta je ono zbog čega je opera posebna, čta bi ste poručili mladima koji žele biti operni pjevači i pjevačice? 

– Moje iskustvo krcatih prijemnih ispita na pjevačkim odsjecima i u srednjem i u visokom obrazovanju – govore upravo suprotno. Svakodnevno radim i razgovaram sa mladim pjevačima i ono sto im savjetujem je da se nauče kretati u okvirima svojih malih, dokučivih ciljeva, od jedne male pobjede do druge i onda ostvarivanje velikih ciljeva je gotovozagarantovano! Posrnuća su sasvim prirodan i normalan dio svačijeg puta, i povremeno svakako nije loše pasti jer kako bi drugačije naučili pokupiti razbijene dijelove, ulijepiti ih i ustati sa nekim potpuno novim znanjem o sebi? Generalno sam mišljenja da na našim prostorima svaka grana umjetnosti vapi u pomoć. Možda su nam se zato vrijednosti toliko iskrivile. Umjetnost ima za cilj stimulisanje ljudskog uma, duha i inteligencije. Mislim da bismo svi zajedno trebali dobro razmisliti o tome.

Kad niste okruženi klasićnom muzikom, šta se nalazi na Vašoj playlisti?

– To bi u većini slučajeva bila filmska muzika koja defiluje kroz različite žanrove, raznih autora kao sto su Hans Zimmer, Howard Shore, Ennio Morricone, John Williams itd. Mnogo volim ekperimentalne muzičke sastave koje sviraju simbiozu različitih žanrova i perioda. Sastave koji eksperimentišu sa tradicionalnim i modernim zvukom. Neki od njih su recimo Faun, Omnia, Heilung, Wardruna.. Također, volim muziku ex-yu scene, rock i metal scenu ’70-ih i ’80-ih i pojedine bendove ekstremnijeg tvrđeg metal zvuka.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Polumrak legalnosti: Kriptovalute kao razvojna šansa ili ekološka prijetnja?