Upoznajte Stephanie Kurlow, prvu balerinu koja nosi hijab

Stephanie Kurlow je 17-godišnja australska i nadarena profesionalna plesačica. Čista tehnika i zarazna radost mogu se vidjeti u njenom plesu, a ono po čemu je posebna jeste da nepoklebljivo i odlučno slijedi svoje snove, a pri tome je je iskreno predana svojoj religiji. Njena odluka da nosi maramu privukla i ide u školu baleta privukla je svjetsku pažnju i sada je slave međunarodni brendovi kao što su Gaynor Minden i Converse, te modna dizajnerica Tarese Klemens.

 

 

Kurlow se baletom počela baviti sa dvije godine, međutim, njena porodica je prešla na islam i časovi baleta prestaju kad je napunila 9 godina. Kako nije mogla pronaći plesnu školu koja prima pokrivene žene, mislila je da nikad neće biti moguće nastaviti svoju ljubav. Njena mama je ubrzo shvatila da ona pati bez baleta, pa je otvorila školu gdje je mogla slobodno vježbati.

 

 

Njena volja za baletom porasla je još više nakon što je saznala za prvu pokrivenu klizačicu Zahru Lari. Pored Lari njeni uzori danas su Misty Copeland i Li Cunxin, koji su isto tako strasno slijedili svoje snove uprkos diskriminaciji. Ubrzo je pokrenula i crowdfunding kampanju za prikupljanje novca kako bi mogla platiti baletno obrazovanje, a njena se priča brzo proširila po cijelom svijetu, privukla je pažnju švedske sportske modne kompanije Bjorn Borg početkom 2016. Kompanija je bila toliko dirnuta njenom pričom da su joj dodijelili stipendiju Game Changer. Dobila je i podršku za sudjelovanje u ljetnoj Kraljevskoj danskog školi baleta.

 

 

Danas ona nastoji da spaja ljude bez obzira na religiju ili boju kože, jer naglađava da želi živjeti u svijetu u kojem je prihvatanje drugačijeg najnormalnija stvar.

 

https://instagram.com/p/BrKpM2PluBc/

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
FW10: Early Bird ulaznice u prodaji!