Umjetnica NeSpoon u muralu naslikanom u Mostaru sačuvala sjećanje na sve žene stradale u ratu

Datum objave
02/08/2021
fotografije
@nes.nespoon
Poljakinja NeSpoon stvara nevjerovatna umjetnička djela izrađena u obliku čipke. Kako bi ukrasila stare ili uništene dijelove grada, ova svestrana umjetnica stvara čipku koju polaže na površine i instantno mijenja njihov izgled. Njezina čipka je metafora za simetriju i harmoniju.
Ulice poljskih gradova pune su njenih radova, a čipkasti tragovi mogu se vidjeti i u nekim drugim evropskim gradovima. Prošli mjesec je ova velika umjetnica ostavila svoj trag i u Mostaru.
fotografija_Street Arts Festival Mostar

Organizatorice Street Arts Festivala Mostar su mjesec juli posvetile ženama koje se bave uličnom umjetnošću, pa su ugostile nekoliko svjetskih umjetnica, između ostalih i NeSpoon. NeSpoon je naslikala mural s bh. motivom heklanja u Ulici Kralja Tomislava.

– Bila je to jedna od najjednostavnijih čipki koje sam ikad naslikala. Ali emotivno – vjerovatno jedan od mojih najtežih projekata. Prvi put u mom životu zid je na sebi imao jasne tragove rata, desetine rupa od metaka po cijeloj fasadi. Radeći na ovom mjestu, nisam mogla prestati razmišljati o tragičnoj historiji Mostara, fascinantnog i multikulturalnog grada. Uzorak čipke koji sam koristila je bio ‘lokalni’ kako su mi rekli svi s kojima sam razgovarala. ‘Moja baka je imala isti takav na TV-u, na kauču…’ ili ‘Moja mama je nekad vezla isti uzorak.’ Riječi su koje su se ponavljale iznova i iznova. Razmišljala sam, kao i većima dugih umjetnika/ca Street Arts Festivala Mostar da li bih trebala prekriti te rupe od metaka, naslikati nešto lijepo i zaboraviti na prošlost. Nisam mogla. Izrada čipke vrlo je ženstvena stvar. Dok sam radila, razmišljala sam o sudbini žena koje su žrtve ratova u cijelom svijetu. Ovdje, u Bosni i Hercegovini, to je imalo nevjerovatnu dimenziju. Institucionalno seksualno nasilje i masovno silovanje bili su okrutni instrument terora koji se koristio u ovom sukobu, pred cijelim svijetom. Nisam htjela razmišljati o tome, ali jesam. Tako su rupe od metaka postale dio mog murala. Mnogo hvala nevjerotanim djevojkama koje vode festival. Marina, Saira, Majo, Sabina, bilo je zadovoljstvo sarađivati s vama. Veliki zagrlja svim divnim ljudima koje sam upoznala u Mostaru, bilo je to nevjerovatno vrijeme!, napisala je na svom Facebook profilu umjetnica.

fotografija_Street Arts Festival Mostar
fotografija_NeSpoon Facebook
fotografija_NeSpoon Facebook
fotografija_NeSpoon Facebook

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Indie rock bend SindromZ predstavlja osvježavajući singl pod nazivom LIMUNADA