Umjetnica NeSpoon u muralu naslikanom u Mostaru sačuvala sjećanje na sve žene stradale u ratu

Release Date
02/08/2021
fotografije
@nes.nespoon
Poljakinja NeSpoon stvara nevjerovatna umjetnička djela izrađena u obliku čipke. Kako bi ukrasila stare ili uništene dijelove grada, ova svestrana umjetnica stvara čipku koju polaže na površine i instantno mijenja njihov izgled. Njezina čipka je metafora za simetriju i harmoniju.
Ulice poljskih gradova pune su njenih radova, a čipkasti tragovi mogu se vidjeti i u nekim drugim evropskim gradovima. Prošli mjesec je ova velika umjetnica ostavila svoj trag i u Mostaru.
fotografija_Street Arts Festival Mostar

Organizatorice Street Arts Festivala Mostar su mjesec juli posvetile ženama koje se bave uličnom umjetnošću, pa su ugostile nekoliko svjetskih umjetnica, između ostalih i NeSpoon. NeSpoon je naslikala mural s bh. motivom heklanja u Ulici Kralja Tomislava.

– Bila je to jedna od najjednostavnijih čipki koje sam ikad naslikala. Ali emotivno – vjerovatno jedan od mojih najtežih projekata. Prvi put u mom životu zid je na sebi imao jasne tragove rata, desetine rupa od metaka po cijeloj fasadi. Radeći na ovom mjestu, nisam mogla prestati razmišljati o tragičnoj historiji Mostara, fascinantnog i multikulturalnog grada. Uzorak čipke koji sam koristila je bio ‘lokalni’ kako su mi rekli svi s kojima sam razgovarala. ‘Moja baka je imala isti takav na TV-u, na kauču…’ ili ‘Moja mama je nekad vezla isti uzorak.’ Riječi su koje su se ponavljale iznova i iznova. Razmišljala sam, kao i većima dugih umjetnika/ca Street Arts Festivala Mostar da li bih trebala prekriti te rupe od metaka, naslikati nešto lijepo i zaboraviti na prošlost. Nisam mogla. Izrada čipke vrlo je ženstvena stvar. Dok sam radila, razmišljala sam o sudbini žena koje su žrtve ratova u cijelom svijetu. Ovdje, u Bosni i Hercegovini, to je imalo nevjerovatnu dimenziju. Institucionalno seksualno nasilje i masovno silovanje bili su okrutni instrument terora koji se koristio u ovom sukobu, pred cijelim svijetom. Nisam htjela razmišljati o tome, ali jesam. Tako su rupe od metaka postale dio mog murala. Mnogo hvala nevjerotanim djevojkama koje vode festival. Marina, Saira, Majo, Sabina, bilo je zadovoljstvo sarađivati s vama. Veliki zagrlja svim divnim ljudima koje sam upoznala u Mostaru, bilo je to nevjerovatno vrijeme!, napisala je na svom Facebook profilu umjetnica.

fotografija_Street Arts Festival Mostar
fotografija_NeSpoon Facebook
fotografija_NeSpoon Facebook
fotografija_NeSpoon Facebook

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.