Završen PROACTIVE 2023: Znanje je najvažnija nagrada

Release Date
29/05/2023

Odnosi s javnošću država postaju sve važnije dok klasična diplomacija odlazi u prošlost; Trebamo više slušati jedni druge da bi nam bilo bolje; I da učimo i da dijelimo znanje – preduslovi su za napredak. Ovo su tek neke od poruka koje su obilježile ovogodišnju regionalnu konferenciju o odnosima s javnošću – PROACTIVE 2023. Trodnevni skup je održan je u hotelu Rajska dolina na Jahorini, a okupio je praktičarke/e iz komunikacijske struke u korporacijama, institucijama, ljude iz medija,  menadžmenta i ljudskih resursa iz cijelog regiona.

Vladimir Vulić

Profesor dr. Božo Skoko podsjetio je da su globalizacija, masovna demokracija i dostupnost informacija učinile da se povijest događa pred TV kamerama, a 21. vijeka pripada onoj državi koja priča bolje priče. Ugled postaje nacionalna imovina, naglasio je Skoko. Vladimir Vulić je kroz primjere Levi’s, Coca-Cola, ENRON, Kajli Džener, McDonalds, Gillette i najaktuelniji skandal sa kompanijom Teranos i Elizabeth Holmes ukazao na značaj ali i jednostavnost inovacija koje neće upaliti ako nema ljudskog faktora i emocije.

PR je sada psovka, a najgori posao u odnosima s javnošću napravili sami PR praktičari – potvrdili su u panelu Greenwashing, brainwashing, spin, prikriveno oglašavanje ili najgori posao koji je PR ikad napravio Nataša Pavlović Bujas, Pedja Ašašanin Gole i Una Mesić.

– Moramo biti odgovorni prema svojoj profesiji, pratiti standarde i konačno ih početi primjenjivati u okviru svog profesionalnog djelovanja. Etičnost kao dio profesionalnosti se počela gubiti i to moramo zaustaviti, poručio je Peđa Ašašanin Gole.

PR je neophodan sportu i sportistima, složili su se Vuk Brajović, Vojin Veličković i Jasmin Ligata. Ipak, utisak je da time novinari gube ekskluzivitet, dok PR praktičari stvaraju monopol na informaciju. Ovaj trojac je objasnio da sportski PR stručnjaci imaju ključnu ulogu u kreiranju brenda sportiste, osiguravajući im vrijeme za odmor i trening, istovremeno plasirajući informacije o njihovim rezultatima na vrijeme.

Dr Dragana Đermanović

PROACTIVE je nastavljen Intenzivnim treningom za um dr Dragane Đermanović, u kome je fokus bio na znanju, učenju i mišljenju.

Mi tako loše mislimo, da možda uopšte i ne mislimo. Živimo u svijetu u kojem je mnogo važnije da izgledamo pametni, nego da budemo pametni, poručila je Đermanović i podijelila alate i tehnike uz pomoć kojih će prisutni trenirati svoj mozak i dolaziti do kognitivnih spoznaja i zasigurno promjene svog života u budućnosti.

Mnogo je važnih pitanja koja smo otvorili, tema o kojima smo učili i diskutovali a najvažniji zaključak je da moramo da preuzmemo odgovornost za svoju profesiju, njenu etičnost, uticaj koji naša praksa ima ali i uticaj koji treba da napravi – da bismo imali bolje živote, društva i ekonomije. Provocirali smo temama i pitanjima, probudili smo dosta emocija, inspiracije i novih prijateljstva. Obećali smo sebi i jedni drugima da ćemo raditi na promjenama. Do sljedećeg susreta, nastavljamo da dijelimo znanja kao pojedinci u svojim okruženjima, poručili su organizatori, agencija PRIME Communications i PROACTIVE Club.

PROACTIVE 2023 su podržali: Coca-Cola HBC Adria, OSCE misija u BiH, Područna privredna komora Banja Luka, Cardi.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Recept za osvježavajuću limunadu sa lavandom