Otvorena prva apoteka u kojoj ćete na recept dobiti pjesmu

Deborah Alma posljednjih je šest godina vodila Hitnu pjesničku službu te po školama, festivalima i brojnim događanjima, iz ambulantnih kola prepisivala pjesme kao lijekove za duševne probleme. No, kada je primjetila prekrasan dućančić u Shropshireu, odlučila je sa svojim partnerom, također pjesnikom Jamesom Sheardom, tamo otvoriti prvu svjetsku pjesničku apoteku, piše Guardian.

 

apoteka pjesnicka 1

 

Mislim da je to posebna vrsta vještine, izabrati pravu pjesmu za neku osobu nakon što s njima porazgovarate i malo ih upoznate. Primjetila sam kako poezija može sasvim promijeniti nečije raspoloženje i kako ljudi odjednom počnu jako pažljivo slušati. I prije nego što sam počela ovo raditi, prijatelji koji bi patili od slomljenog srca su često znali doći kod mene na šoljicu čaja i prigodnu pjesmu, rekla je Alma koja je ideju za liječenje poezijom dobila nakon rada s pacijentima koji pate od demencije.

 

U apoteci su knjige organizirane prema raspoloženjima, tačnije emocionalnim problemima protiv kojih pomažu, poput stresa, slomljenog srca ili iscrpljenosti. Apoteka nudi i poetske konsultacije, na kojima “pacijentima” postavlja pažljivo osmišljena pitanja te im kao lijek – prepisuje pjesmu.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ukoliko nemate vremena HI PAW ekipa će prošetati vašeg psa