Otvorena prva apoteka u kojoj ćete na recept dobiti pjesmu

Deborah Alma posljednjih je šest godina vodila Hitnu pjesničku službu te po školama, festivalima i brojnim događanjima, iz ambulantnih kola prepisivala pjesme kao lijekove za duševne probleme. No, kada je primjetila prekrasan dućančić u Shropshireu, odlučila je sa svojim partnerom, također pjesnikom Jamesom Sheardom, tamo otvoriti prvu svjetsku pjesničku apoteku, piše Guardian.

 

apoteka pjesnicka 1

 

Mislim da je to posebna vrsta vještine, izabrati pravu pjesmu za neku osobu nakon što s njima porazgovarate i malo ih upoznate. Primjetila sam kako poezija može sasvim promijeniti nečije raspoloženje i kako ljudi odjednom počnu jako pažljivo slušati. I prije nego što sam počela ovo raditi, prijatelji koji bi patili od slomljenog srca su često znali doći kod mene na šoljicu čaja i prigodnu pjesmu, rekla je Alma koja je ideju za liječenje poezijom dobila nakon rada s pacijentima koji pate od demencije.

 

U apoteci su knjige organizirane prema raspoloženjima, tačnije emocionalnim problemima protiv kojih pomažu, poput stresa, slomljenog srca ili iscrpljenosti. Apoteka nudi i poetske konsultacije, na kojima “pacijentima” postavlja pažljivo osmišljena pitanja te im kao lijek – prepisuje pjesmu.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.