Velika samostalna izložba Lale Raščić u Göteborgu

Release Date
05/02/2021
fotografije
Elin Liljeblad

U subotu, 6. februara bit će upriličena velika samostalna izložba umjetnice Lale Raščić The more tongues you silence, the more they talk u u Röda Sten Konsthall u Göteborgu. Online otvorenje izložbe bit će upriličeno u 12h, a program otvorenja i link na događaj možete pronaći na ovom linku za Facebook- Event Nakon eventa bit će upriličen razgovor sa Lalom i kustosicom izložbe, Amilom Puzić.

Drevne folklorne priče, mitološke figure i feministička teorija polazišta su u radu Lale Raščić, gdje su Medusa i Arahna dva značajna izvora nadahnuća. U saradnji s muzičkim ansamblom Göteborg Baroque predstavlja novu umjetničku produkciju temeljenu na operi Claudia Monteverdija The Coronation of Poppaea (1642). Naslov izložbe citat je jednog od likova u operi, filozofa Seneke. Citat koji je vrlo aktualan uprkos starosti od 400 godina.

Izložba također obuhvata starija djela s raznim ekspresijama i materijalima, poput zvučnih instalacija i kinetičkih skulptura koje djeluju u igrama sjena, video zapisima i crtežima.

S feminističkom perspektivom, Lala Raščić crpi inspiraciju iz obrtničkih tradicija, drevnih mitova i folklornih običaja, koje reinterpretira i rekreira u vlastitom i osebujnom vizualnom iskustvu. U svom radu ispituje ograničena prava žena u javnoj sferi i to kako je zapadnjačka kultura oblikovala, ušutkala i isključila žene iz središta moći. Ovo će biti prva izložba u ovoj godini u galeriji Röda Sten Konsthall. Ove godine se slavi i 400 rođendan Göteborga i 100 godina od uspostavljanja ženskog prava glasa u Švedskoj.

Izložba će biti otvorena do 5.4.2021.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nevjerovatne fotografije neobičnog ljubavnog trougla dovest će u pitanje vašu percepciju o vezama