Velika samostalna izložba Lale Raščić u Göteborgu

Datum objave
05/02/2021
fotografije
Elin Liljeblad

U subotu, 6. februara bit će upriličena velika samostalna izložba umjetnice Lale Raščić The more tongues you silence, the more they talk u u Röda Sten Konsthall u Göteborgu. Online otvorenje izložbe bit će upriličeno u 12h, a program otvorenja i link na događaj možete pronaći na ovom linku za Facebook- Event Nakon eventa bit će upriličen razgovor sa Lalom i kustosicom izložbe, Amilom Puzić.

Drevne folklorne priče, mitološke figure i feministička teorija polazišta su u radu Lale Raščić, gdje su Medusa i Arahna dva značajna izvora nadahnuća. U saradnji s muzičkim ansamblom Göteborg Baroque predstavlja novu umjetničku produkciju temeljenu na operi Claudia Monteverdija The Coronation of Poppaea (1642). Naslov izložbe citat je jednog od likova u operi, filozofa Seneke. Citat koji je vrlo aktualan uprkos starosti od 400 godina.

Izložba također obuhvata starija djela s raznim ekspresijama i materijalima, poput zvučnih instalacija i kinetičkih skulptura koje djeluju u igrama sjena, video zapisima i crtežima.

S feminističkom perspektivom, Lala Raščić crpi inspiraciju iz obrtničkih tradicija, drevnih mitova i folklornih običaja, koje reinterpretira i rekreira u vlastitom i osebujnom vizualnom iskustvu. U svom radu ispituje ograničena prava žena u javnoj sferi i to kako je zapadnjačka kultura oblikovala, ušutkala i isključila žene iz središta moći. Ovo će biti prva izložba u ovoj godini u galeriji Röda Sten Konsthall. Ove godine se slavi i 400 rođendan Göteborga i 100 godina od uspostavljanja ženskog prava glasa u Švedskoj.

Izložba će biti otvorena do 5.4.2021.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
EMMA STONE u ulozi CRUELLE DE VIL izgleda fantastično