Vinska cesta Hercegovine primljena u kulturnu rutu Vijeća Evrope

Release Date
15/09/2022
fotografije
Igor Isanović

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH svečanim uručenjem certifikata Vinska cesta Hercegovine i službeno je pimljena u Iter Vitis – kulturnu rutu Vijeća Evrope, čime je napravljen važan korak za turističko gospodarstvo Bosne i Hercegovine, a posebno za područje Hercegovine i šest lokalnih zajednica koje su uključene u navedeni projekt, od Trebinja, Stoca, Čapljine, Mostara, do Ljubuškog i Čitluka. Vinsku cestu Hercegovine kao specifičan turistički proizvod implementira USAID Turizam projekt u saradnji s VTK BiH.

Predsjednik Komore Zdravko Marinković rekao je da se radi o iznimno važnom projektu u oblasti turizma, koji će doprinijeti promociji Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije, unaprjeđenju poslovanja i promociji hercegovačkih vinara kao i unaprjeđenju poslovanja velikog broja pratećih uslužnih djelatnosti i otvaranju novih radnih mjesta te jačanju ruralnih područja Hercegovine. Kako je istaknuo, bit će to prilika i za mnoga mala domaćinstva da ponude svoje tradicionalne proizvode i potencijale koji će upotpuniti turističku ponudu. Predsjednik Marinković je iskoristio priliku  pozvati lokalne zajednice da se što snažnije uključe u cijeli proces budući da se ne radi samo o vinu, kao osnovi Vinske ceste Hercegovine, nego o ukupnoj turističkoj ponudi lokalne zajednice i regije.

 

29 vinara iz šest hercegovačkih opština

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo rekla je da su partneri na ovom projektu više od godinu dana radili na postizanju standarda bh. vinara zahvaljujući čemu se sada 29 vinara iz šest općina i gradova nalazi na ruti koja predstavlja jedan turistički brend.

Prema njezinim riječima, ono što je posebno bitno jest mogućnost promocije BiH koja uključenjem u kulturnu rutu Vijeća Europe staje rame uz rame sa drugim zemljama koje su veliki proizvođači vina. Ministrica Đapo je posebno naglasila da će turisti, osim što će moći probai vino, dolaziti vidjeti sve atrakcije koje ima čarobna Hercegovina, a to su prirodna bogatstva i kuturni turizam, adrenalinski sportovi i mnogo toga drugog što se veže za Hercegovinu.

Direktorica Misije USAID u BiH Courtney Chubb kazala je kako Vlada SAD-a putem USAID-a s velikim zadovoljstvom podržava i ovaj projekt te da će nastaviti raditi na revitalizaciji, ulaganju i proširivanju Vinske ceste Hercegovine. Prema njezinim riječima, osim što je BiH primljena u jednu ovakvu prestižnu organizaciju, Vlada SAD-a je postigla još jednu bitnu stvar, a to je da BiH postaje važna i prepoznata turistička destinacija. Proširenjem Vinske ceste Hercegovine, kako je dodala, doprinijet će se ekonomskom rastu, ali i rastu broja radnih mjesta.

Načelnica Odjela za turizam i ugostiteljstvo u Ministarstvu trgovine i turizma RS-a Jelena Gavrilović istaknula je kako je ovo jedna od lijepih vijesti za razvoj turizma u BiH te da je BiH postala ne samo dio Europe, već i dio svijeta sa svojom bogatom vinskom ponudom. Turizam je strateška grana u BiH u kojoj, kako je dodala, posao mogu naći i mladi, i stari i žene, a posebno je bitno da se u ovu vinsku cestu uključi lokalno stanovništvo, kao i oni koji rade u turizmu. Ovo je idealna prilika da se u svim ovim općinama uključi stanovništvo koje dosad nije vidjelo priliku zaposliti se u turizmu.

 

Mostar i Trebinje evropski gradovi vina

Prihvatanje Vinske ceste Hercegovine u Iter Vitis kulturnu rutu Vijeća Evrope, prema riječima predsjednice Iter Vitisa Emanuele Panke, veliko je postignuće jer ova ruta predstavlja pravi dragulj u toj organizaciji. Kako je istaknula, Vinska cesta Hercegovine je prepoznata zahvaljujući naporima partnera i Iter Vitis nastavit će raditi s lokalnim vlastima, Komorom i USAID-om da se ponuda i dalje unaprijedi.

Predsjednik Marinković kazao je kako će Komora nastaviti u partnerskom odnosu promovirati Vinsku cestu Hercegovine kako bi se unaprijedilo mjesto BiH na svjetskoj turističkoj mapi, a certifikat upravo potvrđuje da su na pravom putu. – Ovo je, svakako, lijepa vijest iz BiH jer smo među prvima s teritorija zapadnog Balkana koji su kao vinska ruta primljena u članstvo Iter Vitisa.

Najavljeno je i kako će na ovogodišnjoj dodjeli Iter Vitis nagrada, gradovi Mostar i Trebinje biti proglašeni evropskim gradovima vina, navode iz VTK-a BiH.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Topli mirisni čajevi uljepšat će hladne dane i zimske večeri