FONOTEKA preporučuje: Probajte 10 najboljih vina iz Bosne i Hercegovine

Release Date
16/01/2018
piše
Ademir Jakubović
fotografije
Ivana Belančić

Bosna i Hercegovina baštini vinogradarsko vinarsku kulturu još od ilirskoga doba. Prve sadnice vinove loze su na Balkan donijeli Tračani. Kada govorimo o historiji uzgoja vinove loze u BiH, bitno je napomenuti da je ovo područje bilo u znatno širim granicama od današnjih. Naime Srednjovjekovna Bosna je nekada bila, i bez kasnije pripojenog južnog djela (Huma), prepoznatljiva vinogradarsko vinarska zemlja. U srednjem vijeku je gotovo svaka velikaška porodica u Bosni imala svoje vinograde. O ovome jasno govore prvi detaljni katastarski popisi koji datiraju iz XV. i XVI. vijeka. Kasniji uzroci nestanka vinove loze u Bosni su višestruki, dolazak Turaka, a najzaslužniji su česti ratovi, jer vinova loza kao kultura zahtjeva visok stupanj ljudskog angažmana.

Proizvodnja vina danas je ograničena na slivna područja rijeka Neretve i Trebišnjice, odnosno hercegovački vinogradarski rajon s mostarskim, lištičkim i jablaničkim vinogorjem. Vinarstvo kao gospodarska grana postaje značajan izvor prihoda u Hercegovini krajem IXX. vijeka, kada se bilježe i prvi izvozi vina prema zapadnoj Evropi, a ovakav trend se nastavlja osvajanjem tržišta širom svijeta.

Vinarstvo u Hercegovini imalo je svojih uspona i padova ali nikada nije prestalo biti glavna grana poljoprivrede, a može se reći i način života. Hercegovački vinari danas žele i hoće biti prepoznati po njihovoj Žilavci i Blatini kao jedinstvenim sortama u vinarskom svijetu, i prezentirati sebe svijetu kroz ovo vino koje u sebi nosi miris zemlje i žestinu hercegovačkog sunca.

Wine shop & bar FONOTEKA preporučuje 10 najboljih vina iz Bosne i Hercegovine.

 

BIJELA VINA

Vukoje žilavka

Vino koje će uvijek opravdati očekivanja pravih ljubitelja Žilavke. Punog, voćnog okusa i mineralnog karaktera. Odlično ide uz ribu, piletinu i sireve u ulju. Ukoliko je berba bila dobra, ova Žilavka u boci može dozrijevati i do 10 godina.

vukoje

 

Buntić žilavka/Izborna berba

Izborba berba je kasna berba, gdje se prilikom ručnog branja grožđa odstrane bobice koje su nedozrele ili oštećene. Ova vina odlikuje izuzetna usklađenost alkohola, kiselina i slatkoće, a Buntić je sa Izbornom žilavkom u tome i uspio.

Tvrtko

Jeste li za zrelu, punu žilavku? Treba vam Tvrtko, vino intenzivnog mirisa, zrelih voćnih aroma breskve, banane, ananasa…

tvrtko (3)

 

Zadro žilavka CZ

Vino koje je ove godine na Decanteru nagrađeno platinastom medaljom. Nastalo selektiranjem najboljeg grožđa na najboljim pozicijama u vinogradu vinarije Zadro. Žilavka punog ukusa i dugog after tastea. Definitinvo nemojte propustiti priliku da je probate ove zime.

Podrumi Grge Vasilja/Carska žilavka

Kristalno čista, zelenkasto žute boje, ova žilavka će vam pokazati pravu svježinu naše najpoznatije bijele sorte grožđa. Ako jednog toplog, zimskog dana budete za nešto osvježavajuće onda je Carska žilavka pravi izbor.

 

 

CRVENA VINA

Brkić Plava Greda

Kada govorimo o crvenim vinama, moramo početi sa Blatinom, a ako već govorimo o Blatini, onda ćemo u sami vrh svrstati Brkićevu Plavu Gredu. Vino koje odležava 18 mjeseci u hrastovim bačvama i pokazuje svu raskoš naše autohtone sorte. Ako do sada niste probali Plavu Gredu, obavezno to uradite ove zime.

Vilinka X-line Cuvee Red

Odlična kupaža Blatine i Cabernet Sauvignona, koja je ove godine na Decanteru nagrađena zlatnom medaljom. Ova limitirana serija (oko 600 boca) će vas aromama podsjetiti na višnju ili malinu, a pravi ljubitelji vina će na prvoj kapljici shvatiti o kako dobro usklađenom vinu se radi.

Vilinka X-line Cuvee Red (1)

 

Marijanović 33 barrique

Pitate se zašto 33 barrique? Odgovor je jednostavan: 33% Blatina, 33% Cabernet Sauvignon i 33% Syrah. Jedna od najozbiljnih kupaža kada govorimo o domaćim vinima, nastala u selu Služanj, nedaleko od Čitluka. Vino raskošnog mirisa, aroma i dugog završetka. Ručna selekcija grožđa, limitirana serija od oko 1000 boca.

Nuić Merlot Premium

Dokaz da imamo i izuzetno dobra vina od internacionalnih sorti. Elegantno vino, punog ukusa i dugog završetka. Jedno od vina iz Premium serije Vinograda Nuić (Trnjak, Syrah i Merlot) koje ove zime ne smijete preskočiti. Dekanter u ruke, a dok se vino nadiše zraka pripremite neko crveno meso i noć će biti savršena.

Keža Blatina

Vino odležalo u francuskom hrastu, tamno crvene boje, pokazat će vam sve čari Blatine. Voćne arome podsjetiti će vas na bobičasto voće, suhe šljive, a ni začini na nepcu neće izostati. Kada je jednom probate, vratit ćete se po još.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
L’Oreal će na VIVA TECHNOLOGY konferenciji predstaviti izuzetne beauty inovacije