Dok pratite tekstove o Rihanninoj trudnoći propuštate ove četiri vrhunske muzičarke

Release Date
15/02/2023
piše
Zlatko Duraković / Zlijay

Posljednjih dana smo bili svjedoci rušenja interneta Rihanninim nastupom sa Super Bowla, svi slave njenu novu trudnoću, koju prate brojni epiteti tipa: kraljica, carica i sl. Nema sumnje da je Rihanna jedna od najvećih pop zvijezda novog milenija, ali i produkt ogromne mainstream muzičke mašinerije, koja prosječnog muzičkog konzumenta bombarduje hitovima sa svih strana i samim tim, na neki način, ubija volju istom da posluša nešto drugačije i da šansu nekim drugim kraljicama.

Kao radijski voditelj i DJ sa dvadesetogodišnjim iskustvom, vrlo često provlačim kroz svoje setove Rihannu i ostale, obično u remix, edit formatima, jer često nastupam ispred šarolike publike. Ali, to je linija manjeg otpora i pokušavam što rjeđe da pravim izlete tog tipa. Trudim se što češće kroz set provlačim nešto što je svježe, nešto što nemaju priliku čuti u svakodnevnoj mainstream rotaciji  jer dobre reakcije na te stvari su mi puno draže.

Zato koristim i ovu priliku da vam približim neke, meni drage, kraljice.

 

Kelela

Amerčka pjevačica etijopljanskog porijekla i posjeduje najsvilenkastiji glas koji se odlično uklapa u duboke bass linije i breakbeat ritmove. Nju sam otkrio 2015. godine kada je izdala singl Rewind koji i danas često zavrtim, a nakon toga je slijedio prvjenac Take Me Apart koji je izašao za legendarni Warp Records godinu kasnije. Njena saradnja sa Warpom se nastavlja i sa novim albumom Raven koji je izašao početkom februara, a za ovu priliku biram stvarku Contact koja je odličan primjer sinergije njenog glasa i dubokog bass/breakbeata.

 

Greentea Peng

Kantautorica iz jugoistočnog Londona i stil pjevanja, glas i muzika su joj pod direktnim utjecajem kraljica neo-soula: Erykah Badu, Lauryn Hill, Ms.Dynamite  i sl. Greenteau sam otkrio slušajući i skrolajući kroz evergrine pomenutih kraljica na Tube-u, tako da sam je odmah uvrstio u svoje r’n’b, neo-soul setove i playliste. U spotu za pjesmu Look To Him i Greentea slavi svoju trudnoću.

 

Nia Archives

U protekloj godini je unijela pravu pometnju u svijet jungle i d’n’b zvuka, u kojem uglavnom vlada muškadija. Pored toga što je solidna DJane, Nia producira sve svoje trake i pjeva na skoro svakoj od njih, a to često radi u svojim live setovima. U prošloj godini je dobila brojna priznanja, uključujući MOBO nagradu, NME nagradu, DJ Mag nagradu i nominaciju za BRIT nagradu. Neizostavan je dio mojih jungle i d’n’b setova.

 

Alewya

Britanska je kantautorica, producentica, umjetnica i model sa sudansko-etijopljanskim porijeklom. Nju sam otkrio prije nekoliko godina u setu ne-sjećam-se-kojeg poznatog DnB DJ-a, preko remiksa trake Sweat koji je radio Breakage. Od tada je u redovnoj rotaciji, kako sa pomenutom stvarkom tako i sa većinom ostalih koje gore na danceflooru, a miks su afro muzike, UK ravea, trip hopa itd. Što je vrlo poželjno za moje šarolike setove.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.