Vodič za preživljavanje ljetnjih vrućina u gradu

Talasi visokih temperatura, koji predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje, sve su češći u Evropi. Istovremeno, mnogo stambenih zgrada, javnih institucija i radnih mjesta i dalje nema odgovarajuću klimatizaciju. Prekomjerna upotreba klima uređaja, pogotovo u danima kada su temperature izuzetno visoke, može imati nepovoljne efekte – ali praćenje određenih smjernica pomoći će vam da održavate unutrašnju temperaturu koja je prijatna za organizam.

 

Kao što vjerovatno primjećujete i na sopstvenoj koži, Evropljani tokom ljeta sve češće moraju da se nose sa ekstremnim temperaturama: dugi toplotni talasi, koji nisu bez rizika po zdravlje, postaju sve učestaliji na kontinentu. Ako posmatramo posljednjih 500 godina, pet najtoplijih kontinentalnih ljeta zabilježeno je u zadnjih 15 godina, a rezultat ovog trenda su i brojni smrtni slučajevi – čak i tamo gdje ih ne bismo očekivali, poput zemalja sjeverne Evrope.

 

Vrućine svakako nisu jedini problem sa kojim se suočavamo, ali pitanje koje zabrinjava je koliko spoljašnja temperatura prekoračuje uobičajeni nivo, tj. kako toplotni talasi utječu na ljude koji su navikli na prosječne ljetnje temperature. Na primjer, u južnoj Španiji, temperature od oko 40 stepeni računaju se u samo još jedan uobičajen ljetnji dan, dok u sjevernoj Njemačkoj mnogima može biti potrebna ljekarska pomoć i na 30 stepeni. Visoke temperature pogotovo predstavljaju povećan rizik po zdravlje starijih i bolesnih ljudi, kao i za one koji rade na otvorenom, u poljoprivredi ili građevinarstvu.

 

LG DUAL Inverter klima uređaji_2

 

U svjetlu ovih informacija, zanimljivo je da mnoge stambene zgrade, javne institucije i radna mjesta u Evropi nisu klimatizovana. Do sada, klimatizacija se više računala u komfor nego u nužnost – na primjer, u Njemačkoj je samo dva odsto domova opremljeno klima uređajima. Međutim, kako oni postaju sve potrebniji i rasprostranjeniji, pojavljuje se i pitanje njihovog izbora, sa posebnim naglaskom na energetsku efikasnost.

 

Zašto je ovo važno? Zato što prosječna efikasnost kupljene opreme za klimatizaciju, na globalnom nivou, dostiže tek polovinu prosječne energetske efikasnosti uređaja dostupnih na tržištu, a samo jednu trećinu efikasnosti najbolje dostupne tehnologije u ovom polju.

 

Energetska efikasnost je ključna kako za zaštitu životne sredine, tako i za umanjenje svakodnevnih troškova električne energije. Međutim, osim što je bitno da se klima uređaji koriste na ekološki osvešten način, zdravstveni razlozi za njihovo racionalno korištenje još su značajniji. Na primjer – iako uključivanje klime do ledenih temperatura može biti veoma primamljivo tokom velikih vrućina, to svakako nije dobro ni za potrošnju električne energije, a ni za vaše zdravlje.

 

Opšta je preporuka da razlika u temperaturi u zatvorenom prostoru u odnosu na spoljnu temperaturu ne prelazi 8 – 10 stepeni Celzijusa. Na ovaj način, tijelu se pruža prilika da se aklimatizuje, ističe Nenad Črnila, project manager za klimatizaciju iz LG Srbija. Osim toga, savjet je da se unutrašnja jedinica postavi tako da hladan vazduh iz klime nema direktan utjecaj na korisnike u klimatizovanim prostorijama.

 

Pažljivom upotrebom klima uređaja ne samo da izbjegavate zdravstvene probleme, već i održavate optimalan nivo performansi svog organizma. Konkretno – ako je ljudima hladno, oni troše više energije na zagrijavanje, tako da im ostaje manje energije za koncentraciju, razmišljanje i kreativnost. Prema istraživanju koje su sproveli naučnici na Helsinškom tehnološkom univerzitetu, ljudi su najefikasniji na temperaturama oko 22 stepena, a radni performans se pogoršava na više od 23 do 24 stepena.

 

 

LG DUAL Inverter klima uređaji_3

 

LG savjeti za korištenje klima uređaja:

 

  • Ako želite efikasnu i tihu klimatizaciju, izbjegavajte prenosne klima uređaje.
  • Uvijek birajte uređaj sa rejtingom energetske efikasnosti od najmanje A+.
  • Izbjegavajte kupovinu opreme nepoznatog porijekla. Neizvesnost njenog stanja i (ne) dostupnost rezervnih dijelova su nepotreban rizik, a ta vrsta opreme često je bučna i nije energetski efikasna.
  • Isključite klima uređaj kad niko nije kod kuće.
  • Sa funkcijama pametne kontrole, rad klima uređaja se u svakom trenutku može regulisati daljinski, tako da se on koristi samo kada je to potrebno.
  • Redovno čistite klima uređaj, a po potrebi i mijenjajte filtere, kako bi vazduh ostao čist.
  • Ono što operater radi u kancelariji, vi radite kod kuće: kontrolišite i održavajte dobro stanje unutrašnjih i spoljašnjih jedinica klima uređaja.
  • Nikada nemojte previše rashladiti sobu. Klima uređaj treba da bude podešen na temperaturu ne nižu od osam stepeni u odnosu na spoljašnju, jer je to odnos koji prosječno ljudsko tijelo može da toleriše.
  • Izbjegavajte direktan protok vazduha iz uređaja. Ne gledajte televiziju i ne spavajte tamo gdje klima uređaj direktno duva.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Tinder
Tinder će provjeravati krivične dosijee svojih korisnika