ZUBIĆ IVA: Ovako izgleda oralna higijena jedne stomatologinje

Ako ste se ikad zapitali tko popravlja zube vašem stomatologu, odgovor je: vjerovatno nitko. Stomatolozi kroz studij tako dobro savladaju prevenciju da više nemaju problema s karijesom i gingivitisom. To ne treba biti rezervisano samo za stomatologe, i naši pacijenti zaslužuju najbolje. A najbolje je spriječiti.

 

Zato sam odlučila da s vama podijelim svoju rutinu oralne higijene. Nakon ovih savjeta, kod stomatologa idemo samo na kontrolne preglede!

 

Moja rutina oralne higijene sastoji se od nekoliko stvari:

 

 

1. Četkice za zube sa velikim brojem mekanih vlakana

Mekana i gusta četkica za zube najbolje čisti unutrašnje, vanjske i grizne površine zubi. Osim toga, čisti i rub desni, bez opasnosti od oštećenja. Četkati zube moramo barem 2 puta dnevno, po 2-3 minute, a najvažnije je uvečer nakon zadnjeg obroka. Nakon korištenja, četkicu treba dobro isprati i ostaviti da se osuši bez kapice, što dalje od wc školjke. Ako su vlakna oštećena, tj. ako se četkica “rascvjetala”, potrebno je zamijeniti novom, jer više nije efikasna!

 

 

2. Zubni konac bez držača (dobar je i onaj s držačem) i interdentalne četkice u nekoliko veličina

Zubni konac i interdentalne četkice čiste oko 30% zubnih površina, do kojih klasična četkica ne može doprijeti. Kad izniknu svi stalni zubi i dođu u kontakt sa susjednim, pravo je vrijeme da počnemo čistiti međuzubne prostore i apsoksimalne površine. Neka vam ne bude mrsko da ih očistite, jer su to mjesta na kojima najčešće uočavam karijes i gingivitis kod odraslih pacijenata. Ja koristim konac i/ili interdentalne četkice uvečer prije pranja zubi, tako da pasta za zube dopre i do ovih zubnih površina. Prije kupovine, posavjetujte se sa svojim stomatologom oko odgovarajuće veličine i načina korištenja.

 

 

3. Paste za zube sa sadržajem fluora od 1450 ppm

Paste za zube su široka tema, ali generalno su sve dobre. Četkice i konac su naši glavni saveznici u borbi protiv plaka, a pasta je samo bonus. Uvijek biram pastu sa 1450 ppm fluora, jer fluoridi čine caklinu zuba čvršćom i otpornijom na kiselinske atake i pad pH vrijednosti u ustima. Nakon što operem zube, ne ispiram usta vodom, nego samo ispljunem višak paste, kao u filmovima. Tako je omogućeno fluoridima da se duže zadrže u ustima i kontinuirano ugrađuju u caklinu.

 

 

4. Single četkice

Single četkica je posebno iskustvo, bez nje više ne idem ni na putovanja. Ima malu glavu i dopire do teško dostupnih površina, čisti zub po zub. Preporučujem je ortodontskim pacijentima, osobama koji imaju fiksne protetske nadoknade i svima koji žele biti sigurni da su zubi savršeno čisti. Ja je koristim navečer, nakon flossanja i četkanja, kad već ležim u krevetu i gledam film pred spavanje. Uz malo vježbe, lako se savlada pravilna oralna hiigijena. Redovnim pridržavanjem, na sljedećoj kontroli stomatolog će reći da nema ništa za popravljanje!

 

 

Trebate pomoć u izboru četkica? Niste sigurni kako koristiti konac? Više vas zanimaju kakve su elekttične četkice? Za sva pitanja o zdravlju usta i zubi, možete se javiti na Facebook ili Instagram stranicu Zubić Iva.

 

///

Iva Ljiljić je doktorica dentalne medicine iz Sarajeva. Autorica je bloga Zubić Iva, preko kojeg nastoji podići svijest o značaju oralnog zdravlja i pomoći pacijentima da se oslobode straha od stomatologa. Blog možete čitati na www.zubiciva.com, te pratiti na istoimenoj Facebook i Instagram stranici.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
DAMIR IMAMOVIĆ predstavio singl O BOSANSKE GORE SNJEŽNE