Filharmonija u Hamburgu: Hram vrhunske muzike

[ssba]
October 26th, 2020

Kad je sagrađena, u januaru 2017. godine ugledni dnevnik New York Times svrstao je Hamburg, (grad sa 1,7 miliona stanovnika, drugi najveći grad u Njemačkoj, grad snažne muzičke tradicije rodno mjestom Brahmsa i Mendelssohna) na listu gradova koje treba posjetiti, a kao jedan od razloga je upravo zgrada Filharmonije (Elbphilharmonie).

 

luka u Hamburgu, muzejski brod "Cap San Diego" i Elbphilharmonie / Ralf Brunner, GNTB

luka u Hamburgu, muzejski brod “Cap San Diego” i Elbphilharmonie / Ralf Brunner, GNTB

 

Gradila se 10 godina

 

Hamburg gradi svoji zaštitni znak – pod tim motom Fondacija Filharmonije na Labi (Elbfilharmonie) od 2005. prikupljala je donacije za gradnju ovog prestižnog objekta u hamburškoj luci. Gradnju zgrade preuzeo je švicarski arhitektonski ured Herzog&Meuron.

 

Prva loša vijest stigla je u ljeto 2010. godine, kad je nova zgrada filharmonije trebala biti svečano otvorena, međutim, postalo je jasno da će se gradnja produžiti za najmanje godinu dana. Deset godina pratilo je nekoliko skadala i višekratnih prekoračenja proračuna, ali je u januaru 2017. godine, Filharmonija svečano otvorena. Ideja je bila da osim što će biti dom filharmonije, te hotel, u isto vrijeme je trebala biti i arhitektonski spektaktl. Što to danas i jeste!

 

 

Francesco Carovillano

Elbphilharmonie / Francesco Carovillano, GNTB

 

 

Arhitektonsko čudo

 

Sagrađena je u luci, na samom doku, na mjestu gdje je nekad bilo pristanište i tipično skladište za žito od crvene cigle iz 1963. godine. Arhitekti Herzog & de Meuron su podnožje zgrade oblikovali po uzoru na to skladište, dok je gornji dio zgrade visok impozantnih 110 metara s atraktivnom vanjštinom od stakla, metala i betona. Čitava zgrada se uklapa u ambijent nove lučke promenade koju je projektirala prošle godine preminula slavna arhitektica Zaha Hadid.

 

Najveća koncertna dvorana može primiti 2100 posjetitelja, a mala ima 550 mjesta. Najmanja dvorana ima 150 mjesta i ona je rezervirana za eksperimentalnu muziku, radionice i predavanja. U kompleksu zgrade, koja je izgrađena na temeljima stare žitnice i čiji gornji dio podsjeća na jedra jedrenjaka, nalazi se i hotel i kompleks luksuznih stanova u koje također ne smiju dopirati zvukovi iz koncertne dvorana.

 

Pogled na luku iz zgrade Filharmonije / Michael Neumann

Pogled na luku iz zgrade Filharmonije / Michael Neumann, GNTB

naslovna fotografija_luka u Hamburgu, muzejski brod “Cap San Diego” i Elbphilharmonie / Ralf Brunner, GNTB
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team