10 fascinantnih okultistkinja

Ikona kontrakulture i glavna figura poslijeratne umjetničke scene u Los Angelesu, Marjorie Cameron, predmet je nadolazeće retrospektive losanđeleškog Muzeja suvremene umjetnosti (MOCA). Cameron: Songs for the Witch Woman otvara se 11. oktobra, a izložiti će preko 90 umjetničkih djela i efemernih uporabnih predmeta.

 

– Njezina halucinatorna vizija na rubu nadrealizma i psihodelije utjelovljuje aspekt modernosti koji duboko sumnja i prkosi kartezijanskoj logici u historijskom trenutku u kojem su ove vrijednosti pokazale svoja ograničenja. Njezin rad pokazuje kako je prostor uma neograničen, iznosi direktor muzeja Philippe Vergne.

 

Izložba nudi rijetki pogled na život i stvaralaštvo praktičarke okultizma prečesto opisivane kao puke muze ili pak luđakinje, unatoč tome što ženski misticizam postoji hiljadama godina. Tim povodom predstavljamo vam još 10 okultistkinja koje zaslužuju vašu pažnju.

 

 

 

HELENA BLAVATSKY

 

Blavatsky

 

Autorica pionirskog ezoteričnog teksta The Secret Doctrine i suosnivačica Teozofskog društva fokusiranog na istraživanje podrijetla čovječanstva i božanskog “bez pravljenja razlika među rasama, vjerama, kastama ili bojama kože”, Blavatsky se smatra i praroditeljicom New Age pokreta.

 

Pokušavajući ujediniti istočnjačku tradiciju sa zapadnjačkim okultnim praksama, proputovala je Evropu, Aziju i SAD proučavajući različite doktrine, te se navodno podvrgnula obuci hinduističkih gurua u Indiji.

 

Svojom prvom značajnom knjigom Isis Unveiled izazvala je čuđenje tvrdnjom kako znanost i religija nisu put do istinskog prosvijetljenja, no unatoč tome, tokom spiritualističke pomama stekla je legije sljedbenika u Americi.

 

 

 

 

 

JANE ROBERTS

 

Dok je istraživala knjigu o ekstrasenzornim percepcijama sa svojim suprugom, ova spisateljica je počela primati poruke nadnaravnog muškog identiteta po imenu Seth. Jane je ulazila u stanje transa i diktirala njegove poruke suprugu Robertu Buttsu koji je transkribirao onosvjetske pošiljke. One su objavljenje kao Seth material obuhvaćajući razgovore od 1963. godine pa sve do Janeine smrti 1984.

 

Njezino je iskustvo pomoglo popularizirati channeling movement među New Age i okultističkim praktičarima te je dotaklo srž New Age vjerovanja da individue kontroliraju vlastitu realnost.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=AMRYkgBjCoA[/youtube]

 

 

Mnogi su osporavatelji vjerovali kako je Seth jednostavno sama Jane, fragmentirani identitet koji možda proizlazi iz njezine problematične mladosti i nasilne majke ili kako se radi o djelu autosugestije.

 

 

 

 

 

LEILA WADDELL

 

leila

– Ona jaše opkoračenu Zvijer; u lijevoj ruci drži uzde koje predstavljaju strast što ih ujedinjuje. Desnom rukom podiže pehar, Sveti Gral zapaljen ljubavlju i smrću. U ovom peharu izmiješani su elementi sakramenata Aeona, pisao je Aleister Crowley o svojoj ‘grimiznoj ženi’ u The Book of Thoth.

 

Crowley je vjerovao kako je nekoliko njegovih ljubavnica i praktičarki magije utjelovilo univerzalne ženske principe ‘grimizne žene’, a osobito njegova muza tijekom pisanja The Book of Lies, Leila Waddell. Navedena je kao koautor nekoliko Crowleyjevih tekstova te je pomogla u promicanju mističnog poretka Argenteum Astrum.

 

 

 

 

 

MOINA MATHERS

 

Umjetnica Mathers bila je udana za engleskog okultista Samuela Liddella MacGregora Mathersa, jednog od osnivača utjecajnog Hermetičkog poretka zlatne zore, no ona je nadgledala grupu te osnovala njezin ogranak Alpha et Omega nakon suprugove smrti.

 

Gajila je veliki interes za egiptologiju i postala je značajan medij, pomažući u osnutku Drugog poretka zlatne zore povezanog s magijom, uključujući proricanje budućnosti, astralna putovanja i alkemiju

 

 

 

PAMELA COLMAN SMITH

 

craftpcs

 

Rider-Waite-Smith tarot karte jedne su od prvih s ilustracijama na svih 78 karti. Radi se nedvojbeno o najpopularnijim kartama u upotrebi širom svijeta. Ova engleska umjetnica ilustrirala je tarot u suradnji s britanskim pjesnikom i mistikom Arthurom Edwardom Waiteom.

 

Smith se povezivala sa simbolističkim pokretom, no bila je i članica Hermetičnog poretka zlatne zore, a kasnije dio grupe koja se odcijepila, poznate kao Nezavisni i pročišćeni obred zlatne zore (ili Sveti red zlatne zore).

 

Vjerovala je kako je obdarena sinestezijom koja joj je omogućavala da slika mistične vizije inspirirane muzikom, ilustrirala je i neka djela kolege okultista W. B. Yeatsa.

 

 

 

 

THE FOX SISTERS

 

fox-sisters

 

Nastao na vjerovanju da preminuli mogu komunicirati sa živima, spiritualizam je pomeo SAD tokom 19. i ranog 20. vijeka. Po nekim definicijama postao je religija, no bio je ukorijenjen u određenim fenomenima povezanim s okultizmom (poput medija, vidovnjaštva i zaposjednutosti).

 

Sestre Fox postale su ključne figure u popularnosti ovog pokreta, a poznate po svojoj navodnoj sposobnosti da komuniciraju s duhovima putem niza ‘kuckanja’. Vodile su javne seanse u New Yorku te privukle poveći broj sljedbenika, barem dok nisu priznale da je ‘kuckanje’ bila prijevara i zapravo samo zvuk pucketanja zglobova prstiju.

 

Sestre su na kraju odbile bilo kakvu vezu sa spiritualizmom, no porodica Fox odigrala je veliku ulogu u formaciji Spiritualističke crkve koja postoji danas. Neki spiritualizam vide kao prethodnika New Agea te kao veliki utjecaj na niz studija o parapsihologiji.

 

 

 

 

 

ROSALEEN NORTON

 

 

– Fokus na Nortonin okultizam i seksualnu narav nekih njenih radova značio je kako je njezin umjetnički talent uvelike ignoriran. Većina ju je poznavala samo kao ‘vješticu King Crossa,’ jednu od Sydneyevih živopisnijih ekscentrika, piše Teitan Press o australskoj okultistici.

 

Umrla je u decembru 1979. godine ostavljajući svijetu bogato i neobično umjetničko naslijeđe koje tek sada počinje biti cijenjeno.

 

Nortonin boemski životni stil i kontroverzni prikazi poganskih božanstava uključenih u ‘devijantne’ radnje učinili su je metom raznih autoriteta i cenzorskih odbora. Rosaleen je prakticirala seksualnu magiju i proučavala Crowleya, kabalu i ostalu ezoteriju.

 

 

 

 

DIONE FORTUNE

 

fortune

Opisano kao škola misterije unutar ezoteričke zapadnjačke tradicije, Društvo unutrašnjeg svjetla osnovala je britanska umjetnica i mističarka Dion Fortune. Vjerovala je kako ima vidovnjačke sposobnosti još od djetinjstva. Njezini studiji psihologije i psihoanalize odveli su je do Teozofskog društva, a kasnije i do Mathersine Alpha et Omega gdje je brusila svoje vještine medija.

 

Plodna autorica mističnih tekstova (fikcijskih i nefikcijskih), The Sea Priestess i Moon Magic koji su postali utjecajni tokom formiranja Wicce. Ostali naslovi doživjeli su ponovnu popularnost među piscima i čitateljima fantasy fikcije. Društvo unutrašnjeg svjetla započelo je kao ogranak Mathersine grupe te djeluje i danas.

 

 

 

IDA CRADDOCK

 

Autorica i stručnjakinja za Idu Craddock, Vera Chappell, piše o ovoj zastupnici ženskih prava iz 19. vijeka:

 

– Craddock je bila rani zagovaratelj ženskih prava i seksualnih reformi koje su pomogle stotinama parova da poboljšaju brak kroz seksualnu edukaciju, savjetovanje i informativne pamflete slane poštom.

 

Također je bila strastvena okultistica i mističarka koja je izvijestila o svojim redovnim seksualnim susretima s anđeoskim bićima. Ovo je bila zapaljiva kombinacija u devetnaestostoljetnoj Americi koja je neizbježno privukla pažnju moralnog križara Anthonyja Comstocka koji se posvetio njezinom uništenju.

 

Iako je pretrpjila egzil, zatvaranje u ludnicu, te težak rad u zatvoru, Idina hrabrost i odbijanje kompromitiranja svojih vjerovanja doveli su do njezine konačne pobjede čak i u smrti.

 

 

 

 

 

preuzeto sa Voxfeminae.net

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Izložba Maka Hubjera ZASTAVE u galeriji Brodac