10 najznačajnijih kolekcija VIVIENNE WESTWOOD

Release Date
04/01/2023

Vivienne Westwood, jedna od najpoznatijih figura u historiji mode, globalnu popularnost stekla je prvenstveno zahvaljujući svojim kreacijama koje su govorile jezikom mode, ali i jezikom društvenog protesta, neraskidivo spajajući vezu između mode i politike. Njena odjeća oličje je buntovničkog duha jedne ere, simbol reprezentacije identiteta, manifest pripadnosti i jasan prikaz političke i društvene opozicije. Osim što je mlađu generaciju oslobodila od zahrđale mašinerije drevnog buržoaskog režima, Vivienne se neumorno borila protiv klimatskih promjena.

Upirala je prstom u modni sistem i njegove greške u veličanju konzumerizma i njegovih kapitalističkih tendencija. Kolekcijom Climate Revolution 2021. željela je mobilizirati međunarodnu pažnju po pitanju ekologije, zbog čega je napisala i Manifest za mlađe generacije, napisala je: Želim da mi pomogneš da spasim svijet, ali ne mogu to učiniti sama!

Moda je izgubila svoju omiljenu buntovnicu. Predstavljamo 10 najznačajnijih kolekcija ove velike modne dizajnerice.

 

Let it Rock

Bila je 1971. kada je, otvarajući Let it Rock, butik na adresi 430 Kings Road zajedno sa partnerom i menadžerom Sex Pistolsa, Malcolmom McLarenom, udarila modnu elitu u lice svojim punk kreacijama. Sezonu za sezonom, prodavnica je mijenjala ime (Too Fast To Live Too Young to Die, zatim SEX, Seditionires i, konačno, Worlds End,…) prateći evoluciju Vivijeninog kreativnog duha i njenih kolekcija, od neoromantičnih pirata u visokim čizmama, napoleonskih šešira i košulja sa volanima, do uličnih vještica koje nose pletene odjevne predmete koje je ukrasio Keith Haring.

Nakon što je partnerstvo s McLarenom okončano, Westwood je pronašla savršenu mješavinu između engleske i francuske tradicije, historije, umjetnosti i pobune. Devedesete su donijele partnerstvo s Andreasom Kronthalerom i poznate modne revije, poput one na kojoj se Naomi Campbell spotaknula u štiklama i pala, ili one na kojoj je Kate Moss golih grudi i lica prekrivenog bijelom šminkom jela sladoled.

Svi su željeli nositi njene mini suknje i korzete, ali slava nije uspejla utjecati na duh dizajnerke koja se usudila posjetiti Buckingham Palace bez donjeg veša. Iako je postala Dama, Viv je i dalje ista nekonvencionalna djevojka kakva je oduvijek bila.

 

Pirate – jesen/zima 1981.

Prva prava kolekcija koju je kreirala Vivienne Westwood predstavljena je tokom Londonske sedmice mode 1981. Pirate kolekcija, kojom se dizajnerica udaljila od punk kreacija, kako bi pronašla inspiraciju u umetnosti i historiji. Rezultat je bila serija romantične, uniseks i šarene odjeće za jesen/zimu koja evocira slike razbojnika i kicoša, a koja je postala uniforma mnogih pop zvijezda, dio underground New Romantics pokreta.

 

Witches / jesen-zima 1983-84

Vivienne Westwood upoznala je Keitha Haringa i, zajedno su dali život jednoj od najzanimljivijih saradnji između mode i uličnog stila. Ovaj dvojac nekonformističkih umjetnika donio je na pistu seriju šarenih i cool komada koji spajaju sportske detalje, azijske inspiracije i poznate Haringove stilizirane figure. Kada je Madonna, prijateljica talentovanog Njujorčana, vidjela kolekciju, odmah se zaljubila u nju i nosila je u nekoliko navrata, čime je postala još popularnija. Kolekcija je posebno važna, jer je označila i kraj partnerstva sa Malcolmom McLarenom.

 

Portrait / jesen-zima 1990-91

Ljubav prema umjetnosti i korzetima prikazana je u kolekciji Portrait. Inspiracija je došla direktno iz Wallaceove kolekcije francuskih slika i dekorativnih umjetnosti iz 18. vijeka, posebno slike Daphnis i Chloe Françoisa Bouchera i rokoko dizajna namještaja iz 18. vijeka otisnutog zlatnom tintom, a koji je pronašao novi život na korzetima i odjevnim predmetima od crnog somota. Godinama kasnije, ti korzeti će postati nezaobilazni u garderobi it-djevojki poput Belle Hadid i FKA Twigs.

 

Anglomania / jesen-zima 1993-94

Od 1993. do 1999. Westwood je počela oblikovati novu estetiku nastalu iz dijaloga između stilova Francuske i Engleske, kombinirajući elegantno britansko krojenje s francuskom ljubavlju prema pretjeranim proporcijama. Najbolji primjer za to je Anglomanija, kolekcija kreirana u saradnji sa Andreasom Kronthalerom, u kojoj kombinuju tartan, krzno, kiltove, siluete koje bi mogle biti savršene za Versailles i vrlo visoke potpetice, kakve je Naomi Campbell nosila na modnoj pisti prije nego što je pala.

 

Café Society / proljeće-ljeto 1994

Vivienne se odlučila za dekadentnu i pozorišnu atmosferu. U kompletu sa ležaljkama i tepisima, manekenke napudranih lica i ružičastih usana mrzovoljno su se kretale, ližući sladoled i namigujući jedna drugoj. Visoka stopa erotike iznervirala je medije i odvukla pažnju sa mikro heklanih bikinija, raskošnih i voluminoznih večernjih haljina i košulja sa mašnama. Kate Moss sa golim grudima, vrlo kratkom mini suknjom i Magnumom u ruci!

 

On Liberty / jesen-zima 1994-95

Westwood nastavlja svoje istraživanje historicizma i seksualnosti, dodajući puno tartana, inspiraciju odjećom za jahanje i britanskim humorom. Ova kolekcija se smatra svojevrsnom embrionalnom verzijom Comme des Garçonsove kolekcije Lumps and bumps.

 

Anglophilia / jesen-zima 2002-03

Westwood se vratila historijskim slikama koje najviše voli. U ovoj kolekciji dizajnerica je reinterpretirala zgužvanu svilenu haljinu Madame de Pompadour sa slike Françoisa Bouchera, jednog od njenih omiljenih umjetnika. Asimetrični krojevi, ekscentričnost, umjetnost i historija ovdje oživljavaju kao i u svakoj drugoj kolekciji Dame Viv.

 

Le Flou Taille / jesen-zima 2003-04

Kolekcija je nastala kao rezultat razmišljanja o potrebi da se kvalitet kroja mode ponovo uvede u prêt-à-porter. Za Vivienne, krajnji znak kvaliteta i umijeća je kombiniranje fluidnosti i krojenja u jedan komad odjeće.

 

Propaganda / jesen-zima 2005-06

Vivienne Westwood je oduvijek koristila modu da izazove status quo. Tokom 2000-ih, veliki dio njenog aktivizma odnosio se na klimatske promjene i Propaganda je kolekcija koju britanska dizajnerica smatra jednom od najpolitičnijih.

 

Unisex: Time to Act / jesen-zima 2015-16

Deklarirani izvori inspiracije za kolekciju su bili pastiri i Sumerani. Rezultat je svojevrsna refleksija na uniseks modu i inkluziju. Na pisti vidimo naizmjenično krojena odijela, androgene izglede, hula suknje, šiške, pelerine s kapuljačom i duge haljine cvjetnog stila.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.