10 street artistkinja boljih od Banksyja

Iako poštujemo i pratimo rad Banksyja u ovom tekstu ćemo vam predstaviti deset umjetnica koje su jednako dobre ili čak i bolje od njega. Ne podcjenjujemo njegov rad, samo želimo pokazati da su ovih deset umjetnica dokaz da street art nije samo Banksy niti da samo pripada muškom svijetu. Njihova mašta, vještina i talent su ono po čemu se one ističu.

 

 

Lady Pink, rođena je u Ekvadoru, a odrasla u New Yorku. Počela je slikati podzemna vozila 1979. godine, a prvu samostalnu izložbu imala je sa 21. godinu. Mi branimo svoje radove sa šakama i ludom hrabrošću, rekla je ona jednom prilikom.

 

 

Shamsia Hassani je jedna od prvih ženskih street artistica koja radi u Afganistanu, već smo pisali o njoj. Vjerujem da ima mnogo onih koji zaboravljaju sve tragedije sa kojima se žene u Afganistanu suočavaju, objasnila je ona u razgovoru za Street Art Bio.

 

 

Faith47 je južnoafrička umjetnica koja u prvi plan svojih radova stavlja duhovnost i prirodu iz urbanih sredina, one su nalik ilustracijama stvarnog života.

 

 

Lady Aiko rođena u Tokiju, sa trenutnom adresom u New Yorku objedinjuje elemente pop arta, apstrakcije, grafita sa tradicionalnim japanskim slikama. Mislim da kroz svoj rad predstavljam žensku energiju, rekla je ona ranije za The Telegraph.

https://instagram.com/p/BFx-1D0m-cv/

 

 

Sjedište umjetnice Kashink je u Parizu, a kroz svoj rad predstavlja debele, dlakave muškarce, gangstere i šamane. Moje ime dolazi iz stripova koje sam čitala kada sam bila mala, rekla je ona u jednom intervjuu.

 

 

Olek je rođena u Poljskoj, a živi i radi u New Yorku. Majstorica je kukičanja, a stalno radi na novim radovima, prostorima, objektima i platnima. Kombinuje punk žanr, pop slike i političke poruke. Njeni radovi nose dvije dimenzije konceptualni i vizuelni.

https://instagram.com/p/BJ2rYNBAukf/

https://instagram.com/p/BGZjp75hR94/

 

 

Maya Hayuk živi i radi u Brooklynu, a poznata je po miješanju ukrajinskog naslijeđa sa svojih psihodeličnim i geometrijskim vizijama. Baka me učila o ukrajinskim radovima i vezovim, i to je bio jedan od prvih i dominantnijih uticaja koji sam primila…

 

 

Clare Rojas živi i radi u San Francisku i kroz svoj rad propituje rodne teme.

https://instagram.com/p/BIJ057ShKFp/

 

 

Miss Van rođena u Francuskoj, a trenutno nastanjena u Barseloni. Jedna je od orginalnijih žena umjetnica. Njene zidove krase romatične vizualizacije baroknog doba i dame sa biserima u krznu.

 

 

Alice Mizrahi živi i radi u New Yorku, a kroz svoju umjetnost stvara emotivne i snažne slike žena. Ona je također, zajedno s Toofly, osnovana Younite, forum za ženskih uličnih umjetnica.

 

izvor_Buka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.