UNESCO Weltnaturerbe Wattenmeer, Insel Neuwerk, Bundesland Hamburg, Njemačka, Nordsee

5 jednostavnih pravila za održivija putovanja

Release Date
24/10/2022
naslovna fotografija
Lookphotos/Günther Bayerl

Prirodna i kulturna bogatstva su najveći turistički kapital i izvozni proizvod. Turistička industrija ima jednu od najviših stopa rasta od svih industrija u svijetu, stoga utjecaj turizma na ekološke prilike ima ogroman potencijal. Zbog toga se posljednjih godina način razmišljanja putnika mijenja, a koncept održivih putovanja se javlja kao rezultat želje putnika da umanje negativan utjecaj turizma na okoliš (ili pretjeranog turizma, u nekim slučajevima). Zajedno s rastućom svijesti o globalnim ekološkim problemima, sada kada raste i potražnja za putovanjima nakon što su nam duži period mogućnosti za to bile ograničene, ovaj je trend još više dobio na značaju.

 

Njemačka prva u Evropi

Njemačka je u potpunosti usmjerena na održiva putovanja i prvi je izbor Evropljanima za odmor. Stoga je Turistička organizacija Njemačke (DZT) predstavila Feel Good kampanju o održivom putovanju u Njemačkoj. Predlažu da se Njemačka doživi na malo drugačiji način, te da je doživite daleko od turističkih žarišta. Da uživajte u pojedinačnim otkrićima umjesto da stojite u redu s ostalim turistima. Saznajte više ovdje na germany.travel ili u lokalnim turističkim uredima i otkrijte romantična sela, netaknute krajolike i neobične butike po svom ukusu.

 

Berchtesgaden nacionalni park, Njemačka / fotografija_GNTB/Francesco Carovillano

 

Kako vi možete biti zeleniji putnik?

Šta su to zelena putovanja? Kako to izgleda? Morate li spavati u šatoru i kuhati na peći za kampiranje na solarni pogon kako biste se smatrali ekološki prihvatljivim? Zeleno putovanje se očituje u donošenju jednostavnih izbora kako bi se umanjio negativan utjecaj na određenu destinaciju. Pojedinačno, svaki od ovih izbora čini samo malu razliku u široj slici, ali kolektivno, svjesnost o ovim malim stvarima može imati golemi kumulativni učinak.

Odgovornost prema destinaciji koju posjećujemo izražavamo upravo na način da je čuvamo i da je nakon našeg odlaska ostavimo čistu i netaknutu, baš onakvu kakva je bila kada smo je posjetili. Da bismo to postigli potrebno je slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

koristite zeleni prijevoz

Uvođenjem inovativnih i digitalnih rješenja za javni prijevoz, vožnjom biciklom, hodanjem i drugim oblicima čiste mobilnosti možemo učiniti gradove čišćima. Brojni evropski gradovi uvode jednostavnije, sigurnije, zdravije i jeftinije alternative vozilima na fosilna goriva, primjerice zajedničku upotrebu električnih vozila, bicikala i e-bicikala, zelene autobuse i vozove, pa čak i trasiranje stotina kilometara novih biciklističkih staza.

Avioni i automobili su najlošiji izbor. Ako je ikako moguće, odaberite radije putovanje vozom. Nakon što stignete na odredište, koristite autobus ili lokalnu željeznicu, a možete i biciklom obilaziti okolinu. Ako baš morate iznajmiti automobil, neka to bude električni auto ili hibrid.

 

izaberite zeleni smještaj

Hoteli igraju vitalnu ulogu u održivom turizmu. Nalaženje održivih odredišta i smještaja sve je lakši, pa se tome pridružio nedavno i Booking.com, koji nudi opciju Održivi objekt prilikom odabira. Ova oznaka nagrađuje važan trud koji smještajni objekti širom svijeta ulažu kako bi zaštitili planet te pozitivno doprinijeli lokalnim zajednicama.Prema Izvještaju o održivim putovanjima za 2019. godinu, koji je predstavio Booking.com 70% svjetskih putnika kaže da bi  vjerojatnije rezervirali smještaj znajući da je okrenut prema ekologiji. Raspitajte se ima li vaš smještaj program recikliranja. Ako nema, potaknite ih da pokrenu jedan kada ostavljate prijedloge na karticama s komentarima pri odjavi. Saznajte koliki je postotak hotelskih resursa lokalan. Zapošljavaju li uglavnom domaće osoblje? Nabavljaju li većinu svoje hrane lokalno ili je čak uzgajaju na imanju? Koriste li materijale lokalnog izvora u uređenju? Kompanije koje koriste domaće resurse obično su održivije jer ulažu u lokalnu zajednicu.

Kako biste razlikovali greenwashing od istinske predanosti održivosti pri odabiru pružatelja usluga odmora, potražite priznate certifikate koji vam mogu pružiti dobre smjernice. Izbor certificiranog smještaja u Njemačkoj možete pronaći u interaktivnom Green Travel Guide vodiču Turističke zajednice Njemačke.

čuvajte vodu i energiju

Turisti često troše više vode i energije nego ljudi koji žive u turističkom odredištu. Lokalnom stanovništvu to stvara velike probleme. Razmislite na koje biste sve načine mogli uštedjeti vodu i energiju. Gasite svjetla i električne uređaje kad ih ne koristite. Ako niste u smještaju, smanjite grijanje ili klimu. Tuširajte se kratko. Objesite znak Do not disturb da biste spriječili nepotrebno pranje posteljine – ako ste u hotelu. Tuševi troše samo 10-25 litara vode, dok kupke troše do 70 galona. Pokušajte se kraće tuširati, isključite vodu dok se pjenite, šamponirate, brijete ili perete zube.

Možete isto tako odsjesti u nekom lokalnom smještaju koji nije pretjerano razvikan, a možda koristi obnovljivu energiju, te učinkovite tehnologije za vodu i energiju.

upoznajte se sa lokalnim zajednicama

Informirajte se o razlikama i lokalnoj kulturi, pa upijte sve što vam se nudi. Ukoliko želite obaviti shopping, umjesto da odete u tržni centar, upoznajte se sa lokalnim kreativicima i dizajnerima, sigurni smo da ćete kod njih naći nešto posebno i unikatno za sebe. Jedinstvene suvenire najbolje je pronaći u lokalnim zanatskim radnjama, na buvljacima ili u upcycling buticima. Kupujte originale umjesto jeftinih imitacija – tako ćete podržati domaću radinost, ali i oduševiti ljude kod kuće.

Pripazite na to da svojim gestama, odjećom ili riječima ne uvrijedite nekog – u drugim kulturama neke neočekivane stvari mogu imati vrlo različito poimanje nego kod nas. Posebno pripazite da na bilo koji način ne povrijedite sveta mjesta. Idite samo tamo kamo smiju turisti i ponašajte se u skladu s pravilima. I, ne zaboravite, prije nego što nekog fotografirate, pristojno je pitati smijete li to učiniti.

nosite svoju bocu vode sa sobom i pokupite smeće oko sebe

Napunite svoju bocu vode besplatno iz slavina ili na više od 6.000 javnih stanica za punjenje umjesto da kupujete flaširanu pitku vodu. Kreirana je posebna stranica sa stanicama za punjenje vode. Za svoju coffee to go možete odabrati i šoljicu za višekratnu upotrebu. Voće i povrće je bez plastične ambalaže, svježe i jeftino na mnogim poljoprivrednim tržnicama kao i u nekim supermarketima. Na taj način možete zaštititi okoliš i pritom uštedjeti novac.

Izbjegnite stvaranje suvišnog smeća kad god možete! Ponesite sa sobom malu vrećicu i pokupite smeće koje uočite tokom boravka. Nikada nemojte hraniti niti dirati divlje životinje, iz bilo kojeg razloga. Hranjenjem se životinje naviknu na ljude i počnu se oslanjati na njih, a često dovodi i do napada na ljude. Ako vas ugrize, životinja će najvjerojatnije biti ubijena.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.