9 ukusnih i zdravih biljaka sa obale Egejskog mora

Release Date
04/05/2023

ฤŒak i ako niste nikada posjetili Tursku, morali ste ฤuti kako je tamoลกnja gastronomija izrazito bogata zaฤinima. Hrpe mljevenih zaฤina i ljekovitog bilja prodaju se i kupuju na historijskim bazarima, trลพnicama i megalomanskim trลพnim centrima. Zahvalnost za takvu kulinarsku raznovrsnost duguju izobilju zaฤina i ljekovitog bilja rasprostranjenim duลพ egejske obale Turske. Flora na egejskoj obali Turske ponajviลกe doprinosi ljepoti ovog krajolika: neizostavno maslinovo ulje, bogata vinarska baลกtina i poznata kulinarska kultura svjeลพeg povrฤ‡a ฤini ovaj kraj maditeranskim rajem. Najpopularniji okusi turske kuhinje i prepoznatljivi recepti su, zbog svog zaฤinskog bilja bogatog vitaminima i mineralima, izvor lijeฤenja. Zato je ova regija domaฤ‡in jedinog festivala bilja na svijetu!

Zelena kiselica, cibes trava, mlijeฤni ฤiฤak, samfir, komoraฤ, cvijet tikvice, maslaฤak, kopriva, sljez… Poznate biljke ponekad neobiฤnih imena, rasprostranjene su duลพ obale Egejskog mora.

Zelena kiselica (Kuzu KulaฤŸฤฑ)

Na turskom je poznata kao janjeฤ‡e uho jer svojim izgledom na to i podsjeฤ‡a. Zbog kiselkastog okusa, ova ljekovita biljka koristi se u salatama i supama. Moลพe se pripremiti i sa maslinovim uljem. Smatra se da zelena kiselica, bogata vitaminima A i C, te kalcijem, kalijumom, magnezijumom i fosforom, lijeฤi mnoge bolesti i jaฤa organizam.

Cibes travaย  (Cibes otu)

Jedna je od najpopularnijih biljaka u regionu koja raste iz korijena koji ostaje u zemlji poput kupusa ili karfiola. Ova trava sluลพi se kuhana i servisana sa maslinovim uljem i limunom, a obavezna je na svakom ribljem stolu. Buduฤ‡i da je dobar izvor vitamina C, ova biljka pomaลพe u odrลพavanju nesmetanog rada probavnog sistema.

Mlijeฤni ฤiฤak (ลževket-i Bostan)

Navodno je dobio ime po arapskoj rijeฤi ลŸevket, ลกto znaฤi trn. Bogat je vitaminima i mineralima, ima mesnatu bijelu strukturu, listove i trnje. Ova biljka, koja se moลพe prลพiti i na maslinovom ulju, tradicionalno se posluลพuje uz janjeฤ‡e meso.

Samfir ili Motar (Deniz Bรถrรผlcesi)

Raste u izobilju u Egejskom moru. Buduฤ‡i da je slanog i kiselkastog okusa, sluลพi se kao salata. Ovo zaฤinsko bilje treba prvo skuhati, a odmah nakon prokuhavanja ubacuje se u hladnu vodu. Tako se odrลพava svjeลพim. Motar se obiฤno posluลพuje s maslinovim uljem, bijelim lukom i limunom.

Komoraฤ (Arapsaรงฤฑ)

Koristili su ga stari Rimljani. Bez obzira konzumira li se kao povrฤ‡e ili zaฤin, komoraฤ je popularan sastojak pri kuhanju. Intenzivan, sladak okus njegovih plodova sluลพi kao zaฤin za slatka i pikantna jela ลกirom svijeta. Zaฤinjava jela od janjetine, a jede se i kao salata sa limunom i maslinovim uljem. Listovi komoraฤa, poznati jer suzbijaju kaลกalj, takoฤ‘er se mogu suลกiti i praviti kao ฤaj.

Cvijet tikvice (Kabak ร‡iรงeฤŸi Dolmasฤฑ)

Jedna od najkarakteristiฤnijih namirnica na egejskoj obali Turske. Cvjetovi tikvice se beru rano ujutru kada su potpuno otvoreni i kada nisu izloลพeni sunฤevoj toploti. Nakon ฤiลกฤ‡enja, cvjetovi se pune raznim nadjevima. Narandลพasto-ลพuti cvjetovi bogati su vitaminima A, C i B.

Maslaฤak (Radika)

Spada u divlje povrฤ‡e veoma bogato vitaminom A i C stoga je ljekovita i jestiva zaฤinska biljka. Maslaฤak je neizostavan dio riblje trpeze, a sadrลพi i vitamin ลพeljeza, kalcijuma i kalijuma zbog ฤega se od davnina koristi kao lijek. Maslaฤak se tradicionalno priprema tako ลกto se njegovi listovi prokuhaju i posluลพe s limunom i maslinovim uljem. Moลพe se posluลพiti i kuhan i pomijeลกan sa jogurtom. Listovi maslaฤka se mogu osuลกiti i koristiti za pravljenje biljnih ฤajeva.

Kopriva (Isฤฑrgan Otu)

Nadaleko poznata po viลกestrukim ljekovitim blagodatima. Iako izaziva svrbeลพ i peckanje kada se dodirne, kopriva se konzumira u salatama i supama te pecivima. Poznato je da su rimski vojnici koprivama trljali tijelo kako ih hladnoฤ‡a ne bi previลกe pogaฤ‘ala. Ljekovita dejstva koprive su nauฤno dokazana kroz njeno bogatstvo vitaminima C i A, antioksidativno djelovanje te prevenciju srฤanih i kardiovaskularnih bolesti.

Sljez (Ebegรผmeci)

Tipiฤna proljetna biljka kojoj je egejska regija prostrano staniลกte. Ova blagotvorna biljka, koja se konzumira joลก od antiฤkih grฤkih i rimskih vremena, saveznik je zdravlja. Bogat vitaminom C i antioksidansima, sljez se uspjeลกno koristi za lijeฤenje prehlade.

Zeen is a next generation WordPress theme. Itโ€™s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.