ฤak i ako niste nikada posjetili Tursku, morali ste ฤuti kako je tamoลกnja gastronomija izrazito bogata zaฤinima. Hrpe mljevenih zaฤina i ljekovitog bilja prodaju se i kupuju na historijskim bazarima, trลพnicama i megalomanskim trลพnim centrima. Zahvalnost za takvu kulinarsku raznovrsnost duguju izobilju zaฤina i ljekovitog bilja rasprostranjenim duลพ egejske obale Turske. Flora na egejskoj obali Turske ponajviลกe doprinosi ljepoti ovog krajolika: neizostavno maslinovo ulje, bogata vinarska baลกtina i poznata kulinarska kultura svjeลพeg povrฤa ฤini ovaj kraj maditeranskim rajem. Najpopularniji okusi turske kuhinje i prepoznatljivi recepti su, zbog svog zaฤinskog bilja bogatog vitaminima i mineralima, izvor lijeฤenja. Zato je ova regija domaฤin jedinog festivala bilja na svijetu!
Zelena kiselica, cibes trava, mlijeฤni ฤiฤak, samfir, komoraฤ, cvijet tikvice, maslaฤak, kopriva, sljez… Poznate biljke ponekad neobiฤnih imena, rasprostranjene su duลพ obale Egejskog mora.
Zelena kiselica (Kuzu Kulaฤฤฑ)
Na turskom je poznata kao janjeฤe uho jer svojim izgledom na to i podsjeฤa. Zbog kiselkastog okusa, ova ljekovita biljka koristi se u salatama i supama. Moลพe se pripremiti i sa maslinovim uljem. Smatra se da zelena kiselica, bogata vitaminima A i C, te kalcijem, kalijumom, magnezijumom i fosforom, lijeฤi mnoge bolesti i jaฤa organizam.
Cibes travaย (Cibes otu)
Jedna je od najpopularnijih biljaka u regionu koja raste iz korijena koji ostaje u zemlji poput kupusa ili karfiola. Ova trava sluลพi se kuhana i servisana sa maslinovim uljem i limunom, a obavezna je na svakom ribljem stolu. Buduฤi da je dobar izvor vitamina C, ova biljka pomaลพe u odrลพavanju nesmetanog rada probavnog sistema.
Mlijeฤni ฤiฤak (ลevket-i Bostan)
Navodno je dobio ime po arapskoj rijeฤi ลevket, ลกto znaฤi trn. Bogat je vitaminima i mineralima, ima mesnatu bijelu strukturu, listove i trnje. Ova biljka, koja se moลพe prลพiti i na maslinovom ulju, tradicionalno se posluลพuje uz janjeฤe meso.
Samfir ili Motar (Deniz Bรถrรผlcesi)
Raste u izobilju u Egejskom moru. Buduฤi da je slanog i kiselkastog okusa, sluลพi se kao salata. Ovo zaฤinsko bilje treba prvo skuhati, a odmah nakon prokuhavanja ubacuje se u hladnu vodu. Tako se odrลพava svjeลพim. Motar se obiฤno posluลพuje s maslinovim uljem, bijelim lukom i limunom.
Komoraฤ (Arapsaรงฤฑ)
Koristili su ga stari Rimljani. Bez obzira konzumira li se kao povrฤe ili zaฤin, komoraฤ je popularan sastojak pri kuhanju. Intenzivan, sladak okus njegovih plodova sluลพi kao zaฤin za slatka i pikantna jela ลกirom svijeta. Zaฤinjava jela od janjetine, a jede se i kao salata sa limunom i maslinovim uljem. Listovi komoraฤa, poznati jer suzbijaju kaลกalj, takoฤer se mogu suลกiti i praviti kao ฤaj.
Cvijet tikvice (Kabak รiรงeฤi Dolmasฤฑ)
Jedna od najkarakteristiฤnijih namirnica na egejskoj obali Turske. Cvjetovi tikvice se beru rano ujutru kada su potpuno otvoreni i kada nisu izloลพeni sunฤevoj toploti. Nakon ฤiลกฤenja, cvjetovi se pune raznim nadjevima. Narandลพasto-ลพuti cvjetovi bogati su vitaminima A, C i B.
Maslaฤak (Radika)
Spada u divlje povrฤe veoma bogato vitaminom A i C stoga je ljekovita i jestiva zaฤinska biljka. Maslaฤak je neizostavan dio riblje trpeze, a sadrลพi i vitamin ลพeljeza, kalcijuma i kalijuma zbog ฤega se od davnina koristi kao lijek. Maslaฤak se tradicionalno priprema tako ลกto se njegovi listovi prokuhaju i posluลพe s limunom i maslinovim uljem. Moลพe se posluลพiti i kuhan i pomijeลกan sa jogurtom. Listovi maslaฤka se mogu osuลกiti i koristiti za pravljenje biljnih ฤajeva.
Kopriva (Isฤฑrgan Otu)
Nadaleko poznata po viลกestrukim ljekovitim blagodatima. Iako izaziva svrbeลพ i peckanje kada se dodirne, kopriva se konzumira u salatama i supama te pecivima. Poznato je da su rimski vojnici koprivama trljali tijelo kako ih hladnoฤa ne bi previลกe pogaฤala. Ljekovita dejstva koprive su nauฤno dokazana kroz njeno bogatstvo vitaminima C i A, antioksidativno djelovanje te prevenciju srฤanih i kardiovaskularnih bolesti.
Sljez (Ebegรผmeci)
Tipiฤna proljetna biljka kojoj je egejska regija prostrano staniลกte. Ova blagotvorna biljka, koja se konzumira joลก od antiฤkih grฤkih i rimskih vremena, saveznik je zdravlja. Bogat vitaminom C i antioksidansima, sljez se uspjeลกno koristi za lijeฤenje prehlade.

