Kolač s jabukama definitivno zauzima posebno mjesto kod svakog sladokusca. U kombinaciji sa cimetom idealan za septembarske dane. Uz topao kolač s jabukama možete servirati kuglu sladoleda, posuti ga šećerom u prahu ili staviti neki preliv, a možete ga služiti u topli napitak, čaj, kafu ili toplu čokoladu.
sastojci
- 5 jabuka
- 4 jaja
- 50 ml ulja
- 100 ml vode
- 175 g šećera
- 1/2 kašičica praška za pecivo
- 150 g brašna
- cimet u prahu
priprema
Izrežite jabuke na tanje kriške, pospite ih cimetom i ostavite da stoji dok priremite tijesto.
Za tijesto je potrebno da odvojite bjelanca od žumanjaka. Posebno u jednoj posudi mikserom umutiti bjelanca, a u drugoj posudi umutite žumanca sa maslacom i šećerom. Zatim dodajte vodu, brašno i prašak za pecivo. Kad se sve sjedini, dodajte pjenasto umućena bjelanca i sve zajedno još jednom dobro umutiti. U posudu u kojoj ćete peći kolač postavite papir za pečenje, izlijte tijesto i poredajte kriške jabuka.
Pecite kolač na 180 stupnjeva oko 45 minuta.