U SARTRu počeo proces rada na novoj predstavi TOTOVI u režiji Andraša Urbana

Release Date
16/01/2023
fotografije
SARTR

Na sceni SARTR-a danas je održana prva proba s kojom je počeo proces rada na novoj predstavi Totovi, autora Ištvana Erkenja, a u režiji Andraša Urbana.

Komad je groteska sa elementima satire, koji je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. vijeka napisao na osnovu novele Dobrodošlica za Majora iz 1966. godine. Inspirisana je stravičnom, istovremeno besmislenom i uzaludnom, sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu januara 1943.

Totovi su jedna obična porodica: prosječni, mali, uplašeni ljudi, u svemu po propisu. I, u svemu spremni da ugode vlasti. A, kad prestravljeni podanici ugađaju prestravljenoj vlasti, kad je duh satrt i vlada strah, prirodan žanr postaje tragična groteska… ono kad se na sav glas od srca smijemo, a u isto vrijeme nas neumoljivo podilazi jeza.

U predstavi igraju Sead Pandur, Davor Sabo, Adnan Kreso, Džana Džanić, Ana Mia Karić, Snežana Bogićević i Emir Fejzić. Autorski tim predstave čine i scenografkinja i kostimografkinja Adisa Vatreš Selimović, dramaturginja Vedrana Božinović i Irena Popović Dragović koja je zadužena za muziku.

Premijera predstave Totovi planirana je za početak mjeseca marta.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ukoliko putujete u Njemačku evo šta sve trebate znati o kartama od 9 eura