ADAM: Digitalna revolucionarna poslovna kartica

Ismar Lačević, mladi poduzetnik iz BiH, razvio je digitalnu biznis karticu pod nazivom Adam, kao zamjenu tradicionalnim štampanim biznis karticama, koje su u osnovi zastarjele i nisu u skladu sa tehnološkim napretkom civilizacije i mehanizama poslovanja. Priča o Adamu je počela 2019. godine, a sa Ismarom Lačevićem je od prvog dana na projektu aktivan tim od 6 visoko kvalifikovanih ljudi iz nekoliko oblasti poslovanja. Ismar pored ovog proizvoda posljednje 3 godine radi i na nekoliko drugih inovacija i digitalnih rješenja za probleme koji se susreću u svakodnevnom životu.

 

Ismar Lačević
Ismar Lačević

 

– Samo na poslovne kartice se godišnje utroši više od 1.5 miliona stabala, a 85% tako isprintanih kartica se izgubi ili ošteti. Ovo su samo neki od razloga zašto su tradicionalne poslovne kartice po mišljenju nas iz Adama stvar prošlosti i na tim je temeljima nastala ideja digitalne poslovne kartice. Nakon više od 20 iteracija i različitih koncepata ove ideje, početkom 2020. godine smo oblikovali naše finalno rješenje i zvanično krenuli u digitalnu (r)evoluciju poslovnih kartica, kaže nam Ismar Lačević.

 

Adam je u osnovi digitalna poslovna kartica koja omogućava korisnicima da dijele svoje poslovne, privatne ili druge relevantne podatke preko jednog fizičkog primjerka kartice koju je dovoljno skenirati kako bi se njom definirani podaci učinili dostupnim. Na svojoj pratećoj aplikaciji Adam dalje omogućava pohranu podataka drugih osoba i izgradnju baze poslovnih digitalnih kartica, čime se eliminira potreba za čuvanjem velikog broja kartica i nepraktičnom potragom za podacima te jedne osobe koja nam je u datom trenutku potrebna.

 

adam ismar lacevic (6)

 

Uz tu svoju osnovnu namjenu, Adam se može tretirati i kao nešto što u poslu zovemo Opportunity card. Cilj je u osnovi omogućiti svim korisnicima Adam kartica raznovrsne benefite: od korištenja modernih coworking prostora širom svijeta, preko realizovanja ulaznica za razne poslovne događaje putem Adama pa sve do ekskluzivnog i unikatnog sadržaja koji će biti dostupan jedino korisnicima Adama. Razmjena podataka je u osnovi samo početak. Širenjem partnerske mreže po cijeloj Evropi, tim ovog projekta radi na kreiranju raznovrsne ponude i sadržaja te nastoji pretvoriti Adam u jednu karticu za sve potrebe.

 

– Adamova je posebnost u tome što praktično nudi neograničen broj raznovrsnih funkcionalnosti koje se mogu povezati i time olakšati čitav jedan set aktivnosti koje su naizgled nespojive. Pa bi se primjera radi korištenjem Adama mogla realizovati kontrola ulaza i izlaza u jednom objektu, kontrola radnog vremena, digitalno novčano poslovanje, različite svakodnevne komercijalne usluge, “loyality club” partnerstva i mnoge druge aktivnosti, a sve to bez ugrožavanja funkcionalnosti osnovne primjene Adama: brze i efikasne razmjene informacija. Naš cilj je optimizirati čovjekov svakodnevni život a svakodnevne potrebne koje se danas bespotrebno komplikuju realizovati nošenjem samo jedne kartice u novčaniku, kaže Ismar.

 

Tehnologija iza ovog projekta nije ništa revolucinarno ali je jednostavnost ideje i praktičnost primjene ono što Adama čini potencijalno važnim.

 

– Svako od nas je barem jednom u životu pročitao članak o novoj tehnološkoj inovaciji iz neke od velikih zemalja svijeta – pa bio to električni automobil, novi tipovi modernih aplikacija, futuristički čipovi, dronovi i slično. Zašto ne bi naredni trend poslovnog svijeta krenuo sa naših prostora? Adam je namijenjen svima koji žele uživati prednosti digitalnog vremena i ići u korak s njim. Mi nemamo ciljanu grupu niti nastojimo specificirati Adam za neko usko definirano područje poslovanja. Umjesto toga, dajemo korisnicima slobodu da sami otkriju šta im najviše odgovara i Adam primijene na one segmente na koje oni žele, kaže Ismar.

 

Sam proizvod može koristi svako: od velikih globalnih korporacija, lokalnih biznisa ili freelancera pa do digitalnih nomada i rekreativaca. Adam ima šta da ponudi za svakog potencijalnog korisnika i pronalazi se u raznovrsnim segmentima modernog života.

 

– Projekt Adam ima za cilj povezivati ljude na jedan drugačiji i jednostavan način. Digitalni put povezivanja i razmjene podataka već jeste u velikoj mjeri naša svakodnevnica ali je Adam nastoji podići na jedan drugi nivo i dati ljudima priliku da se povežu na načine koji prije nisu bili mogući ili su prosto bili nepraktični i teški, ističe Ismar.

 

Kako Adam nije samo kartica za razmjenu podataka, već je potencijalno i način za povezivanje i interakciju u raznovrsnim aktivnostima i poslovanju širom svijeta, Ismar želi od tog projekta stvoriti globalnu platformu koja će da preraste u standard i ponudi njihovim korisnicima priliku da na bilo kojoj lokaciji na svijetu koriste sve privilegije Adama i realizuju čitav set aktivnosti, od onih poslovnih do sitnih svakodnevnih, koristeći samo tu jednu karticu.

 

Važno je spomenuti i to da je Adam podržan od strane Instituta za razvoj mladih KULT kao i Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini. Bez podrške ovih partnera bilo bi teško ostvariti ovakve rezultate u zadatom vremenskom roku.

 

Više informacija o PROJECT: Adam kao mogućnost preuzimanja aplikacije i zahtjeva za demo verziju je dostupno na ADAM.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
79-godišnji glumac DESHUN WANG oduševio nastupom na Fashion Weeku u Pekingu