Annie Leibovitz posjetila Sarajevo

Release Date
22/08/2014
fotografije
Mirza Subašić / FBL

Jedna od najslavnijih fotografkinja svih vremena, Annie Leibovitz nakon 20 godina stigla je ponovo u Sarajevo i odmah se zaputila se na trg ispred Narodnog pozorišta – Trg Susan Sontag na kojem je odala počast svojoj dugogodišnjoj prijateljici i partnerici američkoj spisateljici i aktivistkinji na čiji je nagovor prije dvadeset godina dva puta boravila u ratnom Sarajevu.

Ovaj put je došla kako bi prisustvovala vjenčanju kćerke prijatelja Hasana koji je nju i Susan Sontag štitio tokom rata, a nakon toga postao njihov blizak prijatelj.

IMG_0851

Na Trgu Susan Sontag dočekali su je brojni novinari i fotoreporteri i bila je sretna kad je ugledala dva poznata lica fotografe Senada Gubelića (Oslobođenje) i Fuada Foču (Avaz)  koje je upoznala kad je boravila u Sarajevu tokom rata.

IMG_0906

– Moje najsnažnije uspomene odnose se na Susan i na njen rad na predstavi Čekajući Godoa…Ti glumci su bili gladni, nisu imali struje, svaki su dan riskirali svoje živote hodajući do Zemaljskog muzeja na probe. Susan je ovo radila kako bi ljudi Sarajeva znali da nisu sami. Kad se sjetim toga, shvatim koliko je velik utjecaj imala na privlačenje pažnje svijeta na Sarajevo, rekla je novinarima.

Nakon toga se uputila na crveni tepih na kojem se družila i fotografirala s novinarima.

IMG_0952

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Na Maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo održat će se PROLJETNO JAVNO ČITANJE