Berlinale u dvije faze – u martu online izdanje, a u junu u kinima i na otvorenom

Datum objave
23/12/2020
fotografija
Alexander Janetzko
tekst
Besima Svrala

Zbog trenutne situacije s COVID-19, 71. Međunarodni filmski festival u Berlinu razvio je novi festivalski format za 2021. godinu. Industrijske platforme European Film Market, Berlinale Co-Production Market, Berlinale Talents i World Cinema Fund će organizirati Berlinale u dvije faze, prvi dio, online, održat će se u martu sljedeće godine, a onda će u junu biti održana ljetna manifestacija s brojnim filmskim projekcijama za javnu publiku – u kinima, ali i na otvorenom.

Postoji velika želja za susretom licem u lice, međutim, trenutna situacija to ne dopušta, a istovremeno je jako važno ponuditi market filmskoj industriji u prvom kvartalu sljedeće godine, kaže Mariette Rissenbeek, izvršna direktorica Promjenom festivalskog formata 2021. imat ćemo priliku zaštititi zdravlje svih gostiju, ali i podržati ponovno pokretanje kino industrije. Ljetnim događajem želimo proslaviti festival i publici Berlinalea ponuditi dugo očekivano zajedničko iskustvo kinematografije i kulture. 

Carlo Chatrian, Mariette Rissenbeek – Berlinale direktori © Photo: Alexander Janetzko 2019

Kompletan program Berlinalea će biti predstavljen u februaru. Međunarodni žiri gledat će filmove u Berlinu i odabrat će dobitnike nagrada. Pobjednici i izbor filmova bit će predstavljeni publici na ljeto.

– Kao odgovor na vrijeme u kojem živimo, odlučili smo podijeliti našu ponudu na dva različita, ali povezana događaja i na taj način ispuniti misiju Berlinala. Iako će u martu filmska industrija biti okupljena online, ljeto će biti neki novi početak, 70 godina nakon prvog izdanja – naša publika će moći slaviti filmaše i njihove ekipe, u kinima i pod vedrim nebom, istaknuo je umjetnički direktor Carlo Chatrian.

European Film Market (EFM), Berlinale Co-Production Market i Berlinale Talents bit će upriličeni online od 1. do 5.marta 2021. Više informacija o programu će biti objavljeno uskoro.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U Sarajevu spektakularno predstavljeni Rav4 i Toyota Corolla