Blagaj Climbing: Savršeno penjalište za sve stilove penjanja

Najveći krški izvor u Evropi, rijeka Buna, derviška kuću na Tekiji iz 15. vijeka, dvije pećine, Ševrljica iz paleolitika i Zelena iz neolotika, obje spomenici prirode u BiH i jedan kanjon netaknute prirode – sve to stane u grad Blagaj. Sve to i još jedna ferata. Osim što je bogat kulturno-historijskim spomenicima koji su značajni dokazi važnih historijskih perioda, Blagaj je i mjesto velikog penjačkog potencijala. Via ferata Vulin potok posebna je penjačka staza obavijena kanjonom dugim oko 1500 m i njegovim skrivenim mjestima na koja nikad nije ljudska noga kročila.

 

Idealna stijena

Penjanje je, naime, u svijetu prepoznato kao način bavljenja sportom za sve generacije, cijelo tijelo je u pokretu, jednako je zanimljivo i na umjetnoj i vanjskoj, prirodnoj stijeni i usto je mentalna igra. Penjač mora otključati smjer, dešifrirati ga, znati koja vrsta pokreta je potrebna da svlada dio stijene. Odlična vježba fokusa, koncentracije, jačanja samopouzdanja, snage volje i razvoja svijesti o sopstvenom tijelu.

 

 

Penjački potencijal u Blagaju otkrio je 2013. sportista Salih Mulaosmanović. Kako kaže blaga klima savršena stijena je što je trebalo da počne da radi ono o čemu je maštao kao tinejdžer i avantura je počela. Prve staze za penjanje opremljene su u jesen 2014. godine, zajedno s izgradnjom umjetne stijene Kluba mladih Novi val, koji je dio Eko centra Blagaj. Danas na tom mjestu postoji via ferrata duga oko 2,5 km. Osim što može ponuditi sve stilove penjanja, ferata sa 200 sunčanih dana u godini ima idealne klimatske uslove, ima stijene okrenute prema svim stranama svijeta, što znači da u svako doba godine možete na njoj pronaći jedno mjesto pogodno za penjanje. Posebna je jer zauzima prilično veliko geografsko područje, različiti uglovi i dužina pojedinih sektora omogućuju sve vrste smijerova, od najtežih do onih koje koriste vrhunski penjači, dužina staza ide od 15 do 200 metara, sa oko 140 ruta.

 

 

Zaštititi kanjon

Ovo relativno novo penjalište brzo je postalo jedno od najvećih, najljepših i najraznolikijih penjališta u Bosni i Hercegovini, a udruženje Blagaj Climbing posvetilo se dodatno njegovoj promociji s ciljem da popularizira, ali i dasačuva njegove ljepote.

Kroz projekt Blagaj Climbing trude se osvijestiti prirodne blagodati ove zajednice i lokaliteta, punuditi posjetiteljima sportsko-rekrativne, kulturno-historijske i i prirodne znamenitosti, a da pri tom ne naštete područu. Penjači prate gniježdenja ptica na određenim sektorima, kao i druge životne sisteme, zbog kojih se dijelovi kanjona zasigurno nikada neće ni bušiti ili će biti potpuno zabranjeni za penjanje, a obučit će 10 vodiča koji će znati sve o penjačkim i tehničkim aspektima vođenja, već i o flori i fauni, ekologiji, zaštiti prirode.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Gradonačelnik Novog Sada potvrdio održavanje EXIT festivala ovog ljeta!