Petra Collins – glas novog feminističkog vala

Datum objave
23/12/2020
fotografije
Instagram @petrafcollins

Petra Collins umjetnica, fotografkinja, spisateljica, osnivačica i kustosica web stranice The Ardorous koja od 2010. sakuplja radove mladih umjetnica u usponu. Ova Kanađanka svojim fotografijama izaziva kontraverze i rasprave o ženstvenosti, imidžu tijela i ženskom pogledu.

 

 

Odrastajući u Torontu, sa 17 godina pokrenula je The Arduous. Nakon što se presilia u New York, Collins je održala nekoliko izložbi, zatim je imala reviju, a tad se desila i kontraverzna saradnja sa kompanijom American Apparel, koja je privukla međunarodnu pozornost. Jednostavna bijela majica s ilustracijom krvave vulve prekrivene stidnim dlačicama i ruke koja je miluje, dizajnirana za American Apparel, uzrokovala je poprilično burnu reakciju javnosti. Nakon toga fotografirala je brojne naslovnice za publikacije poput američkog i talijanskog Voguea, Dazed, The New York Timesa i CR Fashion Book, a posebno je snimila Kim Kardashian za magazin Wonderland Magazine.

 

 

Izlagala je u brojnim značajnijim institucijama kao što su The Museum of Modern Art, The Tate Modern i Miami & Hong Kong Art Basel. Također, snimila je i nekoliko muzičkih spotova i kratkih filmova za Gucci i Adisas.  Snimila je i svoju prvi art knjigu, Babe u saradnji sa Random Hoise 2015. godine.

 

 

 

Fotografkinja je stvorila vizualnu gramatiku koja je i osobna i univerzalna, gradeći prostor koji slavi i potvrđuje žensku perspektivu. U vlastitoj umjetničkoj praksi insistira na afirmaciji ženskog pogleda na žensku seksualnost lišenu objektifikacije. Mediji je rado nazivaju jednom od vodećih glasova feminizma novog vala. Međutim, dok je jedni slave, drugi joj zamijeraju što pretvara žensko tijelo u informaciju i proizvod koji nastavlja cirkulirati u lifestyle magazinima isključivo kao vizualni podražaj ispražnjenog značenja.

 

Ipak, ova umjetnica i aktivistkinja sa samo 29 godina uspjela je kreirati poseban val u svijetu umjetnosti i mode, hodajući na tankoj liniji između insiderice i outsiderice, IT djevojke i autsajderke.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
#FBLstyle – For All Stylish People