Sve modne transformacije Davida Bowieja

Release Date
08/01/2021
pripremila
Emina Gavrić

Iako je rođen u jednom prosječnom i poprilično dosadnom londonskom kvarta David Bowie je oduvijek znao da želi biti muzičar i umjetnik, a njegov neustrašivi pristup ovom poslu donio mu je status legende. Njegove šokantne persone mijenjale su shvatanje pola, pomjerale granice showbiznisa, stvarale trendove, inspirisale i nastavile da inspirišu mnoge dizajnere.

 

1960.

Nakon čak tri propala benda David Jones je u svojoj 18. godini odlučio promijeniti u David Bowie i samostalno izdati svoj prvi i istoimeni album. Izgledao je kao fini brit pop dečko koji se ugledao na rani stil Beatlesa. Kravate, odijela, karirani uzorak i uredna frizura odavali su dojam zaigranog britanskog školarca. Njegovo upoznavanje sa Linsdsey Kempom, plesačem, mimičarem i koreografom označilo je prekretnicu u njegovoj dotadašnjoj karijeri. Kemp je imao ogromni uticaj na Bowijev budući izgled i shvatanje važnosti imidža i pokreta.

 

David Bowie modna ikona (1) David Bowie modna ikona (3)

Inspiriran filmom 2001: Odiseja u svemiru njegov singl Space Oddity pušten je 5 dana prije nego je letjelica Apollo 11 lansirana i ubrzo se našao u top 5 UK hitova. Ovaj singl kasnije je uvršten u album koji je obilovao post-hipijevskim i filozofskim tekstovima o miru i ljubavi. Album je prošao nezapaženo pa je Bowie uskoro formirao i novi bend The Hype. Svi članovi ovog benda igrali su određene uloge sa odgovarajućim kostimima. The Rainbow Man je bio Bowijev lik i uprkos tome što su nastupi benda bili totalni fijasko i što ih je publika rado častila raznim homofobičnim uvredama Bowie je priznao da mu je The Rainbow Man pomogao da shvati da se mnogo lakše izražava kroz uloge i da takve vrste nastupa na njega djeluju oslobađajuće.

 

 

 

1970.

Bowie izdaje svoj treći studijski album The Man Who Sold the World na čijoj se naslovnici pojavljuje u ženskoj haljini. To je bio hard-rock album koji se kompletno razlikovao od Space Oditty, a krivac za njegov novi androgeni imidž bila je njegova supruga Angela Barnett koja ga je ohrabrivala u nošenju ženske odjeće i koja je od prvog dana njihove veze imala primjetan uticaj na njegov izgled i karijeru.

 

David Bowie modna ikona (5)

 

 

Nakon što je sa Angelom dobio sina, Bowie je izjavio da je homoseksualac što je, pored njegovog tadašnjeg izgleda, bio dodatni šok za javnost koja nije ni slutila da iznenađenja ne staju tu. Uskoro je rođen Ziggy Stardust, Bowiejev najpoznatiji alter ego. Vanzemaljac crvene kose sa našminkanim licem i u uskim kombinezonima Ziggy je potresao temelje rock muzike tog vremena i pokrenuo sasvim novi pravac nazvan glam rock. Ovaj kultni lik u isto vrijeme je izazivao oduševljenje i zgražanje, a album The Rise and Fall of Ziggy Stardust ostvario je veliki uspjeh. Bowijeva ljubav prema glumi dovela ga je do potpunog stapanja sa ovim likom do tačke kada više nije znao ko je David, a ko Ziggy. Počeo je da sumnja u svoje mentalno zdravlje pa je na zadnjem koncertu svoje teatralne turneje odlučio da ‘ubije’ Ziggyja.

 

David Bowie modna ikona (6)David Bowie modna ikona (7)David Bowie modna ikona (1)

 

Album Station to Station sa sobom je donio i novi alter ego The Thin White Duke koji je za razliku od Ziggyja nosio elegantna odijela u cabaret stilu i izgledao dosta ‘normalnije’. Zvali su ga i Ludi aristokrata, a na nastupe je dolazio uredno zalizane kose u bijeloj košulji u kombinaciju sa tamnim prslukom. U to vrijeme Bowie je izgledao mršavo i ispijeno, proganjan emocionalnim problemima i paranojama koje su uveliko bile i rezultat njegove ovisnosti o kokainu. The Thin White Duke je živio sve do njegovog preseljenja u Berlin gdje su on i Iggy Pop dijelili stan. Rastavljen od žene i sina borio se sa svojom ovisnošću tako što se posvetio slikanju, a muzika koju je pravio u tom periodu bila je minimalistička i eksperimentalna.

 

 

David Bowie modna ikona (8)

 

 

1980.

Osamdesete su bila Bowijeva pop era, nakon nekoliko glumačkih uloga i albuma Scary Monsters David je odlučio se se ‘uklopi’ u mainstream. Hitovi poput Let’s dance i China Girl donijeli su mu novu publiku i veliki komercijani uspjeh.

 

Mnogi se slažu da je ovo bio njegov najneinovativniji period, a odjeća koju je nosio tad reflektovala je tu iscrpljenu kreativnost. U skladu sa trenutnom modom Bowie je najčešće nosio oversized pastelna odijela, kombinezone i raskopčane košulje, a zanimljivi detalji poput tregera i šešira donekle su spašavali takve kombinacije i ostavljali nadu da će se Bowie ipak ‘vratiti’.

 

David Bowie modna ikona (11) David Bowie modna ikona (10) David Bowie modna ikona (9)

 

 

1990.

Bowie se devedesetih vraća sa drugačijom energijom, a njegov brak sa supermodelom Iman inspirisao ga je za nova eksperimentisanja u muzici. Na žalost svih fanova njegovih modnih ekcesa i persona Bowie se okrenuo minimalizmu ’90-ih i igranju njegove najvažnije uloge, sebe. Više nije bilo potrebe za pretjerivanjem i šokiranjem, pa je odlučio da svoju muziku i rad stavi u prvi plan. Ozbiljne kombinacije dugih kaputa, rolki i neupadljivih detalja u istom tonu obilježili su njegova modna izdanja u ovom periodu.

 

David Bowie modna ikona (15) David Bowie modna ikona (12)

 

2000. 

Nakon desetogodišnje studijske pauze i bez ikakve medijske pompe Bowie je na svoj 66. rođendan izbacio singl Where are we now sa svog 24, studijskog albuma.  Smatrao se jednim od najbolje obučenih umjetnika. Nakon brojnih priznanja za životno djelo proglašen je i za najbolje obučenog Britanca svih vremena u anketi koju je proveo BBC History Magazine, a retrospektiva njegovog rada pod nazivom David Bowie is... u Victoria&Albert muzeju najbrže je rasprodana postavka tog muzeja.

David Bowie modna ikona (14)

 

 

Na svoj rođendan, 8. januara 2016. godine predstavljio je novi album Blackstar koji sa sobom donosi avanturističku vibru prožetu uticajima jazza. Samo dva dana nakon premijere albuma David Bowie je preminuo. Iza ovog muzičkog kameleona ostala je od najimpresivnijih karijera u historiji muzike.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.