Putuj odgovorno!#vidisrbiju : DIVČIBARE

Release Date
04/01/2021
naslovna fotografija
Turistička organizacija Valjevo / Miroslav Jeremić, Marko Terzić

Dogodovštine sa porodičnih putovanja ostaju kao dragocjena sjećanja vaših najmilijih i prepričavaju se godinama sa istim žarom. Pored nekoliko velikih skijaških centara, Srbija vam može ponuditi i manje, ali podjednako šarmantne destinacije za zimski odmor sa porodicom – Goč, Divčibare, Zlatar i Golija. Pored svega što zimski sportovi nude, uživat ćete u prirodnim ljepotama, kulturno – historijskim znamenitostima i u nadaleko poznatoj trpezi.

Valjevo / fotografija_Vladimir Bajić

Turistički centar DIVČIBARE na planini Maljen, na visini od 980 mnv, pravo je mjesto za aktivan odmor i ljubitelje skijanja. Od Beograda je udaljen 120 km, dok je od obližnjeg Valjeva 38 km. Okolne visove i blage prevoje snijeg godišnje prekriva 3 do 4 mjeseca.

fotografija_Miroslav Jeremić, Marko Terzić

Na Divčibarama postoje dve staze sa skijanje Crni vrh koja je namijenjena vještijim skijašima, dok je staza Centar namijenjena onima koji prave prve korake na snijegu.  Na stazi Crni vrh, dugačkoj 850 m, uveden je sistem osnježavanja što obezbjeđuje odlične uslove za skijanje. Ski staza Centar proteže se na sjevernim obroncima Crnog vrha u dužini oko 600 m. Na stazi postoji ski škola, mogućnost iznajmljivanja ski opreme i kafe bar na otvorenom. Posebno je interesantno noćno skijanje. Za one najmlađe tu su staze za sankanje, a nakon dana na snijegu možete posjetiti neki od restorana i okrijepiti se domaćim specijalitetima.

Valjevo / fotografija_Vladimir Bajić

U blizini Divčibara nalazi se Valjevo, grad bogate historije, kulture i tradicije. Moderan grad sa očuvanim spomenicima kulture, zgradom Narodnog muzeja i Valjevske gimnazije, galerijama, pješačkim zonama, starim trgovačkim ulicama, brojnim spomenicima, uređenim kejom rijeke Kolubare.

Valjevo / fotografija_Vladimir Bajić

Tešnjar je danas jedinstvena gradska cjelina 19. vijeka u Srbiji. Lociran uz obalu reke Kolubare, ilustruje ekonomske prilike vremena u kome je nastao ovaj dio grada. Kaldrma, konstrukcija od drvenih greda i cvijeće, uvode vas u atmosferu nekog drugog doba. I odrasle i djecu privući će stari zanati koji ovdje mogu da se vide: tkački, grnčarski, obućarski, voskarski, liciderski…. Još ako date vašem djetetu da proba licidersko srce, zauvek će pamtiti Valjevo! Dio vašeg vremena posvetite posjeti Narodnog muzeja Valjevo za dodatno upoznavanje kulture i tradicije, a ako ste u žurbi i vraćate se na snijeg imate mogućnost virtuelnog muzeja.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Šejla Kamerić
Izložba MOTHER IS A BITCH umjetnice Šejle Kamerić u Beogradu