Predstavljamo galeriju murala oslikanih na 9. Street Arts Festivalu u Mostaru

Release Date
30/12/2020
fotografije
Street Arts Festival Mostar
mural sa naslovnice
Nataša Konjević / Banja Luka

Iako je pandemija koronavirusa ove godine onemogućila brojne kulturne događaje i dovela u težak položaj mnoge umjetnike, pojedini programi čija je produkcija vezana za otvorene javne prostore pronašli su način za realizaciju i u ovim teškim vremenima. U regiji i inozemstvu su festivali uličnih umjetnosti uspjeli naći svoj put, a to se također može reći i za Street Arts Festival u Mostaru čije je deveto izdanje uspješno održano u septembru 2020. godine.

Street Arts Festival Mostar postoji od 2012. godine i pokrenut je s ciljem približavanja umjetnosti  svima, stvaranja nove kulturne memorije i razvijanja kreativnih pristupa za razmišljanje o društvenoj stvarnosti u svrhu estetizacije i urbane revitalizacije javnih prostora u Mostaru.  Grupa kulturnih radnica, aktivistica i umjetnica nastavila je odgovorno i entuzijastično razvijati ovaj festival sve do danas te uz podršku brojnih umjetnika stvoriti  jednu od najvećih i najljepših galerija pod otvorenim nebom na Balkanu.

– Uz ogromnu volju pronašli smo način da kreiramo našu stvarnost i da Mostar postane sjecište urbane kulture i domaćin autorima iz BiH i cijeloga svijeta. Umjetničke akcije i intervencije u javnom prostoru stvorile su novu energiju i identitet Mostara . Uložili smo mnogo truda i vremena da uspijemo održati festival i ove godine koji je zaista rezultirao kvalitetnom umjetničkom produkcijom , ističu organizatorice.

Na ovogodišnjem Festivalu nisu mogli gostovati umjetnici iz iznozemstva ali je zato fokus bio na lokalnim autorima i umjetnicima iz BiH i Srbije te je do izražaja došla umjetnička snaga koja postoji na našim prostorima.

U nastavku pogledajte galeriju murala Street Arts Festivala Mostar 2020.

Artez / Beograd
Saša Peševski / Sarajevo
Wuper / Beograd
Maid Mide Redžić / Mostar
Ante Lvorić / Široki Brijeg
Ljubomir Todorović / Banovići
Save the Future Crew & Lack Sarajevo / Tuzla
Kori Nikola / Beograd
Midhat Mašić / Mostar
Arleta i Soraja Čehić / Mostar
Katran / Mostar
Kerim Mušanović / Sarajevo
Dair Mumbašić / Mostar
Casaven / Sarajevo
Alija Kamber / Tuzla
Chudak /Tuzla
Dino Primorac / Mostar
Hana Dujmović / Mostar
Lejla Imamović / Mostar
Sunita Fišić / Sarajevo
Antonija Tolić / Ljubuški
Medina Dedić / Mostar
Azra Imamović / Mostar
Darko Jovičić, Chudak, Jeron, Benjamin Čengić, Lejla Imamović, Sunita Fišić, Ana Jovanović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.