Predstavljamo galeriju murala oslikanih na 9. Street Arts Festivalu u Mostaru

Datum objave
30/12/2020
fotografije
Street Arts Festival Mostar
mural sa naslovnice
Nataša Konjević / Banja Luka

Iako je pandemija koronavirusa ove godine onemogućila brojne kulturne događaje i dovela u težak položaj mnoge umjetnike, pojedini programi čija je produkcija vezana za otvorene javne prostore pronašli su način za realizaciju i u ovim teškim vremenima. U regiji i inozemstvu su festivali uličnih umjetnosti uspjeli naći svoj put, a to se također može reći i za Street Arts Festival u Mostaru čije je deveto izdanje uspješno održano u septembru 2020. godine.

Street Arts Festival Mostar postoji od 2012. godine i pokrenut je s ciljem približavanja umjetnosti  svima, stvaranja nove kulturne memorije i razvijanja kreativnih pristupa za razmišljanje o društvenoj stvarnosti u svrhu estetizacije i urbane revitalizacije javnih prostora u Mostaru.  Grupa kulturnih radnica, aktivistica i umjetnica nastavila je odgovorno i entuzijastično razvijati ovaj festival sve do danas te uz podršku brojnih umjetnika stvoriti  jednu od najvećih i najljepših galerija pod otvorenim nebom na Balkanu.

– Uz ogromnu volju pronašli smo način da kreiramo našu stvarnost i da Mostar postane sjecište urbane kulture i domaćin autorima iz BiH i cijeloga svijeta. Umjetničke akcije i intervencije u javnom prostoru stvorile su novu energiju i identitet Mostara . Uložili smo mnogo truda i vremena da uspijemo održati festival i ove godine koji je zaista rezultirao kvalitetnom umjetničkom produkcijom , ističu organizatorice.

Na ovogodišnjem Festivalu nisu mogli gostovati umjetnici iz iznozemstva ali je zato fokus bio na lokalnim autorima i umjetnicima iz BiH i Srbije te je do izražaja došla umjetnička snaga koja postoji na našim prostorima.

U nastavku pogledajte galeriju murala Street Arts Festivala Mostar 2020.

Artez / Beograd
Saša Peševski / Sarajevo
Wuper / Beograd
Maid Mide Redžić / Mostar
Ante Lvorić / Široki Brijeg
Ljubomir Todorović / Banovići
Save the Future Crew & Lack Sarajevo / Tuzla
Kori Nikola / Beograd
Midhat Mašić / Mostar
Arleta i Soraja Čehić / Mostar
Katran / Mostar
Kerim Mušanović / Sarajevo
Dair Mumbašić / Mostar
Casaven / Sarajevo
Alija Kamber / Tuzla
Chudak /Tuzla
Dino Primorac / Mostar
Hana Dujmović / Mostar
Lejla Imamović / Mostar
Sunita Fišić / Sarajevo
Antonija Tolić / Ljubuški
Medina Dedić / Mostar
Azra Imamović / Mostar
Darko Jovičić, Chudak, Jeron, Benjamin Čengić, Lejla Imamović, Sunita Fišić, Ana Jovanović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Vladan Gavrić kroz objektiv Marija Ilića